• 瀏覽: 1,346,723
  • 回覆: 101
  • 追帖: 173
+1628
繼續支持馬兄 !

支持動態清零!
支持中央!
感謝中央幫助愚港抗疫!
支持政府!
支持特首!
大家同心抗疫!

引用:
原帖由 big3624 於 2022-2-28 12:29 AM 發表

7日夠啦

如果有新消息會再 update 大家
糧食係重中之重,穩定之最基本,一定有特殊嘅安排,個人而言唔太擔憂,不過一向嘅儲糧基本上已超過十日!係新鮮蔬菜除外。

引用:
原帖由 big3624 於 2022-2-28 12:46 AM 發表

師兄收 pm
收到,謝謝大師兄!

引用:
原帖由 blueyuyu 於 2022-2-28 08:15 AM 發表

唔只糧,藥物都重要。
中央同政府必定明白,做任何決策,首要係穩定社會、穩定民心,推行起嚟先可順利達成,所以我唔太擔心,食糧同藥物嘅基本儲存以往一路有做開就足矣。

引用:
原帖由 celiacty 於 2022-2-28 10:34 AM 發表

信中央
但港府既執行力
政府入面實在太多暗地裡拖後腿嘅人,兼且愚港刁民處處,黑媒又橫行........ 就得三萬加一,唯有信/支持中央同三萬加一啦!

講返轉頭,琴日大台報導樂悠卡60歲以上2蚊搭車第一日開始生效,訪問咗一位大嬸,片段見呢位阿嬸阿芝阿佐,話搭車要用樂悠卡先得,但買嘢又要攞返另一張八達通,所以好唔方便云云! D.L.S. 呢啲正一刁民,畀福利你仲要咁多埋怨,樂悠卡除咗可以搭車優惠之外,本身根本就係一張八達通,刁民係要用另一張來購物係佢自己選擇,依家掉返轉話政府令到佢唔方便喎,簡直火都嚟   其次係大台記者或新聞部本身都應該知道與方便嘅問題完全無關,但偏偏記者當時唔提醒或糾正該位大嬸,仲將訪問片段照樣播出,即係又刻意帶出對政府負面信息,真係正PK

引用:
原帖由 mickyhon 於 2022-2-28 10:52 AM 發表
近日封城之言此.起彼落,好不熱鬧。。。但疫情嚴重的今天,家中備多少少糧食,少出外用餐已是基本常識吧?何需惶恐呢!?

容在下多言一句。。。
香港會不會封及什麼時候,我們留意三個訊息。
一>全港九財務公司會否突然全不開門。(不要問原因)。😵
二>深港兩地紀律部隊的特別調動。
三>中央的物流有否特別安排,留意央視

有一點是肯定的若封城是屬於重大的國防政策,不會沒有通知、沒有給于準備的(除開打熱戰外) ...
不過,可以肯定,中央或港府發放訊息之前,一定會宣布埋周詳安排的,從而避免造成全城恐慌。試諗諗,假使700幾萬人個個一齊去街市、超市、藥房、食品舖頭『擠提式搶購』,社會就必然大亂,到時真係要出動幾十萬武警/解放軍先可以平亂了!

請大家放心吧!

信中央!
信特首!
齊心支持抗疫!

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2022-2-28 02:09 PM 發表

之前睇新聞,話香港統計有300萬多張 非個人長者八達通,佔60歲以上長者一半左右,而要杜絕濫用搭車福利,則要完成實名登記,而全港長者登記,所需時間2-3年;問題在此,可以享有津貼的市民60-64歲,當然想政府盡快開綠燈,佢哋唔會理政府講咩濫用,總之要方便佢地,盡快通過立法,佢哋無責任架。

至於,樂悠咭不能用於日常購物,我都有疑惑,去八達通fb又唔係禁講😵💫😵💫😵💫

130 ...
琴日我增值咗樂悠卡之後未搭過車,但就即時用呢買嘢,邊有話不能用於日常購物。

樂悠卡一面有持卡人相片同姓名,而另一邊係百分百註明本身係八達通 ! 所以唔可能無八達通最基本嘅功能,就係購物。

引用:
原帖由 goodfriend01 於 2022-2-28 02:16 PM 發表

怕麻煩,可以唔用!
咪係,可以唔用架,無人用槍指住一定要用架!

不過刁民有雀粟嘅嘢點會自動放棄吖,即使真的有麻煩,咪一路用一路罵囉。

引用:
原帖由 kw_lam 於 2022-2-28 02:43 PM 發表

香港黑妓反政府又一例證,利用無知市民或特約演員刻意製造錯誤輿論,散播謠言,其實與顏色革命一脈相承
真實例子多到罄竹難書

但最慘嘅係,往往破壞就只係一剎那間嘅事,但建立就慢慢長路!

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-2-28 05:22 PM 發表

我估個阿嬸嘅情況係原有八達通仲有錢剩,又唔可以轉去樂悠卡,只好搭車用樂悠卡,購物就用原有八達通,你知港豬特性就係乜叉嘢都要埋怨幾句,就算地下有金執,佢都會埋怨要彎低腰去執。
其實依種街頭訪問毫無意義,點解TVB 咁鍾意做依啲除褲放屁嘅訪問?唯一可能係 TVB 利用依啲刁民廢話去表達所謂民怨。
簡單地傳遞畀觀眾係:「又係政府嘅錯,係政府造成對長者嘅不便!」

大台經常要嘅就係咁嘅呢類訊息!

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2022-3-1 06:12 PM 發表

我就係青衣方艙,已經開咗5日通宵
請接受我哋對師兄您嘅致謝同感激!

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2022-3-1 07:02 PM 發表

多謝各位師兄師姐支持🙏,入青衣呢幾日,真係好似打仗咁,而且,身邊同事一個一個咁確診或者家人確診而要離開地盤,留守緊嘅同事一日就瞓3個鐘,我哋每個人都唔知幾時快測會見到兩橫。
逆行者就係雖千萬人吾往矣,中國香港🇭🇰,一定得!
師兄,多得您同埋您同事撐住,好嘢👍  
中國香港,一定得 💪

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-3-2 10:44 AM 發表

尾國陰國都日日做檢測搵到新確診,但就僅限於檢測,其他乜都冇做,唔搵源頭 (根本無法去揾),唔截斷傳播鏈,確診者唔病到就斷氣都唔收治,叫佢哋返屋企自療,咁就係典型躺平。或者腥港同佢哋有少少分別,腥港有限聚令,禁食肆夜間堂食,可以叫做半躺平。
或者大橋兄所形容嘅情況好易理解,客觀上亦無乜爭辯嘅餘地。不過,呢樣正係果啲好想推動與毒共存嘅人希望,因越嚟越多人慢慢去接受"變相共存"嘅現實,令到啲人覺得再反對都好似無乜意思,咁與毒共存會假象地好似變成主流,輿論便乘機強逼政府順應接受,與國家動態清零策略全面對立! 呢個應該係地慘黨、資本勢力、白鬼畜等...好想見嘅結果。

事實上,呢一波疫情來得非常詭異,一兩個南亞裔人士就可以搞到如今嘅大暴發,再加上醫霸、醫管局、PK磚家、政府內嘅傭官等等....嘅種種配合,想炮製躺平現象話都冇咁易了!

依家通脹殺到埋身,出街購物如同任人宰割一樣。老虎今日講,買開果檔鯪魚肉,剛剛上個月已經加咗8蚊(=20%),今日咁快買又再加多8蚊,即係以上月原本價錢計算,足足加咗40%,係4成,真係痴L咗線。 蔬菜嘅話,加一倍或更多已經係麻木了!

但聽番業內人士講,來貨的確係貴咗,運輸成本亦係高咗唔少,不過近期嘅漲價,反而令到好多檔主、舖頭同超市賺到盆滿缽滿,大家應該明啦! 只不過最慘係果啲低下層市民,日子變得越來越難過 !

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-3-3 06:12 PM 發表

依家冇靈魂丶冇快樂冇安全,全因為食得太飽,當窮到三餐不繼丶食不果腹時,靈魂就返嚟了,每次食飽肚後就有快樂有安全感,依啲日子就係戰後 50-70年代腥港大部份人過嘅生活,社會有冇怨氣? 冇。港燦有冇郁下就投訴? 向邊個投訴,殖民地政府? 佢啋你都有味。

近年成日九鳥吹獅子山下精神,下面嗰啲就係當年嘅獅子山下生活+精神,睇下佢哋係唔係苦口苦面,滿面怨氣 :

大橋兄呢啲黑白相正是在下孩童年代嘅經歷,仲記得假如朝早有個一毫子嘅新鮮出爐菠蘿包做早餐就開心到飛起了,因為當時屋企好窮,只能夠好間唔中一次而已。 不過,五六十年代雖然社會普遍係貧窮,但反而無今日郁啲就充滿怨氣,郁啲就怨政府唔做乜唔畀乜唔幫乜!

在下已過身嘅媽子,天天做完家頭細務之後,仲要做啲工廠外發加工幫補家計,每晚到十二點一點後才上床瞓,第朝仍然六點起身照顧我哋幾個細路同老人家,如此勞碌的她那有過怨天怨地呀! 一諗起辛苦一生嘅老媽子我不其然又流下眼淚了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]