• 瀏覽: 6,580
  • 回覆: 82
台灣周二(3日)公布,新增23,102宗本土新冠確診病例,首破2萬關口,再創單日新高,另多5名患者死亡。疫情指揮中心宣布再放寬入境檢疫措施,下周一(9日)凌晨零時起由「10+7」縮短為「7+7」,即7天居家檢疫、7天自主管理。高雄、桃園、彰化等地多間小學周一(2日)率先為6至11歲兒童打疫苗,但彰化縣有學童接種後不適,成為當地首例。

本土新症中以新北市8,278宗佔最多,台北市、桃園市、基隆市、台中市亦錄得千位數增長。新增死亡個案則為4男1女,年齡均逾70歲,皆屬重度感染個案並有慢性病史。

台灣疫情嚴重到失操,單日突破二萬病例,而累計宗數超過十七萬至173942 !

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20220503/bkn-20220503140014189-0503_00952_001.html

在位求穩,  在野求亂 !
已經失控

引用:
原帖由 starr 於 2022-5-3 16:56 發表
已經失控
佢地唔快啲請林鄭過去教佢地抗疫好快就一發不可收拾

日防夜防、大白人難防
帶走的又唔知乜人
視頻好好睇

幻覺黎啫,呃唔到我嘅,校正回歸 都未出黎 校返正個確診人數!

你睇香港已經放寬,無事啦,林鄭立左大功,升任政協可期

黃絲死得未?

最衰都係王喜了

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-5-3 16:58 發表
幻覺黎啫,呃唔到我嘅,校正回歸 都未出黎 校返正個確診人數!
今日本土增幅都是有紀錄以來最多成5300!

咁先似樣

引用:
原帖由 sng850 於 2022-5-3 16:55 發表
台灣周二(3日)公布,新增23,102宗本土新冠確診病例,首破2萬關口,再創單日新高,另多5名患者死亡。疫情指揮中心宣布再放寬入境檢疫措施,下周一(9日)凌晨零時起由「10+7」縮短為「7+7」,即7天居家檢疫、7天自主管理。高雄、桃園、彰化等地多間小學周一(2日)率先為6至11歲兒童打疫苗,但彰化縣有學童接種後不適,成為當地首例。

本土新症中以新北市8,278宗佔最多,台北市、桃園市、基隆市、 ...
每天檢測數和陽性比率是多少???

引用:
原帖由 初人 於 2022-5-3 17:01 發表
你睇香港已經放寬,無事啦,林鄭立左大功,升任政協可期
自從佢坐鎮領導抗疫,每日確診數字穩步向下,真係做到野

引用:
原帖由 lung_block 於 2022-5-3 17:20 發表

每天檢測數和陽性比率是多少???
冇呢啲數據!

老蕭遲早死於新冠

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]