• 瀏覽: 7,980
  • 回覆: 60
+2
乜仲有人信美國去過月球返來架?

衹有智障才信

真假都不重要了,因為美國人都上不了月球種植了,
俄國被美國制裁,太空站都分家了,
而中國因美國條約問題不能合作,
至於其他國家有沒有火箭又或太空船能不能登陸月球,
我就不太清楚了

引用:
原帖由 s336990 於 2022-5-15 16:07 發表

咁依家鬧緊嘅將會糧食荒(烏克蘭黑土、俄羅斯肥料)
係耍全人類?
地球根本不缺糧,缺的是平價糧,大量糧食生產出來被浪費,包括畜牧業,釀酒,生物柴油,農場挑選,超市垃圾同剩飯廚餘。

老美幾時登月嘅?而家先種到植物?🤩

引用:
原帖由 雲啤 於 2022-5-15 17:22 發表

地球根本不缺糧,缺的是平價糧,大量糧食生產出來被浪費,包括畜牧業,釀酒,生物柴油,農場挑選,超市垃圾同剩飯廚餘。
糧食價格已經係各國操縱市場嘅結果

否則唔會係依家嘅價

食完會唔會變成超級地球人

引用:
原帖由 s336990 於 2022-5-15 18:59 發表

糧食價格已經係各國操縱市場嘅結果

否則唔會係依家嘅價
Sad but true 

引用:
原帖由 s336990 於 2022-5-14 11:16 發表

用月球土,咪即係喺就地取土
水同空氣都可循環使用,泥土唔得,而且泥土重
用月球泥土種到嘢,太空長途旅行咪有可行希望囉
(月球可換作任何有泥土星體)

但美國帶咗好多公斤月土返嚟,中國好似只帶了1.x公斤
美國造假可能性好高
咁美國種乜都無意義
而中國嗰1.x公斤,分完俾咁多國家
仲有幾多剩?

嚴重懷疑美國想帶方向,影嚮中國決策
其實用土壤種唔太廣泛實用, 係太空, 無土環境下種稙其實早已做到, 單用水培就OK,
介質用棉花代替就可

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2022-5-15 19:55 發表

其實用土壤種唔太廣泛實用, 係太空, 無土環境下種稙其實早已做到, 單用水培就OK,
介質用棉花代替就可
用氣培介質都可以慳返。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-5-14 07:25 發表
科學家進行開創性實驗,首次成功利用由阿波羅登月計畫太空人收集的月球土壤栽種植物,結果為研究人員帶來希望,有朝一日可能可直接在月球上種植物,為未來在太空深處生活和作業的太空人開發食物來源。

這項實驗周四(12日)在《通訊生物學》(Communications Biology)期刊上發表,雖然只是一點少少的土壤,卻是人類太空農業知識的一大躍進。根據這項實驗,科學家利用在阿波羅計畫中太空人帶回的月球土 ...
花墟園藝街托一車花泥都大把貨啦呀美國佬

返老還童!可否練成一粒藥吞入肚便成功?

就算種到, 運落黎嘅成本根本就天價, 一係就啲人在月球住

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2022-5-14 16:27 發表

啲阿波羅土壤根本係地球土壤,梗係種到野啦。
x2

美國已經承認有一塊「月球石」為假貨,其餘的…是否都是假?

中國第一次攞到月球土壤,美國就開聲問中國要;假如美國已經有,何需問人攞?

另外,真奇怪,要用四十年來「研究」能否種植?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-5-14 07:25 發表
科學家進行開創性實驗,首次成功利用由阿波羅登月計畫太空人收集的月球土壤栽種植物,結果為研究人員帶來希望,有朝一日可能可直接在月球上種植物,為未來在太空深處生活和作業的太空人開發食物來源。

這項實驗周四(12日)在《通訊生物學》(Communications Biology)期刊上發表,雖然只是一點少少的土壤,卻是人類太空農業知識的一大躍進。根據這項實驗,科學家利用在阿波羅計畫中太空人帶回的月球土 ...
頂,果d地球泥土梗種到啦

引用:
原帖由 二等閑人 於 2022-6-6 21:08 發表
返老還童!可否練成一粒藥吞入肚便成功?
要到廣寒宮問問嫦娥仙子

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]