• 瀏覽: 11,937
  • 回覆: 5
引用:
原帖由 s-chris 於 2022-5-13 10:00 發表
佢夠芬蘭打咩?
其實你知唔知佢二戰所為打贏蘇聯有乜嘢背景?
嗰一陣,蘇聯覺得納粹德國會經芬蘭攻打佢哋,覺得芬蘭係個防禦弱點,所以想攻佔埋佢加強防守。
後尾佢同德國嘅戰況,令蘇聯覺得唔需要再打芬蘭,芬蘭先至甩難,芬蘭人都知再打落去衰緊。
現實相當時芬蘭人都知道唔可以得罪蘇聯,幾十年來都認低威,唔信可以查下乜嘢叫芬蘭化。

只有啲一知半解嘅人先會覺得芬蘭人好好打,打贏蘇聯巧威威,包括嗰個女權領導人。

引用:
原帖由 vaim00 於 2022-5-14 05:50 發表
成日用核彈嚇鬼,好似淨係得佢有咁窮撚國家根本沒錢維護D 重武器,九成都射吾出,或者射吾準,仲話想打埋波蘭,而家除時波蘭單挑都打嬴俄羅斯
越吹越撚大,你睇下佢哋啲高超音速武器幾犀利先啦。
佢哋邊樣都可以慳,就係唔會慳呢樣。
另外近期盧布匯率大漲,佢哋經濟好快會大幅改善。

引用:
原帖由 eddie9470 於 2022-5-14 11:05 發表
今時吾同住日啦,而家俄仔仲有西力去打其他咩,未打烏仔之前都仲可以打波蘭既
其實你知唔知打烏克蘭只係用左一成左右有嘅兵力?

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-5-14 11:36 發表

如果美國話
邊到有共產主義,就格殺勿論
又如何?
納粹主義本身就要將人分三六九等,違反美國口中嘅普世價值。
共產主義反而冇。

引用:
原帖由 lewark 於 2022-5-14 12:38 發表

俄羅斯唔夠芬蘭打。
十倍軍力才勉強慘勝。
芬蘭守本土能力很強。
美英梗係想收芬蘭。
咁威洗鬼芬蘭化

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-5-14 15:28 發表

事實係芬蘭人係世界面對羞辱咗蘇聯!😁😁
1970 年 4 月,芬蘭發行了一枚郵票,以紀念弗拉基米爾·列寧誕辰 100 週年以及當年在坦佩雷舉行的列寧座談會。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]