• 瀏覽: 18,158
  • 回覆: 110
+2
引用:
原帖由 marawong 於 2022-5-14 13:56 發表

佢6條。。如果冇工做冇世藝,只要2蚊便可以由沙田到大嶼山。。我覺得冇乜所謂但要注意安全唔好create d麻煩野囉
X2

引用:
原帖由 kkk168 於 2022-5-14 11:42 發表
一名六旬婦人周三(11日)在沙田失蹤後,今早(13日)被人發現在大嶼山上長沙泳灘,被發現時下半身被困於泳灘浮沙當中,開始出現低溫症及意識模糊,兩名救生員及一名曾任救生員的清潔工合力將其救起送院。

第一次聽到香港有浮 ...
香港竟然有浮沙?真的第一次聽見

流沙是普通的沙子,由於水從下面流過沙子而失去了承載能力。
要形成流沙,沙子必須非常細,即沙粒必須非常小。 同時,沙子必須位於更堅固的材料(例如固體粘土)之上。 用肉眼是不可能看到的,但即使是微小的沙粒也可以有一個非常稜角分明的表面,這意味著它們之間有很多小空隙。 如果沙子是乾的,我們可以毫無問題地在上面行走,但如果地下水開始從窪地的下方向上流動,水會迫使沙粒分開,失去承載力。 當窪地裡的沙子變濕了,水還在往上流時,沙子幾乎變成了液體,不能再承載動物或人的重量。 人類和動物淹死在流沙中的不僅在電影中,對人類來說也不應該誤解。
只有當你驚慌失措,以至於你的頭掉到沙子下時,流沙才是危險的。
另一方面,如果你完全靜止不動,你會慢慢地再次漂浮起來,因為流沙的密度比人體還大。 漂浮在頂部時,您可以仰臥並緩慢移動到堅實和安全的地面。
在電影中,戲劇性的流沙場景經常發生在沙漠中,但實際上這個問題更可能發生在海灘、河岸或沼澤地區。

香港兩蚊巴士,其實助長好多失智,智力半衰退的老人周圍走。
我入機塲都見到,要淋辦法檢討下。。

引用:
原帖由 kkk168 於 14-5-2022 11:42 發表
一名六旬婦人周三(11日)在沙田失蹤後,今早(13日)被人發現在大嶼山上長沙泳灘,被發現時下半身被困於泳灘浮沙當中,開始出現低溫症及意識模糊,兩名救生員及一名曾任救生員的清潔工合力將其救起送院。

第一次聽到香港有浮 ...
第一次在香港發現浮沙,一定要保育佢

引用:
原帖由 marawong 於 14-5-2022 13:56 發表

佢6條。。如果冇工做冇世藝,只要2蚊便可以由沙田到大嶼山。。我覺得冇乜所謂但要注意安全唔好create d麻煩野囉
好奇怪,上長沙泳灘係在馬路旁邊,有救生員、有更衣室,唔係荒山野嶺,居然困左兩日才被發現
可能因為暴雨,冇遊人,咁阿婆走去做乜呢?

引用:
原帖由 天外有天slm 於 2022-5-14 11:47 發表

兩日喺浮沙內,冇飲冇食,仲要不斷支撐住,咁都生存到,真係奇跡
有大雨,有水可以捱到好多日……唔凍死嘅話!

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-5-14 12:28 發表
咁嘅天氣仲去沙灘
佢有認知障礙!

唔知係咪2蚊乘車優惠就四圍去?
老實講,60至64歲就有此優惠真係有問題,但點都好,祝佢早日康復.

其實六旬不一定咁嘅樣... 

一直沒被發現,會唔會沉底消失咗

一定冇咗老公好耐,久旱要潤下下面,用沙磨擦貪刺激。

獨自去海邊想尋短見

引用:
原帖由 cwbguy 於 2022-5-15 06:52 發表

好奇怪,上長沙泳灘係在馬路旁邊,有救生員、有更衣室,唔係荒山野嶺,居然困左兩日才被發現
可能因為暴雨,冇遊人,咁阿婆走去做乜呢?
報導指佢有認知障礙

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]