• 瀏覽: 2,523
  • 回覆: 48
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-13 19:06 發表

齋噏無用過喎!無證無據即是搞抹黑而矣!俄媒陸媒對老美經常出虛假消息歪曲事實, 國際上已是不爭事實, 無論如何, 老美做錯事有真憑實據都可以駡, 但不應靠抹黑來駡。
美國抹黑伊拉克有大殺傷力武器,繼而入侵,你有無譴責過?

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-13 19:06 發表

齋噏無用過喎!無證無據即是搞抹黑而矣!俄媒陸媒對老美經常出虛假消息歪曲事實, 國際上已是不爭事實, 無論如何, 老美做錯事有真憑實據都可以駡, 但不應靠抹黑來駡, 而且老美犯錯並未至於滅絕人類, 但普京犯的錯誤若不改正將來可能導致人類滅絕的核戰。
美國真係有證據?美國說中國強迫勞動50萬維族人,衛星圖片呢?
這是中國民用衛星在烏克蘭拍的照片,你認為美國為何未能拍到50萬人強迫勞動的照片呢?

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-5-13 19:13 發表

美國真係有證據?美國說中國強迫勞動50萬維族人,衛星圖片呢?
這是中國民用衛星在烏克蘭拍的照片,你認為美國為何未能拍到50萬人強迫勞動的照片呢?
若美國用人權自由作為入侵別國的合理理據,那麽美國是不是應該先問問那個國家的人民是否想美國入侵呢?有沒有問呢?

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-5-13 19:08 發表

咁俄軍都係對付納粹份子。按你個原則,你應該支持俄軍。

不過我就吾同意呢個原則,基本上入侵其他國家就係錯,包括美國、北約、俄羅斯。

用返法律來比喻,你殺人放火就係犯法(入侵國家),吾會因為你自己講有乜野理由,例如佢對仔女吾好、佢衰格、佢欺騙人(無人權、自由),就可以殺左佢。

你居住的國家,係未容許你因為果個係衰人就殺左佢?

點解美國可以咁做,只係因為美國夠惡,無乜國家有能力制裁佢,我地無能 ...
你似乎又在搞抹黑吧!可能信了虛假消息, 現在誰是納粹份子先?無證無據不能亂說嘅!若是如此恕我無興趣看你的留言。

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-5-13 19:13 發表

離題了, 本帖只討論普京。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-13 19:17 發表

你似乎又在搞抹黑吧!可能信了虛假消息, 現在誰是納粹份子先?無證無據不能亂說嘅!若是如此恕我無興趣看你的留言。
你開題目問普京入侵烏克蘭是對是錯,當然應該容許正反意見討論吧!若只能說你喜歡的話,這不是討論呢!

引用:
原帖由 rayhome99 於 2022-5-13 19:20 發表

你開題目問普京入侵烏克蘭是對是錯,當然應該容許正反意見討論吧!若只能說你喜歡的話,這不是討論呢!
係吖!但本帖討論對像只是普京, 版友想討論其他國家或人物建議另行開新帖。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-13 18:49 發表

煩請貼link
美國戰爭罪行:根本原因之探索

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30572921

請看看;這是#1,下頁有#2 。

引用:
原帖由 sng850 於 2022-5-13 19:23 發表

美國戰爭罪行:根本原因之探索

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30572921

請看看;這是#1,下頁有#2 。
本帖只想討論普京。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-13 17:21 發表
本人誠意推薦以下視頻給版友參考, 講者以客觀理性中立不偏不倚的態度探討此問題, 對與錯交由讀者決定, 看後大家不妨發表下。

經過反思, 本人仍覺得普京一定是錯的, 因為普京所行的似乎是森林法則---The Law of the Jungle, 是人類文明的倒退, 當世上未有核武時都講得通, 但今天已有核武, 最終可能導致第三次世界大戰之核戰及人類滅絕。
https://youtu.be/mHI9tsF_Q-k
似乎本帖開咗咁耐, 很少人討論普京喎!但想討論老美北約老烏的人就大把, 在下覺得無需討論他們太多, 因為看歐美的媒體就夠了, 人家不造假新聞, 著重言論自由和透明度, 但普京就絕對需要討論, 而且要抹開俄媒陸媒的虛假消息, 找出真實消息, 所以本帖只會集中討論普京。

他成功爭取,芬蘭,瑞典加入北約

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-13 19:23 發表

係吖!但本帖討論對像只是普京, 版友想討論其他國家或人物建議另行開新帖。
就算討論普京,都要有比較才能夠衡量~
若果唔容許帶出其他人去比較作描述,
咁點討論呢?

民主一直倒退,正係因為偽民主泛濫,
反思吓啦!

好想開個議題:
‘’偽民主泛濫,對民主的影響‘’。

依個可能就係普京討厭民主嘅其中原因。

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2022-5-15 15:43 發表

就算討論普京,都要有比較才能夠衡量~
若果唔容許帶出其他人去比較作描述,
咁點討論呢?

民主一直倒退,正係因為偽民主泛濫,
反思吓啦!
老實說, 為了保持客觀理性, 其實真係不宜人比人, 所謂人比人, 比死人, 人總會犯錯, 一個人錯另一個人很易跟住錯, 所以人應該與正確原則和制度比較才是正路, 所謂按本子辦事, 就是按聯合國憲章和普世價值的制度辦事才正確, 比較之下, 眾所周知老美雖然偶有錯誤, 但整體上仍是按本子辦事, 相反, 老俄普京政權不按本子辦事的比例就高很多, 這就是老俄普京政權終將失敗的原因。

一個政權何解傾向不按本子辦事呢?根本原因是這個政權包含以下意識形態:

1. 法西斯納粹主義
2. 森林法則主義
3. 霸權主義
4. 布爾什維克主義
5. 恐怖主義
6. 其它類似主義

普京一句簡單說話, 以上意識形態已表露無遺:

“俄羅斯不存在, 世界亦無需存在!”

其實那有人想滅絕俄羅斯?人家只想推翻俄的一個邪惡政權, 再讓俄民選另一個善良政權, 普京的詭計就是將自己與俄民綑縛, 其實是挾持俄民的獨裁者。

但令我最大惑不解的, 就是竟然有人死撐普京。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-15 16:05 發表

老實說, 為了保持客觀理性, 其實真係不宜人比人, 所謂人比人, 比死人, 人總會犯錯, 一個人錯另一個人很易跟住錯, 所以人應該與正確原則和制度比較才是正路, 所謂按本子辦事, 就是按聯合國憲章和普世價值的制度辦事才正確, 比較之下, 眾所周知老美雖然偶有錯誤, 但整體上仍是按本子辦事, 相反, 老俄普京政權不按本子辦事的比例就高很多, 這就是老俄普京政權終將失敗的原因。

一個政權何解傾向不 ...
那麼長篇大論。。。。
但我就簡單啲,一個“偽”字。

舉咁多樣嘢出嚟,但西方就完全雙標,
除咗‘’偽‘’字之外,我唔知有咩好贈你嘞。
到西方自己都真係做到先講啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]