• 瀏覽: 624
  • 回覆: 1
有記者提問:香港特別行政區8日完成新一屆行政長官選舉,歐盟發表聲明稱,這次選舉過程進一步瓦解「一國兩制」原則,違反民主原則和政治多元,表示遺憾。中方對此有何回應?
趙立堅:外交部駐港公署、中國駐歐盟使團發言人已經就此作出回應。5月8日,香港特別行政區第六任行政長官選舉順利舉行,李家超先生高票當選,選舉過程依法依規、公平公正有序。這一結果充分彰顯了香港特區新選舉制度的民主性、先進性,說明新選舉制度是一套符合「一國兩制」原則、符合香港實際情況的好制度,體現了香港社會各界團結奮進的主流民意和強烈共識。相信新任行政長官必將帶領新一屆特區政府和各界人士,共同開創香港良政善治的新局面。
在香港新選制全面落地生根、民主發展優化提升之際,歐盟等外部勢力急不可耐地跳出來,對此次選舉的過程和結果指指點點、攻擊抹黑。這充分暴露了他們打着民主自由旗號、干涉中國內政、破壞香港繁榮穩定的真實面目。
對「泛政治化」和黑暴肆虐的假民主,他們拍手叫好;對符合香港實際、落實「愛國者治港」的真民主,他們卻如坐針氈。包括廣大香港同胞在內的全體中國人民,早已把他們的「民主雙標」看得真真切切。在今天的香港,他們這一套已經不靈了,他們這樣的干預把戲已經行不通了!
我想強調,香港是中國的特別行政區,香港的選舉怎麼選、誰當選完全是中國內政,輪不到任何外部勢力說三道四。個別西方國家應正視香港已回歸中國25年的現實,認清香港由亂到治的大勢,立即停止任何形式的亂港遏華圖謀。

  人心所向眾望所歸 李家超高票當選香港新一屆特首


  踔厲奮發砥礪前行 共同開啟香港良政善治嶄新篇章
為政之要,惟喺得人。58號,備受社會各界關注嘅香港特別行政區第六任行政長官選舉順利舉行,李家超高票當選,呢正係人心所向,眾望所歸嘅結果。呢次選舉唔單止係香港實現由亂轉治重大轉折後舉行嘅首場行政長官選舉,更係繼去年選舉委員會同第七屆立法會選舉之後,香港新選制嘅又一次成功實踐,意義重大,影響深遠。事實充分證明,香港新選制係喺「愛國者治港」原則下推動香港「一國兩制」實踐行穩致遠,確保香港長期繁榮穩定,符合本港實際嘅好制度。我哋有理由相信喺新選制下產生嘅新特首,必將帶領香港新一屆特別行政區政府和香港社會各界人士,喺新嘅發展起點上踔厲奮發,團結奮進,共同開創香港良政善治新篇章。
悠悠萬事,民生為大。無論任何時刻,保障同改善民生,增進民生福祉都係經濟社會發展嘅第一要義,民生穩,人心就穩,社會就穩。李家超先生深諳其中嘅道理,喺宣佈參選時就響亮提出要建設「一個充滿活力嘅香港,一個人人都有幸福嘅香港,一個高度開放嘅香港,一個廣泛團結嘅香港,一個社會安寧嘅香港」嘅美好願景,並提出「以結果為目標解決唔同嘅問題、全面提升香港競爭力、奠定香港未來發展嘅穩固基石」三大未來施政方向,之後又進一步提出以強化政府治理能力、提供更多安居之所,全面提升競爭實力、同建關愛共融社會為主要內容嘅四大政策綱要。用一項項惠民利民務實舉措和強大嘅信心決心來踐行著民之所望施政所向嘅深厚為民情懷。呢啲願景、方向同政綱喺香港社會引發強烈反響同廣泛共鳴,紛紛稱讚新特首李家超先生提出嘅政綱能夠直面施政效能嘅管治難點,切中土地房屋嘅現實痛點,聚焦本港市民所關心嘅各項堵點,所提出嘅措施唔單止務實可行,貼地惠民,而且既有立足當下,解決「燃眉之急」嘅應急之舉,同時亦有著眼長遠,展望未來嘅宏觀之策,係一份務實、變革、民生為本,重視發展嘅施政藍圖,令外界增強咗對香港未來發展嘅信心,亦充分彰顯出唔同階層、唔同界別嘅本港市民迫切想要發展經濟,改善民生,唔再重蹈過去泛政治化所帶來嘅各種撕裂,暴亂嘅覆轍,凝心聚力譜新篇,一心一意謀發展嘅現實願景。
功以才成,業由才廣。李家超先生喺呢次選舉中之所以能夠以99.16%嘅得票率,高票當選為行政長官人選絕非偶然,回望李家超先生過往嘅人生履歷,憑藉著堅定嘅政治立場同過硬嘅業務能力,勇於擔當,善於作為,一路從一線警務督察晉升至政務司司長,唔單止喺修例風波期間止暴制亂,更喺香港抗疫防疫工作中親力親為,衝鋒喺前。同時佢亦係一名堅定嘅愛國愛港人士,善於組織協調,一直以來與特別行政區管治團隊合作良好,與愛國愛港政團社團關係融洽,從善如流。可以話,李家超先生能夠成功當選香港新一屆特首,可謂當之無愧,實至名歸。
初心如磐,使命喺肩。香港未來發展雖前景廣闊,但依然任重而道遠,前進道路雖唔會一帆風順,但惟其艱難,先更顯勇毅,惟其篤行,才彌足珍貴。我哋堅信,喺中央嘅全力支持下,喺新選制嘅有力保障下,只要新一屆香港特別行政區政府同社會各界人士把握好歷史機遇,不忘初心,砥礪前行,企喺新起點嘅香港必將再創新輝煌,書寫新篇章。




提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]