• 瀏覽: 10,674
  • 回覆: 83
+14
請教下中國在烏克蘭投資了哪些基建?中國在購買發動機制造公司失敗后已經放棄所有投資只係吸收人材回中國啦。

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-5-14 22:33 發表

我們全世界一起付鈔給美俄烏打仗。燃料、食物、原材料都加價了,大家都有份埋單。我看到的是軍火商賺大錢。

而俄烏戰爭本來可以政治解決。如果美國澳州對中國所羅門合作感到憂慮,感到安全受威脅,大概不會不明白俄羅斯對烏克蘭入北約的憂慮吧!
俄烏之戰是全世界埋單,不過這輪戰爭讓歐洲從神檯跌下來也是好事,不要以為白人高人一等。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-14 17:05 發表

其他成員的否決權亦如老俄一樣, 未必能通過聯大決議的, 安理會決議仍能通過和執行, 算把啦!理事國要識得玩聯合國憲章至得架!你估靠惡就得?
你到底是不知道呢還是故意胡攪?
五常的否決權不會被“無效”,只是多了一層--聯大有權要求否決國解釋理由。
以前是否決了,不需要解釋理由,現在有可能需要說明理由,僅此而已。

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-5-14 21:56 發表

唔好玩啦,前年美國玩野,上年中國大量出口去歐洲,順帶一提一帶一路其中一條係經烏克蘭,中國在烏克蘭投資了很多基建,現在打爛了🤦🏼‍♂️,唉。
重要的係,幫俄佬,和俄佬同歐洲反面?俄羅斯經濟能力比不上廣東省,佢只靠天然氣和糧食出口,要和他一起下水?當年毛主席和鄧小平清楚,靠佢食得糞,今日仲為咗佢得罪歐洲,現在中國已經仁至義盡。
入侵別人,中國一定不支持,克里米亞到今日,八年了,中國出的地圖那裏 ...
講真,俄烏戰爭打成持久戰,俄羅斯和歐洲都被嚴重消耗,美國也被拖下水。
虛弱的毛子才是好毛子,虛弱的歐洲才是正確的歐洲。
繼續耗下去才是正道。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-14 16:27 發表

我看老美必定要普京及其支持者一干人等下台, 並非針對俄羅斯, 因為普京說過出核彈, 是極度危險人物, 人類是不能承受這滅絕風險的。
有什麼不能承受?
日本咪受過2野囉。
今日日本係邊?

咪日日有Kimochi 睇

引用:
原帖由 lewark 於 2022-5-14 15:25 發表
這幾個月來,久不久又有烏克蘭戰勝的報導,俄羅斯被殲滅的新聞。

其實而家打成點,邊個佔上風,邊個死得多人,邊個武器被消滅得多。

打咗幾個月。都無結果咁。
早幾天烏軍在烏東據點就快失守了

引用:
原帖由 lewark 於 2022-5-14 18:37 發表

要改例都唔易。唔係話改就改。

聯大決議案只係聯合國大會通過的無約束力議案,如以前講,
聯合國決議:俄羅斯你唔好打人。
俄羅斯回應;哦。
就完了。這就是這個決議案的作用。

聯合國安全理事會強制行動決議就不同,是可以強制執行。

聯合國安全理事會的機制已經解釋咗。
話改例那個是肺噏,只是動議要解釋,而且還未通過,即是問俄羅斯點解出兵烏克蘭,俄羅斯要答佢唔聽話囉,只此而已

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-14 15:47 發表

澤連斯基話六月中打後就可反攻, 據說已從西方取得大批各種先進武器, 但今天已看到俄軍有點力有不支, 而烏軍卻有反攻的先前步隊奮勇作戰, 其實趕俄軍出境已指日可待, 此後烏軍將在邊界設置重軍防止老俄再來, 現在問題已落在如何處理頓巴斯和克理米亞的親俄反政府軍, 到時聯合國安理會和聯大將會介入商討如何解決。
低能戲子都有人信.

引用:
原帖由 kingking99 於 2022-5-14 16:24 發表

和當年老蔣的軍隊一樣,“向後轉,衝呀!”不停的勝利,不斷向後撤,天天都高喊反攻
而大量的美援卻不見用在戰場及民生,而是神奇的不知去向,搞到打令宋再去美國想賣身都再求唔到支援。看來戲子佬團隊都係走凱申公的老路。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-5-14 17:57 發表
"全交由聯合國安理會和聯大決議,"

呀磚家
聯大決議約束唔到安理會常任理事國架
我都好奇怪,聯合國決議約束唔到美麗堅禍眾國,卻可以約束到世界軍事實力第二嘅露西亞

時間說明一切。

大帝拖慢來打,拖跨歐洲。

重炮到位勝負已定

引用:
原帖由 Arthur_Everett 於 2022-5-15 13:42 發表

我都好奇怪,聯合國決議約束唔到美麗堅禍眾國,卻可以約束到世界軍事實力第二嘅露西亞
聯合國是五流氓 整出來既組職來控制全世界, 所以不存在聯合國約束五流氓
只有五流氓有會唔會自我克制 ,或者五流氓弱到變成第三世界既實力 ,但唔打過第三次世界大戰,過多500年都唔會發生

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2022-5-16 14:58 發表

聯合國是五流氓 整出來既組職來控制全世界, 所以不存在聯合國約束五流氓
只有五流氓有會唔會自我克制 ,或者五流氓弱到變成第三世界既實力 ,但唔打過第三次世界大戰,過多500萬都唔會發生
這是為了確保五大國本身利益不受侵犯的情況下,可干預其他國家內政外交。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]