• 瀏覽: 38,424
  • 回覆: 173
  • 追帖: 1
+9
【本報訊】本港疫情回落,但不少新冠康復者出現後遺症。香港中文大學醫學院院長陳家亮昨日表示,不少新冠康復者向他反映出現「長新冠」的問題,即身體感到不適,但已無帶有病毒,醫學界稱之為「新冠長期綜合後遺症」。而中大醫學院研究後發現,本港每4名康復者便有3人受長新冠困擾,最常見是疲倦、失眠、記憶力差或脫髮,而長新冠的情況亦與腸道微生態有關,促請醫院管理局需正視長新冠所帶來的潛在問題。

的共存L又話呢隻嘢好似傷風感冒, 好小事, 而家又話有後遺症, 咁即係點? 有事定冇事?

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20220501-0501_00176_062/中大發現--每4個康復者3人有長新冠

疲倦失眠記憶力差脫髮呢啲就算唔中新冠好多人都會有

醫生語不驚人死不休,問人佢當然話呢度痛嗰度痛啦,睇吓香港政府醫院病人,攞藥必大包細包,其實幾多真係會食?可能轉手賣俾藥房或內地。

真係慘!!!

抗疫撚仲意長期抗疫,返內地居住咪得囉,被關一兩個月以表示愛國,唔好阻住香港開放,香港人愛自由,近日到處人山人海,學校又開學,中招人數反而少咗,抗疫撚必定好唔開心。

75%咁激!?

引用:
原帖由 siuyuenchi 於 2022-5-1 06:24 發表
咁講又好似係喎

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-5-1 07:01 發表
抗疫撚仲意長期抗疫,返內地居住咪得囉,被關一兩個月以表示愛國,唔好阻住香港開放,香港人愛自由,近日到處人山人海,學校又開學,中招人數反而少咗,抗疫撚必定好唔開心。
播毒L個個長新冠,最緊要係起唔到機
個個好似閹咗咁縮埋一二邊無播毒啫
講到共存點好咁
去感染多啲病毒啦
最近非洲又爆依波拉喇
仲唔去嚟個依波拉放題?
唔好返香港就得喇

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2022-5-1 07:00 發表
真係慘!!!
同埋而家新變種都好似殺緊埋嚟, 唔知個後遺症又會唔會好長手尾。

見到 中大 + 腸道微生態,明晒

引用:
原帖由 s336990 於 2022-5-1 07:03 發表
75%咁激!?
sell 保健品, 難免要寫得吸睛d

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-5-1 05:00 發表
【本報訊】本港疫情回落,但不少新冠康復者出現後遺症。香港中文大學醫學院院長陳家亮昨日表示,不少新冠康復者向他反映出現「長新冠」的問題,即身體感到不適,但已無帶有病毒,醫學界稱之為「新冠長期綜合後遺症」。而中大醫學院研究後發現,本港每4名康復者便有3人受長新冠困擾,最常見是疲倦、失眠、記憶力差或脫髮,而長新冠的情況亦與腸道微生態有關,促請醫院管理局需正視長新冠所帶來的潛在問題。

的共存L又話呢隻嘢 ...
鄉港人十個九個半都係亞健康狀態。

搵中醫啦.

引用:
原帖由 siuyuenchi 於 2022-5-1 06:24 發表
常見問題,根本唔關新冠事

引用:
原帖由 機械佬 於 2022-5-1 07:50 發表

sell 保健品, 難免要寫得吸睛d
係喎
早前已sell腸道益菌balabala
點解咁著意去sell?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]