• 瀏覽: 5,311
  • 回覆: 22
  • 分享: 1




運輸署今日(13日)宣布,轄下11個政府公眾停車場的收費6月1日起繼續凍結於現水平,直至明年初。

運輸署發言人說,在檢討收費時,已考慮多項因素,包括鄰近私營公眾停車場的收費水平、市民的接受程度,以及政府停車場的使用率等。考慮到2019冠狀病毒病疫情對經濟造成的衝擊,以及對停車場使用率的相關影響後,運輸署決定收費維持現水平。

該11個停車場為堅尼地城停車場、林士街停車場、天星停車場、大會堂停車場、天后停車場、筲箕灣停車場、香港仔停車場、雙鳯街停車場、黃大仙公共運輸總站停車場、葵芳停車場及荃灣停車場。


如果咩都唔加價,咁就好啦。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2336961/即時-港聞-11個政府公眾停車場收費-續凍結至明年初



都係一件好事


同時要求買蘋果手機稅務補貼


吓!!!


Good news


公眾停車場不足,應在旺區多建


引用:
原帖由 bestsinger2 於 2022-5-14 08:17 發表
公眾停車場不足,應在旺區多建
係!識拆唔識起,油麻地拆左嗰個最仆街



咁仲可吾可以加屋租 我有個單位放緊租播 已過了死約 仲加吾加租好


經濟唔好學乜嘢人揸車


引用:
原帖由 bestsinger2 於 2022-5-14 08:17 發表
公眾停車場不足,應在旺區多建
同意。



Good news


應反其道而行,停車場無增加,而車輛就有增加,是不是應加車位租,壓止需求,從而減少車輛增加。


反而我希望加多啲收費既電單車位,唔使成日週圍揾骨位,失預算。


👍🏻


政府都會考慮各種因素…死link就不斷加價,一個舊到唔舊嘅屋邨停車場,由十幾蚊時租,現加到$24…..真係好唔合理 -_-


主題標籤 #運輸署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]