• 瀏覽: 18,258
  • 回覆: 5
+2
引用:
原帖由 kkk168 於 2022-5-14 12:48 發表
浮沙是沙、黏土和鹽水的混合物,浮沙粒子處於不穩定狀態,一旦浮沙表面受干擾,它就會液化,分為多水層和多沙層兩部份,受困者愈是掙扎,浮沙就會愈液化,結果受困者愈往下沉。 浮沙密度是一般人體密度的兩倍,因此浮沙不會將受困者吞噬至沒頂,但浮沙拉力強大,單是救出一隻腳掉進浮沙的受困者,就要付出拉出一部小型汽車的力量。

上面是網上找到有關浮沙的資料。
在下細個嗰時都試過🤷🏼‍♂️下面仲有隻蟹想鉗在下隻腳指公🤷🏼‍♂️嗰吓真係好撚驚🤷🏼‍♂️睇電視知道係咁郁會沉深啲🤷🏼‍♂️但係隻蟹想鉗你你又冇辦法唔郁🤷🏼‍♂️真係好撚大鑊🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 一風堂 於 2022-5-14 14:45 發表
星期六日,大嶼山人山人海多人多到插針插唔入,反而無人踏中浮沙?阿婆閒日行過就中浮沙?
可能個浮沙好淺🤷🏼‍♂️普通人踩落去可能只係覺得啜腳少少🤷🏼‍♂️細路仔啜住咗腳可能都夠力行,又有大人抱返上嚟,所以冇人當浮沙🤷🏼‍♂️反之阿婆年紀大機器壞,頭腦又冇咁好🤷🏼‍♂️一吓啜住咗都唔知點好,閒日又少人經過,有人經過想叫救命但係把聲又唔夠響,戴埋口罩又再細聲啲🤷🏼‍♂️佢嗌到拆天咁啲人仲以為老人家咁好雅興喺度唱歌,都係無謂埋去打擾佢🤷🏼‍♂️可能因為咁啦,到最後啲人見佢唱咗兩日歌都仲唱緊,覺得怪怪地埋去睇吓佢,先發覺原來係咁🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 momo1234 於 2022-5-14 14:57 發表

在沙田失蹤後,今早(13日)被人發現在大嶼山上長沙泳灘
點解你覺得兩日都喺浮沙內?
即係好彩個浮沙啜住咗佢行唔到,唔係都未必搵得返佢?🤷🏼‍♂️都有可能🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-5-14 15:20 發表
被浮沙由沙田吸去大嶼山
本來佢喺屋企痾緊屎,點知一沖水就啜咗佢入去?🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 BenjiReborn 於 2022-5-14 16:42 發表

咁隻蟹有冇鉗你條啫呀?
在下條啫冇咁長生到落腳指公度🤷🏼‍♂️😨

引用:
原帖由 搬籠門 於 2022-5-14 21:22 發表
呢單野好懸疑似入結界想攞命要搵潘紹聰訪問吓佢先得
🤷🏼‍♂️嗰啲嘢幻化成咩話引咗佢入去🤷🏼‍♂️

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]