• 瀏覽: 11,569
  • 回覆: 175
+3
並非軍事上敗, 而是被國際的箍喉式經濟制裁令老俄經濟逐步衰退至崩潰, 經濟崩潰還有能力打仗嗎?

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-6 11:20 發表
並非軍事上敗, 而是被國際的封喉式經濟制裁令老俄經濟逐步崩潰, 經濟崩潰還有能力打仗嗎?
咁烏克蘭經濟又如何?

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-5-6 11:56 發表

咁烏克蘭經濟又如何?
中國經常講既合則兩利。

引用:
原帖由 發財埋便 於 2022-5-6 12:29 發表

中國經常講既合則兩利。
美國北約係行霸權主義, 點會將呢啲金石良言, 聽得入耳?

有充公錢賠

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-5-6 12:32 發表

美國北約係行霸權主義, 點會將呢啲金石良言, 聽得入耳?
所謂北約,宜家比班東歐國家同美國眉來眼去,令到西歐無法唔跟從,基本越多國家加入,德法話語權就更溥弱。

引用:
原帖由 發財埋便 於 2022-5-6 12:51 發表

所謂北約,宜家比班東歐國家同美國眉來眼去,令到西歐無法唔跟從,基本越多國家加入,德法話語權就更溥弱。
只係歐盟太蠢, 俾美國玩到氹氹轉啫.

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-5-6 13:08 發表

只係歐盟太蠢, 俾美國玩到氹氹轉啫.
係美國放咗太多針姐。

我認為老美歐洲才是最大輸家, 物價上升,國人又懶,欠生產成本能力效益,以前生活成品都是靠發展中的國家低廉價供應,今次俄烏戰暴露老美的霸凌和虛偽, 誠信的破產,美元冇限印沒實質價值,就快到多多國棄而遠之,世界分兩邊,跟美帝的小國繼續被大佬揸乾蠶食而衰落,另一邊的世界就務實的壯起來。

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-5-6 11:56 發表

咁烏克蘭經濟又如何?
老烏唔同老俄, 老烏有國際經濟軍事支持, 長遠而言, 在俄弱烏強的形勢下, 不排除有入主老俄的可能性, 所以老俄若有遠見就立刻撤軍求和, 希望西方解除那些封喉式經濟制裁。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-6 11:20 發表
並非軍事上敗, 而是被國際的封喉式經濟制裁令老俄經濟逐步崩潰, 經濟崩潰還有能力打仗嗎?
國際係指全世界?而家除左歐美,有邊啲國家制裁俄羅斯?

引用:
估計戰爭就此結束

引用:
原帖由 發財埋便 於 2022-5-6 12:51 發表

北約就像古時的北方部落
有強大部落時團結一起四處搶掠,但踢到鐵板很快就散架,然後互相攻伐

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-6 14:02 發表

老烏唔同老俄, 老烏有國際經濟軍事支持, 長遠而言, 在俄弱烏強的形勢下, 不排除有入主老俄的可能性, 所以老俄若有遠見就立刻撤軍求和, 希望西方解除那些封喉式經濟制裁。
入主老俄
係指投降加入俄羅斯呀

引用:

咁烏克蘭經濟又如何?
欠下巨債,一百年都還唔完

主題標籤 #烏克蘭
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]