• 瀏覽: 4,841
  • 回覆: 22
+2

新冠疫情全球爆發,不少國家「封關」,當中包括港人最愛旅遊目的地日本,不過當地有望最快6月放寬入境措施,容許外國人以小規模旅行團的方式入境。有本港旅行社已準備應對日本開關,如縱橫遊在官網列出20個日本「小包團」行程,5日至11日的行程包括大阪、京都、名古屋、廣島等地,價錢為6,499元至34,999元不等,出發日期為6月及7月;東瀛遊亦透露收到大批電話查詢出遊。不旅行社最擔心回港隔離檢疫七日,才是影響港人出遊的最大障礙。

日本擬6月起准旅行團入境日本政府由去年11月30日起禁止外國人入境,其後3月分階段放寬限制,包括商務人士、留學生等,並在4月10日提升單日入境人數至10,000人,尚未准入境旅遊,而港人免簽證入境由2020年起一直未恢復…根據日本傳媒報道,日本擬放寬單日入境人數至20,000人,最快6月實施。 日本政府亦在探討容許外國遊客以小規模旅行團的方式入境,料本月有結論,未來計劃逐步增加人數。日本首相岸田文雄早前便曾透露,力爭於6月實現與G7(七國集團)成員同樣順暢入境。惟有一點須注意,目前日本並不認可科興疫苗,僅認可復必泰,以及最少接種三劑,換言之部份港人不符合要求,將無法「返鄉下」。
===================================================================================================
乜咁大鑊,唔承認科興呀!  好唔公平,仲帶有歧視成份。 香港藍絲應該杯曷,發暫以後唔去日本,罷買日本貨!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/769983/日本開關-最快6月准旅行團入境-港旅行社推小包團-6499玩五日

都係為內地人好啫,日本呢d地方少去為妙呀係咪咁講呀?

抵玩團.   不過回港隔離檢疫七日是問題 

之前傳5月開始, 現在又話6月................. 最終係幾時呢

無得自由行

打左4兄唯有去住呢度先

㗎L唔歡迎中港人

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-5-14 02:37 發表

新冠疫情全球爆發,不少國家「封關」,當中包括港人最愛旅遊目的地日本,不過當地有望最快6月放寬入境措施,容許外國人以小規模旅行團 ...
唔承認科興可以唔去日本既

仲有返嚟隔離七日啲酒店費用要自理呢
有無人肯咁玩先

引用:
原帖由 HITMAN169 於 2022-5-16 15:42 發表
之前傳5月開始, 現在又話6月................. 最終係幾時呢
5月開係無錯喎 不過俾美國 澳洲 新加坡同泰國嘅遊客入境

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-5-14 02:37 發表

新冠疫情全球爆發,不少國家「封關」,當中包括港人最愛旅遊目的地日本,不過當地有望最快6月放寬入境措施,容許外國人以小規模旅行團 ...
點解藍尸要罷買中國貨?

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-5-16 16:38 發表
無得自由行
唔適合港青旅遊模式!

引用:
原帖由 916430 於 2022-5-19 00:54 發表
㗎L唔歡迎中港人
明顯係, 所以在疫苗認可上, 搞小動作!

引用:
原帖由 916430 於 2022-5-19 00:54 發表
㗎L唔歡迎中港人
根本人地就唔想你地班香港人過去, 係的黃官仲咁冇骨氣走去搵人傾。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-5-19 03:53 發表

根本人地就唔想你地班香港人過去, 係的黃官仲咁冇骨氣走去搵人傾。
咪係。

一單一單嚟嘛,又話向世貿投訴美國禁用「香港製造」,有乜嘢進展呀?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]