• 瀏覽: 5,391
  • 回覆: 22
港鐵東鐵綫過海段將於本月15日通車,會展站及金鐘站擴建部份將同日啟用,整條東鐵綫將會有16個車站。

而家由 12 卡改晒 9 卡,但而家兩個邊境站仲未開關。到通關後,仲要可以過埋海,真是不敢想像到時只有 9 卡車箱的東鐵擠迫情況。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1834165/即時-港聞-東鐵過海-東鐵綫紅磡去會展車費10-1元-12卡車5月6日榮休

無腦既設計 到時迫撚死 有乜嘢意外 
大家自求多福。

引用:
原帖由 caritalau 於 2022-5-3 20:18 發表
無腦既設計 到時迫撚死 有乜嘢意外 
大家自求多福。
同內地全面開關後,大家就知道。

點解要取消12卡車?9卡真係好逼喎

引用:
原帖由 沙填入臀門. 於 2022-5-3 22:06 發表
點解要取消12卡車?9卡真係好逼喎
要就最新控制系統。

會展站係新站點解做唔到12卡?金鐘真係想唔到辦法12卡位置?

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2022-5-3 22:13 發表

要就最新控制系統。
多膠餘,磚家有乃用😁

港鐵真係on9,cut車廂得返9卡車,成個工程浪費晒。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2022-5-3 22:13 發表

要就最新控制系統。
咁廢嘅系統就唔好要啦

9 卡都唔係問題,幾耐一班先

有牌迫囉

引用:

要就最新控制系統。
點解最新控制系統不能十二卡?
點解新車不能十二卡?

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2022-5-4 00:09 發表

點解最新控制系統不能十二卡?
點解新車不能十二卡?
因為會展同金鐘兩站o既地理環境限制,唔可以容納到十二卡列車嘛!

引用:
原帖由 hitnrun 於 2022-5-3 23:54 發表
9 卡都唔係問題,幾耐一班先
今早聽到,繁忙時間是 2.7 分鐘,即大約 2 分40 秒。
因即使通關,直通車都不會再有,因直通車成日阻住東鐵成 10 分鐘。
而估計一些 3 路軌站之間有呢 D 不是由上水至港島的線,以疏導部份短途乘客。

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2022-5-4 13:08 發表

因為會展同金鐘兩站o既地理環境限制,唔可以容納到十二卡列車嘛!
但開頭以為 9 卡過海,而 12 卡仍可行走邊境 2 站至紅磡?

主題標籤 #港鐵
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]