• 瀏覽: 46,096
  • 回覆: 343
  • 追帖: 5
+17
【明報專訊】本港逾314萬人已接種第三針新冠病毒疫苗,養和醫院發表研究,首兩針接種科興或國藥疫苗者,在第三針分別接種科興及復必泰疫苗,結果面對變異病毒株Omicron,接種科興者不足一成替代中和抗體呈陽性反應,接種復必泰者則仍有逾六成人抗體呈陽性反應。研究團隊認為,若患者首兩針打科興或國藥等滅活疫苗,第三針應優先選擇復必泰等mRNA疫苗。

為何現實身邊朋友中都係打復仔。

點解仲係用第一代疫苗研究對ormincon中和抗體。

新聞來源連結:

https://news.mingpao.com/pns/港聞/ ... 00002/1650910263248

我老婆阿哥全家應該買六合彩,三針BnT都中,仲要三個都中🤭

有冇講打科興,復必泰人既年齡係唔係一樣!

引用:
原帖由 numan123 於 2022-4-26 08:57 發表
我老婆阿哥全家應該買六合彩,三針BnT都中,仲要三個都中🤭
咁需唔需要入院呀?
聽聞打科興先有機有重症﹗
佢哋打BNT咪好彩囉﹗

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-4-26 09:00 發表
如果有更科學化,養和就唔會出嚟柒啦。

引用:
原帖由 狂輸 於 2022-4-26 09:01 發表

咁需唔需要入院呀?
佢哋打BNT咪好彩囉﹗
聽聞比個柒官你做

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-4-26 09:00 發表
年紀大比較戇𨳊會信港共嘅多數科興啦﹗
唔係大陸又點洗封關啫﹗
係要用上世技科技嘅滅活蛋白疫苗,
怪邊個?

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2022-4-26 09:02 發表

聽聞比個柒官你做
港共D官要指鹿為馬,
留返俾你啦﹗

引用:
原帖由 狂輸 於 2022-4-26 09:03 發表

年紀大比較戇𨳊會信港共嘅多數科興啦﹗
唔係大陸又點洗封關啫﹗
係要用上世技科技嘅滅活蛋白疫苗,
怪邊個?
滅活仍係所有疫苗技術,肯定安全可靠,mRNA 新技術未通過嚴格試驗安全審查,有冇長遠影響仲未知,仲未知你就打咁多枝入身體!

仲講抗體out 唔out啲呀?係人都知根據原病毒株設計既疫苗制造出黎既中和抗體係人體實制中和唔到Omicron變種,所以以色列、新加坡美國韓國同日本等打mRNA疫苗國家仍有大量人中Omicron,所以有幾多抗體反應都無用,中咗都係要T細胞同B細胞反應防重症先最實制。香港真實數據顯示打三針兩隻疫苗中招率都係差不多!

附件

FE6387F3-AC3B-4E2A-BE7F-94AC570CBF17.jpeg(191.95 KB)

引用:
原帖由 狂輸 於 2022-4-26 09:01 發表

咁需唔需要入院呀?
佢哋打BNT咪好彩囉﹗
咁我又無問佢病情點,咁都好番。我無質疑bnt能抗重症,但能防止染病真係得啖笑。

我同我老婆打咗兩針科興、我個女打兩針伏必泰。我個女首先瀨嘢,發高燒40度、喉嚨劇痛。我地兩公婆遲兩日發病,全身骨痛一日多啲、無發燒、喉嚨乾無痛,跟本第三日除咗有兩聲咳已經無乜症狀。雖然我地發病遲我個女兩日,但我地轉陰性仲要比我個女早。既然兩隻都能防重症,點解要試未知長遠副作用嘅mrna疫苗?

另外打科興先會重症?咪玩,bnt咪一樣有人死。打科興好多係7-80歲以上,佢地本身有嚴重疾病機率已經高好多倍,再加上免疫反應緊係低過無青人好多倍。

引用:
原帖由 numan123 於 2022-4-26 09:20 發表

咁我又無問佢病情點,咁都好番。我無質疑bnt能抗重症,但能防止染病真係得啖笑。

我同我老婆打咗兩針科興、我個女打兩針伏必泰。我個女首先瀨嘢,發高燒40度、喉嚨劇痛。我地兩公婆遲兩日發病,全身骨痛一日多啲、無發燒、喉嚨乾無痛,跟本第三日除咗有兩聲咳已經無乜症狀。雖然我地發病遲我個女兩日,但我地轉陰性仲要比我個女早。既然兩隻都能防重症,點解要試未知長遠副作用嘅mrna疫苗?

另 ...
上海死亡率全球最低

就是打國藥及科興

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-4-26 09:14 發表

滅活仍係所有疫苗技術,肯定安全可靠,mRNA 新技術未通過嚴格試驗安全審查,有冇長遠影響仲未知,仲未知你就打咁多枝入身體!
唔明咪去了解囉﹗淨係識笑人﹗
科興就真係拎唔到歐洲認證啦﹗
咁口響你千祈唔好打BNT呀﹗

引用:
原帖由 狂輸 於 2022-4-26 09:30 發表

咁世衛又批,睇認證唔睇WHO睇歐洲?

引用:
原帖由 狂輸 於 2022-4-26 09:30 發表

歐洲就是好?

歐洲反中,當然唔批中國的

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]