• 瀏覽: 15,004
  • 回覆: 62
   財政司司長陳茂波今日(23日)發表2022至23年度財政預算案,公布一系列紓困措施。在本港疫情持續嚴峻的關鍵時刻,本屆政府最後一份財政預算案一如外界期待,在紓解民困方面可謂從善如流,大手筆化解市民、特別是基層所面臨的困苦。相信這份財政預算案必然會獲得社會各界的普遍讚好與支持,也相信這份財政預算案能夠配合中央全力以赴對香港抗疫防疫的大力支援,有助社會各界提振遏制疫情的信心,有助各行各業早日恢復正常運作與發展。

新聞來源:https://www.wenweipo.com/a/20220 ... b036dce9966027.html

財政預算派糖於民,齊心抗疫共度時艱
         穩定經濟提振抗疫信心全港攜手共赴繁榮

2月23日,特區政府財政司司長陳茂波以視像形式喺立法會會議上發表《2022/2023財政年度特區政府財政預算案》。喺最新嘅預算案中,特區政府繼續採取擴張性財政政策,其中多項措施都旨在紓緩疫情下市民嘅經濟壓力,為中小企業提供喘息空間,亦係全港社會各界眾望所歸。特區政府舊年首次推出消費券計畫,有效咁提振市場氣氛、刺激本地消費、加速經濟復蘇,而此次預算案借鑒舊年嘅經驗,決定推出新一輪嘅消費券計畫,此舉既能降低疫情帶來嘅負面影響,增強全民抗疫嘅決心,又可以為市民和企業紓困,更好咁促進全港團結堅定一心齊心抗疫,攜手共度眼前難關。
   近來,本港疫情形勢持續緊張,對市民嘅工作生活和企業嘅經營造成沉重打擊,特區政府喺兼顧防疫工作嘅同時,更加關注市民生活和香港發展。為此儘快穩控疫情形勢,關乎全港市民嘅健康安全,亦係穩住信心、穩住經濟嘅關鍵。因此,喺最新預算案中首要提到嘅就係疫情防控相關問題,主要涉及檢測、疫苗、防疫物資、環境衛生和防疫設施等五個方面,全力控制疫情態勢,保障市民生命健康安全。其次,特區政府亦深知這一波疫情爆發,令不少行業及市民大受影響,為紓緩市民和中小企業困難,刺激市民消費、保障經濟平穩運行,特區政府將再向每名合資格成年居民派發1萬元嘅電子消費券,預計全港將有660萬人受惠。並且,特區政府亦將同時推行多項一次性措施,如寬減薪俸稅和個人入息課稅、寬減住宅物業差餉等,採取一切必要手段,緩解企業經營壓力、為企業周轉提供協助,為中小企業提供生存機會,爭取全港共同平穩度過此次疫情。
   就算眼下再艱難,生活都係要繼續。香港爆發第五波疫情以來,特區政府秉承著「抗擊疫情係當前壓倒一切嘅要務」嘅信念,竭盡全力防控疫情,同時亦想方設法咁保障市民正常生活需求,全港市民理應對特區政府保持信心和認同,積極配合防疫舉措,共同推動香港儘早度過此次疫情危機。特區政府全力保障經濟和民生運行,推出好多紓緩民困嘅惠民政策,作為受惠者嘅廣大市民,更應積極回應號召,配合政府防疫工作,為度過此次疫情貢獻力所能及嘅力量。特區政府除咗推出防疫舉措以外,亦大幅增撥資源抗疫,同時亦另外預留200億元以備其他各項不同防疫抗疫需要,只要疫情能夠受控,喺最新預算案嘅支撐下,疫情平穩後將會為市場注入動力,香港嘅經濟必定能夠迅速復蘇。因此,全香港目前嘅首要任務依然係穩定疫情形勢,雖然現時香港疫情依舊嚴峻,但有強大嘅祖國作為後盾,特區政府積極擔當主體責任,推出各項防疫抗疫舉措,只要全港各界上下一心、共克時艱,相信第五波疫情也必將會早日結束。
  疫情不息,戰鬥不止。疫情就係擋喺香港繁榮發展道路上嘅「攔路虎」,如果唔可以徹底戰勝疫情,咁香港嘅發展征程必將處處受制。只有全港各界齊心抗疫,儘早穩定疫情形勢,特區政府先可以更專注於廣大市民嘅民生福祉和經濟發展,早日重啟經濟復蘇,再現昔日繁華景象,徹底走出疫情陰霾,迎接更加健康美好嘅未來。

新嘅一年裡,香港一定能擺脫疫情嘅陰影,恢復往日嘅繁榮。

引用:
原帖由 紫色炎夏 於 2022-2-24 07:56 PM 發表
   財政司司長陳茂波今日(23日)發表2022至23年度財政預算案,公布一系列紓困措施。在本港疫情持續嚴峻的關鍵時刻,本屆政府最後一份財政預算案一如外界期待,在紓解民困方面可謂從善如流,大手筆化解市民、特別是基層所面臨的困苦。相信這份財政預算案必然會獲得社會各界的普遍讚好與支持,也相信這份財政預算案能夠配合中央全力以赴對香港抗疫防疫的大力支援,有助社會各界提振遏制疫情的信心,有助各行各業早日恢復 ...
攜手互助共抗疫情,香港內地心心相連!

引用:
原帖由 江湖芳香的樓主 於 2022-2-24 08:41 PM 發表

攜手互助共抗疫情,香港內地心心相連!
香港和內地血脈相連,祖國母親永遠關切着香港上下嘅安危。

引用:
原帖由 紫色炎夏 於 2022-2-24 07:56 PM 發表
   財政司司長陳茂波今日(23日)發表2022至23年度財政預算案,公布一系列紓困措施。在本港疫情持續嚴峻的關鍵時刻,本屆政府最後一份財政預算案一如外界期待,在紓解民困方面可謂從善如流,大手筆化解市民、特別是基層所面臨的困苦。相信這份財政預算案必然會獲得社會各界的普遍讚好與支持,也相信這份財政預算案能夠配合中央全力以赴對香港抗疫防疫的大力支援,有助社會各界提振遏制疫情的信心,有助各行各業早日恢復 ...

政府為抗疫發新財政預案,全力助香江順利渡過難關。

引用:
中央義助建方艙, 難得財爺又解囊。
信把疫魔消滅後, 溫馨再次抱紅妝。

祖國母親一定會幫助香港盡快渡過難關。

引用:
人定勝天,相信喺政府和全體市民嘅共同勤力下,香港一定會早日達到疫情清零目標。

抗疫情,穩經濟

獅子山下
齊心事成

引用:
原帖由 ckn929 於 2022-2-24 09:06 PM 發表
抗疫情,穩經濟
只有全社會行動起嚟,當每一位市民都能服從抗疫大局,就一定能戰勝疫情!

引用:
原帖由 zhangduan 於 2022-2-24 08:56 PM 發表

中央義助建方艙, 難得財爺又解囊。
信把疫魔消滅後, 溫馨再次抱紅妝。
美國90萬嘅死亡人數,就系一個沉痛嘅教訓。

引用:
原帖由 即刻真盡頭 於 2022-2-24 08:27 PM 發表
新嘅一年裡,香港一定能擺脫疫情嘅陰影,恢復往日嘅繁榮。
旨意林奠姊妹配抗疫

引用:
原帖由 kwokk2014 於 2022-2-24 09:09 PM 發表
獅子山下
齊心事成
香港應該相信中央「動態清零」嘅決心,
而唔系被外國反華勢力「與病毒共存」嘅噪音干擾,
被西方當成槍子利用。

有錢派就最好!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]