• 瀏覽: 1,346,164
  • 回覆: 7,465
  • 追帖: 173
+1628
引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2022-2-27 02:13 PM 發表

我有同住家人今朝快測中咗 我快測係陰性 雖然但是
未必有事,不過盡量分開。
祝你家人早日康復!

引用:
原帖由 SKY2019 於 2022-2-27 02:04 PM 發表

港大磚家去咗邊?

病徵輕微,大號感冒?
呢班磚家,為自己利益,害人不淺

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2022-2-27 02:13 PM 發表

我有同住家人今朝快測中咗 我快測係陰性 雖然但是
家人今天也中了,希望下列資訊幫到手

快速自我測試呈陽性後(視 為陽性個案,不再需要 攞樽仔再檢測)
行動:
1)保持冷靜,再做多一次,若再呈陽性,
2)通知身邊密切接觸者,盡快安排自我測試
3)填寫電子表格 登記 https://www.chp.gov.hk/cdpi/
4)聯絡民政事務總署「居安安抗疫」計劃熱線1833019 / 53943150 / what’s app 96171823
5) 政府 [快速測試結果呈陽性人士]24小時熱線22804772
6) 輕微感染或無症狀者, 自我居家隔離,多休息,多喝水, 吃維他命C,可吃止痛藥Panadol 減輕不適
7)觀察病情發展,量體溫、每天進行快速測試, 不外出傳播病毒。
8)盡量消毒屋企, 如缺物資,可找朋友或親人幫手
9)若病情加劇,請call 抗疫專用的士前往醫院求診。
  上午8至晚上10時
 預約網址: www.designatedtaxihk.com
10) 保持冷靜。已打針人士,不會有重症。只求不傳染給更多人。 靠自己抵抗力,應該可以復原。

引用:
原帖由 jumpshoot仔 於 2022-2-27 03:00 PM 發表

U購啲嘢不嬲都好貴架
宜家任何地方都貴,己經冇平嘢買!

引用:
原帖由 mickyhon 於 2022-2-27 02:33 PM 發表

美心及元氣明起亦只做外賣,海港集團全暫停營業。。。
我在離島某啲食店,明天開始只做外賣!

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2022-2-27 02:34 PM 發表

師兄怎樣睇法
初夏回暖之日。
呢兩日天氣不錯。。。

引用:
原帖由 owan12345678 於 2022-2-27 03:21 PM 發表

為禁堂食做凖備
禁堂食, 可減少傳播在.
餐廳的工作人員, 提心吊膽, 唔知幾時到自己, 有些甚至辭職唔做.

現時多個集團停業,經營困難當然是其一,其二主要原因是太多人感染以至員工不足(尤其是出品部),無法開門營業。。。
現時于下週起只做外賣的店舖就大多因(無人返工)。。。
有師兄問怎算。。。唉。
首要知道戰爭何時完。。。😓

引用:
原帖由 owan12345678 於 2022-2-27 03:18 PM 發表

祈待二次回歸,更期待大檢測後,疫情可以緩解
唔好太樂觀
上有政策 下有對策
始終反抗既港豬太多

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2022-2-27 03:13 PM 發表

我主要症狀係發高燒 時冷時熱 特別是夜晚 周身火滾咁 同埋有些咳嗽! 現在靠食panadol 退燒藥以及喝點咳藥水  川貝枇吧露舒緩一下! 昨天試食連花膠囊 但感覺好似心跳加速 心口有點異樣  所以唔敢再吃了 可能因為我平時有血壓偏高問題 要長期服食降血壓藥吧! 反正自己也打了三針科興 情況也沒有進一步惡化 捱住先啦!
 現在香港是徹底被磚家忽悠到溝裡了  與病毒共存! 我呸 :smile_22 ...
連花有麻黃,
是會加速心跳的,
一般維持半至一小時.
所以有心臟病的人不要吃連花.

報到,支持馬兄

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2022-2-27 01:45 PM 發表

我都中招發燒咗兩日了 38 39度幾! 現在略低小小 
保重加油!😷

引用:
原帖由 mickyhon 於 2022-2-27 14:55 發表

在下知依然有很多地方有平菜買。。。紅店,自己查、自己估,唔好寫出嚟,每日早啲去買就可以了。。。
$大媽

引用:
原帖由 ricebuket 於 2022-2-27 02:49 PM 發表

昨晚同個香港同事公事聯繫,原來佢自檢陽性,但吽咗十幾日,最近兩次自檢陰性,但去政府檢測結果出咗陽性,通知佢去隔離,佢話反正無異樣,堅持唔去,繼續wfh
正正就係出結果太慢!所以,期望國家隊入場,大幅提升呢個速度,解決呢個樽頸問題。

引用:
原帖由 owan12345678 於 2022-2-27 03:37 PM 發表

家人今天也中了,希望下列資訊幫到手

快速自我測試呈陽性後(視 為陽性個案,不再需要 攞樽仔再檢測)
行動:
1)保持冷靜,再做多一次,若再呈陽性,
2)通知身邊密切接觸者,盡快安排自我測試
3)填寫電子表格 登記 https://www.chp.gov.hk/cdpi/
4)聯絡民政事務總署「居安安抗疫」計劃熱線1833019 / 53943150 / what’s app 9 ...
thx師兄

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]