• 瀏覽: 7,986
  • 回覆: 60
+2
引用:
原帖由 apmichael 於 2022-5-14 07:57 發表
種咗幾十年終於發芽喇
再等幾十年開花、幾十年結果,到時食咗就可以學嫦娥奔月
令我諗起每次去澳門買果d........

科學家

引用:
原帖由 Jeff30 於 2022-5-14 13:42 發表

令我諗起每次去澳門買果d........
係呀

三千年開花、三千年結果

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-5-14 09:27 發表

x2

所以呢d所謂「實驗」根本無現實意義。假如在月球建立有水有空氣的環境,植物肯定可以生長,只不過月球植物未必食得
植物是因地球氧化作用才生長,並非靠月球土壤。呢啲垃圾文宣只有尾狗才敢老作

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-5-14 07:25 發表
科學家進行開創性實驗,首次成功利用由阿波羅登月計畫太空人收集的月球土壤栽種植物,結果為研究人員帶來希望,有朝一日可能可直接在月球上種植物,為未來在太空深處生活和作業的太空人開發食物來源。

這項實驗周四(12日)在《通訊生物學》(Communications Biology)期刊上發表,雖然只是一點少少的土壤,卻是人類太空農業知識的一大躍進。根據這項實驗,科學家利用在阿波羅計畫中太空人帶回的月球土 ...
應該是烏克蘭的黑土

只要信

土壤只係其中一個要索,重要有陽光,空氣,水

當係真,上到月球又種到咩?
環境差咁遠

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-5-14 07:25 發表
科學家進行開創性實驗,首次成功利用由阿波羅登月計畫太空人收集的月球土壤栽種植物,結果為研究人員帶來希望,有朝一日可能可直接在月球上種植物,為未來在太空深處生活和作業的太空人開發食物來源。

這項實驗周四(12日)在《通訊生物學》(Communications Biology)期刊上發表,雖然只是一點少少的土壤,卻是人類太空農業知識的一大躍進。根據這項實驗,科學家利用在阿波羅計畫中太空人帶回的月球土 ...
啲阿波羅土壤根本係地球土壤,梗係種到野啦。

太空農業躍進

引用:
原帖由 s336990 於 2022-5-14 11:16 發表

用月球土,咪即係喺就地取土
水同空氣都可循環使用,泥土唔得,而且泥土重
用月球泥土種到嘢,太空長途旅行咪有可行希望囉
(月球可換作任何有泥土星體)

但美國帶咗好多公斤月土返嚟,中國好似只帶了1.x公斤
美國造假可能性好高
咁美國種乜都無意義
而中國嗰1.x公斤,分完俾咁多國家
仲有幾多剩?

嚴重懷疑美國想帶方向,影嚮中國決策
種植物根本無需用土…,最先進的是aeroponic 用氣就可以。唔通太空船上加大大塊泥田種菜咁on9.

引用:
原帖由 雲啤 於 2022-5-15 12:07 發表

種植物根本無需用土…,最先進的是aeroponic 用氣就可以。唔通太空船上加大大塊泥田種菜咁on9.
咁依家鬧緊嘅將會糧食荒(烏克蘭黑土、俄羅斯肥料)
係耍全人類?

引用:
原帖由 cwilson1 於 14-5-2022 07:25 發表

美國科學家登月之後五十幾年,依家先至突然宣佈成功發明利用月球土壤栽種植物,咁奇怪
我估美國一定申請埋專利,咁以後中俄即使搶先在月球上建立左太空站,都唔准種植疏菜食物,無法養活留駐的太空人

引用:
原帖由 威廉PO 於 2022-5-14 07:50 發表
俾你真係月球表面,種左出來,邊個敢食先?會致癌嗎?😨
應可以食, 中國早就在這方面探討多次, 否則, 又怎會計劃在2025年同俄羅斯一起登月發展基地包括在上面種植呢??

美國係唔值得信,

但中國係最可信的.

老尾真係大話精,人類進入謊言年代,要提升智慧

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]