• 瀏覽: 44,719
  • 回覆: 181
+4
第5波疫情爆發多時,香港大學醫學院今(8日)發表最新疫情推測分析模型,推算每日新增感染人數於上周五(4日)已達頂峰,再持..........

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220308/bkn-20220308171738796-0308_00822_001.html

港大稱根據「最新疫情推測分析模型」,感染人數已到頂峰,但我質疑港大是否對疫情太樂觀呢?

三分之二嘅人中過招加九成打針率,全民免疫,香港可以開放。

見頂不等於完結,180萬回落再加三份一,就250萬

引用:
原帖由 aded 於 2022-3-8 06:15 PM 發表
見頂不等於完結,180萬回落再加三份一,就250萬
完結架喇,我都話今年五月左右打後一定冇哂病毒,就快回復2019年前生活,應該就快所有限制解封,正。

見頂吾係重點。重點係下次。會吾會再中。如果三幾個月後再哩一次。會吾會死咁多人

病毒不會消失,無論如何爭抝大家已經共存緊,想辦法將資源投放經濟,市民才能過正常生活

好似7-11咁梗有一個係左近

屌之前先話未見頂
5萬幾回2萬幾
即見頂
真係sure Win

與病毒共存
群體免疫
愈嚟愈近啦

2021年尾Omicron出現 => 政府:香港做到滴水不漏,唔駛驚 😎
香港1月尾過百宗確診 => 政府:香港資源有限,唔考慮全民強檢 😏
香港2月中過千宗確診 => 政府:香港資源有限,唔考慮全民強檢 😏
香港2月尾過萬宗確診 => 政府:現在開始計劃點做全民強檢 🐌🐌🐌
香港3月頭幾萬宗確診 => 政府:由於全民強檢規模龐大,執行上不容有失,政府須要仔細計劃,不能操之過急 🐌🐌🐌
香港3月尾疫情已見頂,要中嘅中哂,要死嘅死哂 => 政府:可以開始做全民強檢啦!政府抗疫已經盡力,請市民諒解 😎😎😎

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-3-8 05:32 PM 發表
第5波疫情爆發多時,香港大學醫學院今(8日)發表最新疫情推測分析模型,推算每日新增感染人數於上周五(4日)已達頂峰,再持..........

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220308/bkn-20220308171738796-0308_00822_001.html

港大稱根據「最新疫情推測分析模型 ...
港大自由推,過兩日再推過。

邁向共存.

講大咁叻,幾個月前有冇推算疫情爆發?

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2022-3-8 06:22 PM 發表
病毒不會消失,無論如何爭抝大家已經共存緊,想辦法將資源投放經濟,市民才能過正常生活
你有冇諗過,想過正常生活,首要條件係同內地免檢疫通關!同內地通左關,普通市民生活已能回復七成!衣食住行有邊樣唔係咁內地息息相關?

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-3-8 06:19 PM 發表
見頂吾係重點。重點係下次。會吾會再中。如果三幾個月後再哩一次。會吾會死咁多人
啲黃絲唔會諗
所以想佢地冚家鏟 啲報應落係佢地身上最好。
要我地正常人攬住一齊死
你睇下幾多細路 + 老人家 枉死

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]