• 瀏覽: 1,765
  • 回覆: 20
屯門醫院殮房送錯遺體燒錯屍事件,社區組織協會幹事彭鴻昌今日(13日)在電台節目表示,估計今次事件是死者家屬認領遺體後,兩...

最有曬你呀家嫂啦唔使講

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0513_00822_001.html

最大責任是仔女,連自己的親人都唔認得

引用:
原帖由 好逸惡勞 於 2022-5-13 13:29 發表
唔認得?!
無可能㗎喎!

家屬都好大責任
認領遺體要家人確認簽名

慘嘞~咁咪分分鐘影響到後人的運程 🙈

引用:
原帖由 The_Big_O 於 2022-5-13 13:23 發表
屯門醫院殮房送錯遺體燒錯屍事件,社區組織協會幹事彭鴻昌今日(13日)在電台節目表示,估計今次事件是死者家屬認領遺體後,兩...

最有曬你呀家嫂啦唔使講 ...
RIP

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-5-13 13:37 發表
慘嘞~咁咪分分鐘影響到後人的運程 🙈
其實唔使擔心,火化後,一切如煙,所有種種只是懷念。

唯一要加強就係要親屬認真辨認

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2022-5-13 13:33 發表

唔認得?!
無可能㗎喎!
早排好多屍體都處理得唔好..好多係腐爛左
我唔知呢次係咪咁. 亦可能有其他原因...
想講有時唔係真係"化左灰都認得的"

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2022-5-13 13:33 發表

唔認得?!
無可能㗎喎!
未必,你見過雪了好耐的先人遺體未?
另外,殯儀館又見過當事人的樣,點幫人認?

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-5-13 13:34 發表
家屬都好大責任
認領遺體要家人確認簽名
我唔信正常人會認錯家人個樣!

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-5-13 13:34 發表
家屬都好大責任
認領遺體要家人確認簽名
其實,如果認領完,而又唔做一般的儀式,即係冇守夜或瞻仰遺容等程序,家屬真係唔會發現,而家疫情,好多都儀式都從簡,或者忽略,最常見係在醫院殮房直出,直接去火化,冇咗守夜瞻仰等儀式,一蓋棺,就可以定論了。

引用:
原帖由 好逸惡勞 於 2022-5-13 13:29 發表
認完殮房將兩個遺體放在同一房職員出錯渦

引用:
原帖由 kkk168 於 2022-5-13 16:41 發表

未必,你見過雪了好耐的先人遺體未?
另外,殯儀館又見過當事人的樣,點幫人認?
殯儀館靠殮房遺體號碼咋

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-5-13 17:03 發表

殯儀館靠殮房遺體號碼咋
唔會相同號碼啩?!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]