• 瀏覽: 12,187
  • 回覆: 108
+4
黃絲狗唔洗擔心,狗吠聲全世界都一樣。

引用:
原帖由 黑五類2022 於 2022-4-28 20:26 發表
講句老實話!
雖然班黃畜唔識英文!
但有一班老華僑都做緊建築業老闆!
如果班老華僑肯請黃畜工作!
都有機會做地盤佬嘅!
不過人工一定係永遠最低時薪計!
建築地盤、道路建設、鐵路遂道。。。大型建造基本掌控在大建築商手上,進入出地盤必須工會成員,大部分為本地人,另有東、南歐人士。亞裔打不入這個圈子,只能做的是小型個體屋裏內外裝修工程。

無事的,以前溜英同事話過,英國2年都起唔到間屋仔,慢慢學 english,學慢活,唔好番香港。

黃絲英文差,為何現任敎育局長不反省??

黃絲的確多on9仔

引用:
原帖由 fallresoar 於 2022-4-28 22:09 發表
無事的,以前溜英同事話過,英國2年都起唔到間屋仔,慢慢學 english,學慢活,唔好番香港。
鬥慢

引用:
原帖由 mawongching 於 2022-4-28 22:02 發表

建築地盤、道路建設、鐵路遂道。。。大型建造基本掌控在大建築商手上,進入出地盤必須工會成員,大部分為本地人,另有東、南歐人士。亞裔打不入這個圈子,只能做的是小型個體屋裏內外裝修工程。
地盤佬都有分大工與學徒!
黃畜若有華人老闆請牠!
咪由雜工學徒開始囉!
不過一定係最低時薪嘞!
比牠們捱下喇!

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2022-4-28 20:20 發表
做地盤佬都要識英文,onL9
班友仔連a-z都未識串
他們怕辛苦, 找借口
我朋友97年跟大仔去
不會英文, 仍做地盤

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-4-28 20:05 發表
俗語話「人貴自知」,唔少黃絲喺移民英國後,先認清自己英文差,喺英國搵唔到食。有移英黃絲日前在網上求救,話自己連做個地盤佬都冇資格吖...........

俗語云︰「過河兵卒不回頭。」既然已遠走他方,就不容後悔,要學好當地語言、融入當地日常生活。

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202204/27/AP6268e80ee4b0adad9d369690.html
黃狗曱畜做乞衣啦,不過要講英文乞錢喎,識唔識㗎?

唔駛識英文 聞到主子的氣息 已是無上的光榮..

唔識英文?可以同大陸人打工喎,如果人地唔嫌棄黃絲的話,呵呵呵

曱甴正宗屎坑關刀........文又唔得, 武又唔得

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-4-28 20:41 發表
去唐人街啦,洗下大餅都揾到食,唔使點識英文都得㗎
今時今日唐人街已經用簡體字講普通話

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-4-28 20:05 發表
俗語話「人貴自知」,唔少黃絲喺移民英國後,先認清自己英文差,喺英國搵唔到食。有移英黃絲日前在網上求救,話自己連做個地盤佬都冇資格吖...........

俗語云︰「過河兵卒不回頭。」既然已遠走他方,就不容後悔,要學好當地語言、融入當地日常生活。

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202204/27/AP6268e80ee4b0adad9d369690.html
典部署?請個翻譯咪得

點會呀?! 無可能……掛

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]