• 瀏覽: 2,522
  • 回覆: 48
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-13 18:20 發表

老美就是因為有腦和制度好, 國力才最強大, 但他從不蝦蝦霸霸侵吞他國的領土, 他只是奉行聯合國憲章的宗旨, 自知能力越大責任越大的道理, 扮演國際警察的角色, 除暴安良保護地球和人類而已, 只是有些人例如普京之流妒忌他唔順昭搞抹黑而已。
從不侵吞他國領士?夏威夷,墨西哥又如何?

正確D講,普京不宣而戰,只叫了特別軍事行動』,係玩文字遊戲、係取巧。至於是對是錯,都要行動結束,方可評價。

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2022-5-15 20:52 發表

那麼長篇大論。。。。
但我就簡單啲,一個“偽”字。

舉咁多樣嘢出嚟,但西方就完全雙標,
除咗‘’偽‘’字之外,我唔知有咩好贈你嘞。
到西方自己都真係做到先講啦。
聯合國憲章和普世價值就是本子, 只要人家按本子辦事, 縱有做得不完美亦算善良, 為何說人家“偽”?會唔會有人不按本子辦事, 被人家說邪惡, 因而惱羞成怒話人家“偽”來轉移視線?

引用:
原帖由 宇宙粉紅的隊長 於 2022-5-15 21:01 發表

從不侵吞他國領士?夏威夷,墨西哥又如何?
當時有聯合國未呢?你唔好話老美侵略美洲印第安人?

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-15 22:26 發表

當時有聯合國未呢?你唔好話老美侵略美洲印第安人?
哦,『從不』原來有限期的,早講丫!

引用:
原帖由 宇宙粉紅的隊長 於 2022-5-16 01:37 發表

哦,『從不』原來有限期的,早講丫!
當然由聯合國成立開始計啦!無限秋後算賬牙?

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-16 07:38 發表

當然由聯合國成立開始計啦!無限秋後算賬牙?
咁點解要二戰後?唔係一戰後?點解『當然』係UN成立開始?點解唔係國聯成立開始?

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-15 22:24 發表

聯合國憲章和普世價值就是本子, 只要人家按本子辦事, 縱有做得不完美亦算善良, 為何說人家“偽”?會唔會有人不按本子辦事, 被人家說邪惡, 因而惱羞成怒話人家“偽”來轉移視線?
啱心意就聯合國,唔啱心意就小圈子憲章,依啲唔係偽係咩嘢?
美國唔依聯合國,反過嚟要聯合國依佢本子辦事,唔係偽又係乜?
美國唔只一次係咁。

引用:
原帖由 宇宙粉紅的隊長 於 2022-5-16 07:43 發表

咁點解要二戰後?唔係一戰後?點解『當然』係UN成立開始?點解唔係國聯成立開始?
係羅!點解唔係由十字軍東征開始計呢?我都想知。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-13 17:21 發表
本人誠意推薦以下視頻給版友參考, 講者以客觀理性中立不偏不倚的態度探討此問題, 對與錯交由讀者決定, 看後大家不妨發表下。

經過反思, 本人仍覺得普京一定是錯的, 因為普京所行的似乎是森林法則---The Law of the Jungle, 是人類文明的倒退, 當世上未有核武時都講得通, 但今天已有核武, 最終可能導致第三次世界大戰之核戰及人類滅絕。
https://youtu.be/mHI9tsF_Q-k
絕對正確  對於北約入侵斯巴夫族土地   俄羅斯不可能坐視不理  不作出反抗!無論  從民族責任  軍事 國家安全  俄羅斯必須把美國為首的北約軍事侵略趕離斯巴夫人土地!

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-5-13 18:39 發表

美國咪一直行緊森林法則咯,一直利用自己軍事經濟優勢侵略及入侵其他國家,而弱國無力抵抗,只有任人魚肉。
呢件流主在引導錯誤標題! 所以從美國的角度  美國殺人放火也是正義的!

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2022-5-16 08:33 發表

呢件流主在引導錯誤標題! 所以從美國的角度  美國殺人放火也是正義的!
二戰及之前所有國家普遍上都犯戰爭罪行, 不能只說老美, 所以客觀公平點, 應該由聯合國成立後開始比較。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-16 08:41 發表

二戰及之前所有國家普遍上都犯戰爭罪行, 不能只說老美, 所以客觀公平點, 應該由聯合國成立後開始比較。
入侵伊拉克?侵略亞富汗轟炸南斯拉夫 殺害大量平民 制做大量難民  你又點解解? 

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2022-5-16 08:31 發表

絕對正確  對於北約入侵斯巴夫族土地   俄羅斯不可能坐視不理  不作出反抗!無論  從民族責任  軍事 國家安全  俄羅斯必須把美國為首的北約軍事侵略趕離斯巴夫人土地!
乜斯巴夫呀?係咪斯拉夫?老俄頂多佔東斯拉夫土地最右那一忽, 北約駐軍其餘斯拉夫土地關老俄乜春事?另外, 閣下似乎唔知老俄普京入侵烏的行動違反了聯合國憲章啵!而且聯大已通過決議譴責俄入侵烏, 亦不反對會員國對老俄實施適當的制裁。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-16 08:49 發表

閣下似乎唔知老俄普京的行動違反了聯合國憲章啵!而且聯大已通過決議譴責俄入侵烏, 亦不反對會員國對老俄實施適當的制裁。
你指的聯合國是代表全球的  定指代表美國的?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]