• 瀏覽: 687
  • 回覆: 13
瑪嘉烈醫院周四(14日)晚上通報一則醫療失誤,一名37歲肝癌男病人,11日從英國抵港後送院,被錯誤送到新冠病毒確診病房,與其他確診病人同一病格

吊! 我地偉大嘅乞醫護個撚個都識英文點會搞錯咁撚簡單嘅嘢?
總之識英文嘅乞醫一定無錯! 一定係假新聞

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/759522/瑪嘉烈醫院誤送肝癌漢到新冠病房-妻斥院方無通知-女兒僅五月大

港註冊的醫護不是特別優秀的嗎?! 點解會犯這低級錯誤?!

凌宵志, 瑪嘉烈醫院的醫護應該全是專業註冊, 對嗎?! 病人和家屬可以對這次犯錯的專業註冊醫謢追討責任嗎?!

"一名37歲肝癌男病人,11日從英國抵港"
  點解唔留喺大英帝國繼續醫呢?

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2022-4-15 22:49 發表
港註冊的醫護不是特別優秀的嗎?! 點解會犯這低級錯誤?!

凌宵志, 瑪嘉烈醫院的醫護應該全是專業註冊, 對嗎?! 病人和家屬可以對這次犯錯的專業註冊醫謢追討責任嗎?!

總之香港乞醫護係永遠都無錯

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-4-15 23:01 發表

總之香港乞醫護係永遠都無錯
照計病者係"大英帝國子民" 同黑醫護同一血脈,
咁都唔關照住...

引用:
原帖由 tinnit 於 2022-4-15 22:51 發表
我識個人又係咁佢係英國讀書然後留低識個鬼妹結婚生仔,佢係原居民條村政府要搬村有賠償同起埋村屋比佢哋,作對仔女係英國出生個仔賠償都有錢分百幾萬然後一家返港佢有腸癌依家擴散到肺但唔肯返英國醫

又錯?到底醫院要錯幾多單先真正改?

引用:
原帖由 simonfdf 於 2022-4-15 23:12 發表
又錯?到底醫院要錯幾多單先真正改?
係個病人錯, 錯在佢唔係確診

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-4-15 23:13 發表

係個病人錯, 錯在佢唔係確診
明晒,醫管局萬歲

引用:
原帖由 tinnit 於 2022-4-15 22:51 發表
擺明返嚟攞着數。上年過去探親?應該都係得佢哋自己信。

曱甴原本想留英國,女都係英國生埋,點知生癌,計過條數英國醫藥費咁貴,當然返嚟香港等香港政府埋單。

有冇妓者追究醫護既責任?

問有無投訴國內醫護果位記者要做d野

係咪已移民人士呀?!返黎揾器官?!

醫護是專業,低級錯誤應該唔會啩

主題標籤 #確診
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]