• 瀏覽: 5,806
  • 回覆: 59
+2
        設在馬鞍山體育館的臨時氣膜實驗室「火眼實驗室」明日開始運作,承辦實驗室的華大基因華昇診斷中心董事長胡定旭表示,預計實驗室每日可處理10萬個單管測試樣本,若採用3合1混樣檢測模式,每日更可處理30萬個樣本。他說,已從深圳調派200多名檢測人員,及在本港調配100至200名人手營運實驗室。

胡定旭在一個電台節目表示,增設臨時氣膜實驗室後,且只能應付日常圍封強檢及現有每日檢測量;若要實施中小型分區強檢,就需要多2至3個臨時氣膜實驗室,才能應付檢測量。而若要達致「動態清零」,每日檢測量要達到300萬個樣本,並需要中央派1000人來港協助檢測。
另外,他建議政府加開更多臨時採樣站,以分流排隊人群。

圖為設於馬鞍山體育館得火眼實驗室。(資料圖)

多謝國家支持,香港動態清零更進一步

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202202/14/AP6209c2e3e4b0a1098fd4abcd.html

國家隊好野

測完中招無床位

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-2-14 12:14 PM 發表
測完中招無床位
無計, 隻鵝唔急到瀨都唔向中央求救   瀨到一地都係在所難免, 辛苦中央幫佢抺

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2022-2-14 12:17 PM 發表

無計, 隻鵝唔急到瀨都唔向中央求救   瀨到一地都係在所難免, 辛苦中央幫佢抺
要求私家醫護每年服務公營機構十日為續牌條件

咁多人嚟,住邊?

遲到好過冇到, 啊柒佢自己呢, 就早落台好過瀨死唔落台

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2022-2-14 12:17 PM 發表

我驚唔係香港向中央求救,而係中央睇唔順眼要嚟幫手。

增加檢測能力,增加隔離臨時醫院
相信祖國

要起多啲床位先有用 

屎眼

真心勁,一星期左右就setup好

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-2-14 12:14 PM 發表
測完中招無床位
哈哈哈
講出重點
驗到咪又係居家隔離
食必利痛

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]