• 瀏覽: 1,177
  • 回覆: 14
英國移民生活再有考驗!基於天然氣價格上漲,英國天然氣和電力市場管制局(Ofgem)由4月起,英格蘭、威爾斯和蘇格蘭的消費者若未跟能源供應商簽訂固定合約,全年價格上限將調高693英鎊,至1971英鎊。

樓價一年升3萬英鎊 由於目前通脹已經處於30年高位,英國的家庭正受到生活成本危機的擠壓,隨著燃料、能源和食品成本的飆升,加上俄羅斯入侵俄烏克蘭事件,預估將使全球能源價格持高,通脹會進一步抬升。 根據 Nationwide 的數據, 3月份樓價增長是17年來最快的年增長率。這家抵押貸款機構表示,典型的英國房屋的成本達到了26.5萬英鎊的新高,單計過去一年,當地樓價已經上升約3.3萬英鎊。

BNO港人: 後悔移民! 據報,不少移民英國的港人也在網絡上哭訴生活艱難,有網民在社交平台表示自己的電費基本價格上漲了80.9%,看到新賬單後「苦不堪言」。 「香港都好多地方食飯起碼兩舊!」 「香港淨係住都夠艱難!」 「英國由今日起加54%電費!」 「英國有無25蚊兩餸飯?」 「餐餐野食到20磅以上咁奢侈?」 「無諗過啱啱移民過去開支要慳少少?」 「香港人炒到人哋電費都貴埋。」

絛路自己揀,仆街唔好喊

新聞來源連結:
https://www.edigest.hk/移民/英國-生活費-樓價-電費-移民-ctb108-345604/

所以 超人 都要 走頭,資金回流買長實,免得被 獅王謝遜 屈佢減電費!

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-4-2 21:41 發表
所以 超人 都要 走頭,資金回流買長實,免得被 獅王謝遜 屈佢減電費!
窮L都要移民,就預咗啦

過到去,分分鐘要打兩份工先頂倒啲生活費

記得執牛屎乾咗可以愛嚟當柴燒

引用:
原帖由 st105 於 2022-4-2 22:25 發表
問題英國失業率都升............!!

乜都假,錢唔係問題,
最緊要覺得臣伏於金毛莊腳下開心就得囉!

引用:
原帖由 tinnit 於 2022-4-2 23:28 發表
乜都假,錢唔係問題,
最緊要覺得臣伏於金毛莊腳下開心就得囉!
咪係,食C都抵啦

引用:
原帖由 st105 於 2022-4-2 22:25 發表
幣在連一份工都搵唔到。

唔信,聞主是油國家一定唔會咁無良,千其唔好返嚟尺共地獄香港.....

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2022-4-2 21:10 發表
英國移民生活再有考驗!基於天然氣價格上漲,英國天然氣和電力市場管制局(Ofgem)由4月起,英格蘭、威爾斯和蘇格蘭的消費者若未跟能源供應商簽訂固定合約,全年價格上限將調高693英鎊,至1971英鎊。

樓價一年升3萬英鎊 由於目前通脹已經處於30年高位,英國的家庭正受到生活成本危機的擠壓,隨著燃料、能源和食品成本的飆升,加上俄羅斯入侵俄烏克蘭事件,預估將使全球能源價格持高,通脹會進一步抬升。 根據 ...
人地個個套了幾千萬去享受自由,驚撚

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2022-4-2 21:10 發表

樓價一年升3萬英鎊 由於目前通脹已經處於30年高位,英國的家庭正受到生活成本危機的擠壓,隨著燃料、能源和食品成本的飆升,加上俄羅斯入侵俄烏克蘭事件,預估將使全球能源價格持高,通脹會進一步抬升。 根據 ...
莫講話唔敢煲湯,據說BNOer連薯仔都唔敢食,因為烚熟薯仔燃料費都驚人咁話..
BNOer真係呻到英國d樹葉都落埋.....

引用:
原帖由 todayhomenet 於 2022-4-3 11:07 發表

人地個個套了幾千萬去享受自由,驚撚
一定係,除非唔係

佢啲消費唔貴,福利啲錢從何而來?

最緊要唔好死返香港就得話之BNOer怎過

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]