• 瀏覽: 26,184
  • 回覆: 199
  • 追帖: 2
+6
去嘅時候其實係自已虛榮想去,返嘅時候其實係自已捱唔住想返,但永遠都將原因彈俾人😄

唔好回流香港🇭🇰

引用:
原帖由 神殿老子 於 2022-4-28 10:02 發表
返來都搵唔返以前的職位和人工
有英國經驗,應揾更多

UK 是天堂, 不要回來 PLS 

要子女成材,教育制度當然是重要一環,外國教育制度當然有其優勝之處,但都要靠學生先天的聰慧和後天的努力。在我看來,世界各地比較富裕的國家和地區,其學校都可提供適切的教育,只要基礎打得好,學生日後亦可到外地學府深造,擴闊國際視野。所以話為了下一代的教育而移民,有時並非必須,量力而為啦

闖英倫
莫回頭...

原來係代朋友出的故仔。

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2022-4-28 09:56 發表
【移民英國生活/回流】近年移民成為港人熱門議題之一,但並非人人移民都能如意。有網民在討論區發帖指,其親戚在香港已位居高層,惟賣樓移民英國後發現不似預期,只能找到基層工作,而子女的一席話,最終更令親戚決定回流香港,直指「一直只諗為了下一代,但去過外國後,發現香港的機會真的更多」。

有網民於親子王國討論區以「移民後,回流返香港的轉捩點」為題發帖,講述其親戚移民英國後,終決定回流香港的經歷。樓主指 ...
好多人係去完旅行覺得呢度好,果度好, 想永遠住落就好美好.
但移民講既係生活唔係每日去玩.
完全唔同既兩件事黎.

引用:
原帖由 唔準笑拜登 於 2022-4-28 10:04 發表
英國樓市在上升
香港樓市在下降
英國已全面開放
香港仲有大量限制
仲唔知做唔做全民檢測

我反而奇怪真係會有人睇呢D新聞改變?
本身自己無朋友了解情況?
其實做全民檢測有咩咁大件事,又唔係要你做足一世

一來一回,只有移民中介賺大錢

引用:
原帖由 ConnorSullivan 於 2022-4-28 10:29 發表
一來一回,只有移民中介賺大錢
去英國要搵中介???

政府應該取消移民人士的身份證,不能讓他們自出自入。他們既然選擇離開就不能讓他們回來。有事鐘無艷,無事夏迎春

引用:
原帖由 唔準笑拜登 於 2022-4-28 10:04 發表
英國樓市在上升
香港樓市在下降
英國已全面開放
香港仲有大量限制
仲唔知做唔做全民檢測

我反而奇怪真係會有人睇呢D新聞改變?
本身自己無朋友了解情況?
係㗎,咁你幾時先肯離開中國香港啫

過到去做基層,話為下一代,其實有冇機會世世代代都係做基層,英國佬都係行保護主義

一定係假新聞!外國咁自由民主先進發達,無理由會差得過極權下嘅中國香港嘅,手joke們千祈唔好被誤導回流撐住呀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]