• 瀏覽: 4,853
  • 回覆: 23
+4
英國「泰晤士報」引述官員報道,俄羅斯揮軍烏克蘭促成芬蘭與瑞典最快將在今個夏季加入北約,進一步凸顯莫斯科犯了「重大戰略錯誤」。 報道引述美國官員表示,在上星期的北約外長會議上,多場會議的主題討論了讓芬蘭和瑞典成為北約會員,當時兩國都有參與會議。 一名美國國務院高級官員說,芬蘭與瑞典的民意,以及兩國在過去6個月的觀點出現劇烈變化,足以說明俄國戰略⋯

🤔瑞典唔扮中立國了…
係時候由中國取代瑞典個空位了….

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/芬蘭瑞典據報最快夏季加入北約-凸顯俄國犯戰略錯誤-065802840.html

芬瑞兩國加入北約是搬石頭砸自己腳,在錯誤道路越走越遠,將來必自食其惡果

北歐兩個虛偽國家

戰犯普京求仁得仁,陸續會有其他歐洲國家加盟

🤔芬蘭自己失了手…放棄了中立地位…都失了去中立地位…所以直接入北約

但瑞典又夾在北約同芬蘭中間….

瑞典就要被迫放棄埋中立地位….

所以芬蘭敗家….連累埋瑞典才連結到北約….

無理由北約出兵下下要跳過瑞典去芬蘭….車同戰機都要路過瑞典…🤔

所以瑞典唔入埋都唔得….

引用:
原帖由 lubet 於 2022-4-11 19:58 發表
芬瑞兩國加入北約是搬石頭砸自己腳,在錯誤道路越走越遠,將來必自食其惡果
🤔明顯瑞典比芬蘭連累….

芬蘭好近莫斯科

俄佬一定會做野囉

俄狗又想出兵打芬蘭,瑞典?

北歐國家做幾多政治衰嘢無人知,扮中立

似曾相識感覺

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-4-11 20:04 發表
你好似咩都唔知咁

據報之嘛,咁最遲又幾時呢?100年後?
有冇學下 澤連私基 話齋,等埋公投去決定?
入很咗北約先至講啦,d民主國家的新聞都已經聽到厭!

呢兩個國家寧得罪尾國都莫得罪俄羅斯

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-4-11 20:04 發表
🤔比我就打埋芬蘭….瑞典就不用理佢…

管到烏克蘭同芬蘭就可以了…

唔係好明芬蘭同瑞典點解咁恨加入北約,有中立國家唔做,一旦歸咗邊,當北約同俄佬開戰時,首當其衝嘅就係與俄佬接壤嘅國家,咪以為好過癮,烏克蘭有版你睇

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]