• 瀏覽: 1,346,983
  • 回覆: 20
  • 追帖: 173
+1628
支持馬兄繼續開新帖

引用:
原帖由 dustin 於 2022-2-27 08:10 PM 發表

我同大廈有個確診者要居家隔離等送去隔離中心,但我見管理處份通告,到今日已經確診超過一星期,果個人仲係等緊政府處理。我呢家驚到唔敢開窗,衫都唔敢放出去晾。
師姐,要留意渠位,我懷疑有好多屋苑好多人確診同排水渠傳播有關係

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-2-27 11:48 PM 發表

最初跟Tesco合作時,不斷引入好多歐洲野,不過愈來愈衰
不是合作,是買起咗Tesco

引用:
原帖由 ahmei 於 2022-2-28 12:18 PM 發表

我都奇怪,樂悠卡只可以用來搭車?
身份證都唔可以用黎做八達通啦,信用卡都唔可以做八達通啦,特登搵黎講之嘛

引用:
原帖由 tigerg 於 2022-3-3 04:55 PM 發表
香港死亡率冠絕全球,九成都係60幾歲以上,九成都係冇打過針
我覺得呢班上年紀嘅人冇打過針傳媒係負責對大最大最大嘅責任

年幾前開始打疫苗就一路渲染副作用及打死人,令到一班上年紀嘅或者一班後生嘅唔肯俾上年紀嘅打
好多老人家睇慣方向報,改唔到同信晒佢咁咪有今日嘅結果囉,呢份報紙真係要儘快取締,唔好再比佢害人

引用:
原帖由 theyuen2000 於 2022-3-11 10:32 AM 發表

前日入境深圳都有3000多人
多數又係1450謠言玩野
而家真係謠言滿天飛
師兄你再睇下3月9日深圳灣有幾多人出境,只係得462人,正常疫情未爆時係有2千幾3千人架,所以深圳已經減咗好多入境名額,就係怕隔離時搵到好多人都確診

引用:
原帖由 ahmei 於 2022-3-12 09:44 AM 發表

手環不派、不發安心出行關於染疫場所短訊、物資派發延誤甚至被遺忘。
爆疫都成兩個月,還搞不到人力資源。有得做果啲可能做死,其他,唔知啦
或者佢地都冇向民間團體求助,也許不信任,怕要負責任........
我報左工記、民記做義工,都沒有聲氣。社區抗疫連綫,報左名幾日就有job了。
雖然係包裝物資,但都好趕急,限時包好裝箱,跟住就有哪哪琳、高糕膏提貨派送。
聼林鄭話已經用上本地大物流公司處 ...
以我所知,好多公務員確診或家人確診而唔可以返工,所以好缺人手

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2022-3-19 01:47 PM 發表

COVID係中完可以再中,佢一係就直接講放棄,根本唔可以話咩有免疫囉,一啲都唔科學。
睇新聞啲磚家重講緊群體免疫,全世界都已經証明咗打咗疫苗都會中新冠,呢班人真係唔係人黎

引用:
原帖由 RockMe 於 2022-4-6 12:35 發表
吉林省4月5日0-24時,
本地確診病例973例, 無症狀感染者1798例,(合共2771例)

吉林搞了一個月,
尚且未能壓至十位數, 百位數.

上海, 搞2個月是最低消費了.
真係唔明,吉林省搞咗成個月都仲有千幾單無症狀感染,早幾個星期係吉林市爆,而家就長春市爆,可能佢地只封重點區域,無封晒成個市,所以有外溢

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2022-4-7 19:23 發表

多謝師兄有心,幫我尋找咁多解決辦法🙏🙋‍♂️
按照這個網講的原因,我是一咭兩號,被綁死漫遊收費很少用,而且打不上內地所有有線電話號碼的,因此我沒有用它,我在當地另外開一個電話號碼用。所以,可能就是這個原因就上不到出行數據!
用不了行程卡,那裡別想去。
師兄是否用中移動一咭兩號?要授權才開通到行程卡的:

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2022-4-7 21:16 發表

感謝各位大師兄頂力相助🙏🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️,我的迷團終於解開了!己授權

雖然漸未打開數據庫,皆因我是剛剛授權,而且早幾日才用過一次超市商埸出行咭不果,所以要明天用多幾次試一試才能作實。但可以解決了我的疑團了!
所以,我今天剛剛說了這裡各位大師兄大師姐是我的良師益友,用錢買不到的情誼,真是天意,即講即報!
感謝感謝!🙏🙋‍♂️🙋‍♂️🙋‍♂️
大家共勉之👍👍👍💪 ...
我上次回大陸時行程卡要隔天才正式生效,可能香港嘅中移動同大陸中移動嘅數據庫要人手同步吧!

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2022-4-8 08:05 發表

師姐早晨,我冇居住証,當地電話號是親戚幫手開用的,也開不得銀行戶口,唯有等居住夠半年才能辦理居住証。
有居住証,才能實名辦理電話銀行戶口,很慘!
開新電話號碼用回鄉證都可以架,不過要大嘅營業廳先識得做,一般電訊商例如中移動嘅普通街鋪係唔識同你做嘅。用回鄉證開銀行戶口最好去深圳羅湖附近嘅銀行開好啲,因佢地嘅銀行職員習慣招呼港人開戶囗。

引用:
原帖由 horse2014 於 2022-4-8 09:25 發表

看過一間五層別墅,地下一層,地面四層,報價二百萬頭,人仔,單是電梯就三十多萬,保養電費當然自理!
見到好多二三線城市嘅別墅都係二、三百萬人仔都有交易,住開香港嘅蝸居都會覺得好吸引,但一諗起退休要自己做清潔時就咪搞了

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2022-4-20 09:50 發表
2019年咬掉前東區區議員趙家賢左耳的陳真,被裁定蓄意傷人及普通襲擊罪共四項罪成,判囚14年半。
新聞來源連結:
https://news.tvb.com/instant/625e3a19c652e9cd44bee452/陳真咬掉前東區區議員左耳-被裁定蓄意傷人等四項罪成囚14年半

香港法律面前,正邪勢不兩立…
黃官當道,勇義受重罪。
司法改革,刻不容緩!
我開頭都覺得判刑重咗,但昨天聽大台新聞講,原來事件仲有兩男兩女遇襲受傷,其中一名男事主被劏肚曾一度命危,所以判得咁重。

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2022-4-20 10:43 發表

如果陳真是優獸青年,可能判6,7年呢!
官字3個口,最緊要"公平",陳真和優獸青年比較,實屬"公平"嗎?
自從法官沈小民辭職移民英國同馬盜賊退休後,好多判案正常返好多。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]