• 瀏覽: 5,638
  • 回覆: 94
+2
第五波疫情持續肆虐,不少家居隔離的確診者控訴未獲得適切支援。《香港01》接觸到懷孕7個月的孕婦唐太,她一家四口除了同住的65歲父親暫時未染疫,

政府工作量大,應該要體諒,怨天尤人救唔到自己。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/突發/745064/疫 ... p;utm_campaign=news

積谷防飢, 未雨綢繆, 係幾咁重要. 不過依家好多都係無飯夫妻, 想食就叫外賣, 可是疫情關係大多大廈都不許送上樓, 要自己去大堂交收

4至5天 蚊都瞓。
住邊頭?
可以既話,pm我,我免費送糧上去。

呢度好多人笑人搶糧,但儲定少少係必需的,唔好諗住靠政府。

無一個朋友?無一個親戚?如果真係無咁就委檢討下自己

引用:
原帖由 錢太多4 於 2022-3-10 08:59 AM 發表
有d 人在港無親,又咁岩朋友中招隔離緊都唔奇。
唔理咩原因,佢而家真係有切身需要,
就算大人頂得住,小朋友都唔餓得。

引用:
原帖由 錢太多4 於 2022-3-10 08:59 AM 發表
人情冷暖,確疹,未必有人想送野佢你家

引用:
原帖由 沙填入臀門. 於 2022-3-10 08:44 AM 發表
第五波疫情持續肆虐,不少家居隔離的確診者控訴未獲得適切支援。《香港01》接觸到懷孕7個月的孕婦唐太,她一家四口除了同住的65歲父親暫時未染疫,

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20220310/578476461258706944390624.jpeg/kS5I9-dYalGt0XEYLls-KOCLu_v5Q8xg498PRuPfD0Y

政府 ...
佢老公做乜?有老有大肚婆又有小朋友,少少糧都唔備定

父親無感染,其實都可以出街買,無等食點等

引用:
x 2

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-3-10 09:04 AM 發表

人情冷暖,確疹,未必有人想送野佢你家
放門口咪得lor......專家咁口水多過茶+借口多多, 咪咩都做唔成lor

引用:
原帖由 初人 於 2022-3-10 08:58 AM 發表
呢度好多人笑人搶糧,但儲定少少係必需的,唔好諗住靠政府。
搶糧同儲糧兩樣野嚟 
啲人一搶就幾包米成箱杯麵幾抽廁紙
屈人寺話限買五排藥我都見人走兩間買十排
個家族圍村咁多人?

家陣好多外賣app可以買外賣又買日用品,可以放門口

引用:
原帖由 skinbanana 於 2022-3-10 09:26 AM 發表

搶糧同儲糧兩樣野嚟 
啲人一搶就幾包米成箱杯麵幾抽廁紙
屈人寺話限買五排藥我都見人走兩間買十排
個家族圍村咁多人?
明顯黃人玩野

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2022-3-10 09:30 AM 發表

明顯黃人玩野
又唔可以咁講 呢一獲公平啲 
黃藍都恐慌 我老母啲老人群組都好多流言
不過啲流言就真係黃人玩野啦

主題標籤 #確診
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]