• 瀏覽: 18,268
  • 回覆: 110
+2
引用:
原帖由 kkk168 於 2022-5-14 11:42 發表
一名六旬婦人周三(11日)在沙田失蹤後,今早(13日)被人發現在大嶼山上長沙泳灘,被發現時下半身被困於泳灘浮沙當中,開始出現低溫症及意識模糊,兩名救生員及一名曾任救生員的清潔工合力將其救起送院。

第一次聽到香港有浮 ...
六十歲個好似七十幾歲

失蹤系你地講遮!事實就是大嶼山找返!

引用:
原帖由 bnqmaksir8 於 2022-5-14 14:03 發表

六十歲個好似七十幾歲
係68歲

咁傳奇

引用:
原帖由 marawong 於 2022-5-14 13:56 發表

佢6條。。如果冇工做冇世藝,只要2蚊便可以由沙田到大嶼山。。我覺得冇乜所謂但要注意安全唔好create d麻煩野囉
絕大部份人事前都唔會知嗰度有浮沙啦,以為只係普通沙灘,沙灘經常有50歲以上嘅人坐喺度望海景

引用:
原帖由 天外有天slm 於 2022-5-14 14:12 發表

係68歲
都係衰老樣

引用:
原帖由 kkk168 於 2022-5-14 11:42 發表
一名六旬婦人周三(11日)在沙田失蹤後,今早(13日)被人發現在大嶼山上長沙泳灘,被發現時下半身被困於泳灘浮沙當中,開始出現低溫症及意識模糊,兩名救生員及一名曾任救生員的清潔工合力將其救起送院。

第一次聽到香港有浮 ...
保重

引用:
原帖由 kkk168 於 2022-5-14 12:48 發表
浮沙是沙、黏土和鹽水的混合物,浮沙粒子處於不穩定狀態,一旦浮沙表面受干擾,它就會液化,分為多水層和多沙層兩部份,受困者愈是掙扎,浮沙就會愈液化,結果受困者愈往下沉。 浮沙密度是一般人體密度的兩倍,因此浮沙不會將受困者吞噬至沒頂,但浮沙拉力強大,單是救出一隻腳掉進浮沙的受困者,就要付出拉出一部小型汽車的力量。

上面是網上找到有關浮沙的資料。
在下細個嗰時都試過🤷🏼‍♂️下面仲有隻蟹想鉗在下隻腳指公🤷🏼‍♂️嗰吓真係好撚驚🤷🏼‍♂️睇電視知道係咁郁會沉深啲🤷🏼‍♂️但係隻蟹想鉗你你又冇辦法唔郁🤷🏼‍♂️真係好撚大鑊🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-5-14 13:28 發表

一到星期六, 日或公眾假期, 東涌大把呢的無謂人。
但呢單不是星期六, 日或公眾假期

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2022-5-14 14:23 發表

但呢單不是星期六, 日或公眾假期
平時都會有, 只係無星期六, 日咁多。😄😄😄

引用:
原帖由 bnqmaksir8 於 2022-5-14 14:03 發表

六十歲個好似七十幾歲
困浮沙結界一日等於凡間十年,老咗十年係正常

星期六日,大嶼山人山人海多人多到插針插唔入,反而無人踏中浮沙?阿婆閒日行過就中浮沙?

沙灘有浮沙?

好彩冇事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]