• 瀏覽: 57,146
  • 回覆: 440
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 商界難吃的弟弟 於 2022-3-12 01:15 PM 發表
正貨定網貨先?
運輸轉海路都貴咗50%,點計先
深圳落黎行海路??

引用:
原帖由 pancakeman 於 2022-3-12 01:51 PM 發表

又話中央全力支持配合嘅?!
但係冇話免費喎🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2022-3-12 01:11 PM 發表

聽講一個謊瘡櫃成本6000,正苦用70萬入貨,用香港垃碎人錢,係100倍,唔係10倍,就算加埋裝工費用,都無可能咁離譜,納髮會嬸雞處老簾無人出聲
依家完善咗,只要信,不要問
相信陸續有來,信政府。。。唔駛驚!

在商言商, 貨主對唔同買家係會報唔同價錢的, 呢個係事實, 所以有時買家係會透過中間人去落單, 再者, 唔同合約有唔同條款, 網購可能係無條款, 但供貨俾政府就又要有保證又包保養又盛, 價錢當然無得比, 又再者, 採購量又影響價錢, 網購價錢平但一次過俾唔俾到咁大量貨呢?

冇招標,就會咁

引用:
原帖由 bonod 於 2022-3-12 01:59 PM 發表
在商言商, 貨主對唔同買家係會報唔同價錢的, 呢個係事實, 所以有時買家係會透過中間人去落單, 再者, 唔同合約有唔同條款, 網購可能係無條款, 但供貨俾政府就又要有保證又包保養又盛, 價錢當然無得比, 又再者, 採購量又影響價錢, 網購價錢平但一次過俾唔俾到咁大量貨呢?
咪玩啦 淘寶大部份都係直接廠家 淘寶比唔到反而香港比到 當人白痴咩

引用:
原帖由 bonod 於 2022-3-12 01:59 PM 發表
閣下意思係10倍合理?

供應商如果係YC企業,01自然會收聲

引用:
原帖由 ijkn 於 2022-3-12 10:56 AM 發表
有油水
快啲搵人查下醫管局。做醫生就唔駛查咩。

引用:
原帖由 lovewai2 於 2022-3-12 10:03 AM 發表
醫管局早前宣布採購1,500部內地製抽氣扇,以改裝普通病房作負壓病房,每部採購價高達1,000至2,000元。同一型號抽氣扇,其廠家官方網店售價為159元

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20220312/579107004128169984684072.jpeg/lsfO1kjehhDnkECvvbAVDAiwWHfLc0W0fabJ5H2mye ...
利益輸送啦

引用:
原帖由 hkjacky 於 2022-3-12 10:13 發表
香港總代理接受《香港01》訪問時表示並無向醫管局供貨,本港雖無同型號出售,但相似型號售價僅為200港元,對「天價」新聞大感不解,惟指接單至供貨需時三個月。
佢意思係話, 代理售價200港元, 但唔能夠即時送貨, 要等約3個月, 咁內地點解可以咁快有貨? 其一原因可能係向同行高價徵貨, 其二係運輸形式, 例如坐飛機運來, 呢D洗費都自然會打埋落成本度

緊係張單比自己友供貨啦
唔使問都係同高官有關係

淨係果個垃圾地震警報系統都用咗1億5千萬開發啦!慢慢就慣架啦!

ICAC要查下

引用:
原帖由 自脫胸圍屈.非禮 於 2022-3-12 10:23 AM 發表
內地品牌『艾美特』,我屋企把風扇(150人民幣)都係同一個牌子,用咗20年,依然好用。
「艾美特」係台資,台資上市公司(臺證所:1626),前身係台灣東富電器轉投資深圳一電器公司創立公司同品牌。電風扇較出名,摩打採用鋁殼鑄造外殼,電風扇銷售僅次於美的,全球第二,過去實x部分風扇好似係佢地OEM。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]