• 瀏覽: 52,742
  • 回覆: 407
  • 追帖: 1
+14
敘利亞外交部副部長賈法里(Bashar Ja'afari)認為,早在俄羅斯對烏克蘭採取特別軍事行動前,美國就制定了阻止「北溪一號」和「北溪二號」天然氣管道的計劃,華盛頓挑動基輔與莫斯科發生衝突,其目的是切斷俄羅斯對歐洲的天然氣供應。

賈法里在接受俄羅斯衛星通訊社採訪,內容3月1日發布。他說:「在烏克蘭事件爆發之前,美國人針對的目標是向歐洲輸送俄羅斯天然氣的「北溪一號」和「北溪二號」天然氣管道。因此,拜登將卡塔爾埃米爾召集到華盛頓,並與他討論了卡塔爾在必要時滿足歐洲天然氣供應需求的可能性。”賈法里補充說,拜登當然無法預料未來,也不知道普京總統會做出在烏克蘭開展軍事行動的決定。他認為,美國的行動是利用經濟來達到政治目的。

賈法里補充稱,「所有這一切都說明,普京總統一直處於防衛狀態,而不是攻擊狀態。」

不知敘利亞所說,
是否屬實?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/741563/敘利亞批美國挑起烏克蘭衝突-欲阻俄對歐供應天然氣

美狗一向都係, 為咗自家利益, 乜𢲡渣嘢, 都做得出.

如果你支持烏克蘭,但不支持巴勒斯坦、克什米爾、黎巴嫩、阿富汗、索馬里、敘利亞、利比亞和伊拉克。 如果你譴責俄羅斯,而不是以色列、印度或美國,那麼恭喜你,你已經達到了虛偽的頂峰”。

呢D西媒唔報!

戇久德國佬金翅大出血

美國話冇人買我盤桔 
我就掃你個場、淋你紅油、撞你度閘
周圍貼你欠債

敘利亞講呢D野係唔係想比美國佬搞多獲

但烏克蘭從來冇正式申請加入北約
老美亦冇話批准烏克蘭入北約

所以入侵烏克蘭係俄羅斯自行決定
咁都可以賴老美真係自欺欺人

引用:
原帖由 MiracleZone 於 2022-3-6 02:32 PM 發表
但烏克蘭從來冇正式申請加入北約
老美亦冇話批准烏克蘭入北約

所以入侵烏克蘭係俄羅斯自行決定
咁都可以賴老美真係自欺欺人
2018年烏已經把加入北約寫入憲法, 而北約亦不斷東侵, 差烏克蘭就可以直接派軍企俄國門口, 你知唔知如果要幫歐美/烏克蘭講說話, 係絕對唔可以提北約, 因為一提就會比人發現歐美呢幾年不斷東侵到俄佬門口, 到時就會發現真正想發動戰爭就係歐美國家, 你千萬不要提北約做左豬隊友阿

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2022-3-6 01:41 PM 發表
敘利亞外交部副部長賈法里(Bashar Ja'afari)認為,早在俄羅斯對烏克蘭採取特別軍事行動前,美國就制定了阻止「北溪一號」和「北溪二號」天然氣管道的計劃,華盛頓挑動基輔與莫斯科發生衝突,其目的是切斷俄羅斯對歐洲的天然氣供應。

賈法里在接受俄羅斯衛星通訊社採訪,內容3月1日發布。他說:「在烏克蘭事件爆發之前,美國人針對的目標是向歐洲輸送俄羅斯天然氣的「北溪一號」和「北溪二號」天然氣管道 ...
有一定道理,美國係怕歐洲佬太過依賴俄仔天然氣。

但好諷刺今次歐美制裁睇到,全球亦好依賴佢地金融結算系統。

所以普京係藉打烏克蘭同歐美金融系統宣戰。叫全球國家唔好再依賴呢哦系統做畀歐美玩弄。

引用:
原帖由 denniscwip 於 2022-3-6 02:47 PM 發表

有一定道理,美國係怕歐洲佬太過依賴俄仔天然氣。

但好諷刺今次歐美制裁睇到,全球亦好依賴佢地金融結算系統。

所以普京係藉打烏克蘭同歐美金融系統宣戰。叫全球國家唔好再依賴呢哦系統做畀歐美玩弄。
所以今次烏克蘭事件後,會影響世界秩序走向,其實仲有好多存在感低無乜話語權既國家未埋堆,俄羅斯講得岩,歐美唔係等於世界既全部,但歐美的確係現時為止世界強大有影響力國家既集合,如果強如俄羅斯都被拉跨,下個目標就係中國,反之如果今次俄羅斯七傷拳頂得住歐美,咁即係展現左個訊息比中東非洲南美好多國家睇,世界唔係所有野包括唔合理既都要聽老美支笛

引用:
原帖由 K2020 於 2022-3-6 05:41 PM 發表

2018年烏已經把加入北約寫入憲法, 而北約亦不斷東侵, 差烏克蘭就可以直接派軍企俄國門口, 你知唔知如果要幫歐美/烏克蘭講說話, 係絕對唔可以提北約, 因為一提就會比人發現歐美呢幾年不斷東侵到俄佬門口, 到時就會發現真正想發動戰爭就係歐美國家, 你千萬不要提北約做左豬隊友阿
真係全歪理
北約可以逼東歐各國加入?
東歐各國係播來民不聊生、慘痛經歷,所以佢哋加入西方陣營係來自願

同埋佢一早話係針對烏東兩省,想保障佢哋獨立,
咁佢軍事行動淨係針對嗰兩省囉
咁點解軍事行動要禍及首都及全國?
真係過晒火!

無錯!

引用:
原帖由 莊仔 於 2022-3-6 06:04 PM 發表

所以今次烏克蘭事件後,會影響世界秩序走向,其實仲有好多存在感低無乜話語權既國家未埋堆,俄羅斯講得岩,歐美唔係等於世界既全部,但歐美的確係現時為止世界強大有影響力國家既集合,如果強如俄羅斯都被拉跨,下個目標就係中國,反之如果今次俄羅斯七傷拳頂得住歐美,咁即係展現左個訊息比中東非洲南美好多國家睇,世界唔係所有野包括唔合理既都要聽老美支笛
但大部份國家(141國)都譴責俄羅斯:

聯合國193個成員國中181個參加投票,其中141個支持決議,只有5個成員國反對,分別是俄羅斯、敍利亞、白羅斯、北韓及厄立特里亞。35個投棄權票國家包括中國,但不影響決議通過所需的三分之二多數。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20220303/mobile/bkn-20220303012159928-0303_00992_001.html

引用:
原帖由 MiracleZone 於 2022-3-6 04:49 PM 發表

但大部份國家(141國)都譴責俄羅斯:

聯合國193個成員國中181個參加投票,其中141個支持決議,只有5個成員國反對,分別是俄羅斯、敍利亞、白羅斯、北韓及厄立特里亞。35個投棄權票國家包括中國,但不影響決議通過所需的三分之二多數。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20220303/mobile/bkn-20220303012159928-0303_00992_001.html
咁講到底出兵肯定唔可以話係正義,老美霸權係一回事,俄羅斯出兵打烏又係另一回事

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]