• 瀏覽: 70,639
  • 回覆: 800
  • 追帖: 3
+12
引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2022-5-12 15:51 發表

應該最醒果個係你,因為飲醉先最醒
醉酒佬係唔肯戒酒㗎!

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2022-5-12 15:21 發表
最可憐係烏克蘭國民
只能講,選個喜劇演員做總統,玩火咁玩自己!!!

引用:
原帖由 87er 於 2022-5-12 15:52 發表

已經翻譯成幾十個國家語言,
特別孫子兵法~
日本仔一定認識三國演義

引用:
原帖由 袋中善良的OL 於 2022-5-12 15:32 發表
這小小年紀若事前真沒成人教路,的確有智慧,我看俄烏從歷史套路而言,只屬前蘇聯共和國的一場內戰,旁人的角色最好只作旁觀者,或最多作人道協助/調解,就像現在中國做的,相反像us/nato向烏提供武器明顯是火上加油,完全不利和解,更有很大機會觸發WW3,不利世界和平。
因為美國重點就是製造混亂和恐懼,他才能把資本回國,才能穩定到美元地位。

和中國想創造和平不一樣。

北韓如是

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-5-12 15:50 發表

睇佢著嗰種校服
並非大陸人  
睇清楚背後那些車的車牌,應該係大陸的,
而家大陸好多小朋友,有點家境的,都入讀國際學校,
年紀輕輕己一口流利的英語。

引用:
原帖由 lmao 於 2022-5-12 03:17 PM 發表

中國成最大贏家

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-5-12 15:55 發表

日本仔一定認識三國演義
認識,但不是熟知。

引用:
原帖由 愚人之石 於 2022-5-12 15:28 發表

痴線上晒頭,俄同烏係兩個國家,三國源於漢呀

不知所謂吹捧,害咗佢啦
其實你先至無知,烏克蘭曾經屬於蘇聯,烏克蘭人及俄羅斯人都屬於同一種族,鄰近俄羅斯的烏克蘭人亦都係用俄語

大軍師司馬懿 

引用:
原帖由 秋天野性的駱駝 於 2022-5-12 15:52 發表
中國小女孩支持增加單程證
有冇睇詐騙王?🤣

引用:
原帖由 jackieWingw 於 2022-5-12 16:00 發表

其實你先至無知,烏克蘭曾經屬於蘇聯,烏克蘭人及俄羅斯人都屬於同一種族,鄰近俄羅斯的烏克蘭人亦都係用俄語
你同傻仔解釋國家大事,
佢一定聽唔明的啦,
浪費時間。

引用:
原帖由 男E 於 2022-5-12 15:07 發表
最近,一名中國小女孩用三國演義中「曹操與孫權爭荊州」的故事簡單類比,淺談俄烏局勢,相關的影片在網上熱傳,該女孩被不少網民稱讚年紀雖小但思路清晰,還頗有個人見地。影片更引發了眾多網民的關注,甚至連菲律賓外長特奧多羅⋅洛欽(Teodoro Locsin Jr。)也在其個人Twitter上多次轉發。

網上流傳影片中,一個身穿校服的中國小女孩被爸爸問到「如何看待俄烏局勢」,雖然這個問題看起來對於 ...
好早以前已睇過,呢個女仔咁細個有此想法好叻,叻過好多HK仔被政棍/外國利用

不過我睇呢個女仔似讀國際學校

提示: 違規內容已被屏蔽
有核彈的三國, 誰會來找你麻煩?
無核彈那個國家居然威脅到有核彈的強國!

北韓會5會驚南韓侵略?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]