• 瀏覽: 5,891
  • 回覆: 63
+5

香港民意研究所公布有關抗疫政策的調查結果,支持與反對強制全民檢測的受訪者各佔41%,有15%受訪者認為「一半半」。另亦有58%受訪者認為強制檢測對疫情有幫助,37%受訪者認為沒有幫助。

研究所於本周一至周四訪問7,000名群組成員,發現有58%受訪者認為全民強檢對疫情有幫助、37%認為沒有幫助,不知道者有4%。民主派支持者當中,69%反對推行全民強檢,只有15%支持;而非民主派支持者中則有55%人贊成、26%人反對。
至於抗疫策略方面,有32%受訪者贊成「動態清零」,57%受訪者贊成「與病毒同存」,有11%受訪者表示不知道。當問到是否贊成多個月後,市民須打齊3針疫苗才可進入餐廳,共55%受訪者反對,29%受訪者支持。

香港民研調查指支持及反對全民強檢受訪者各佔約四成。網上影片截圖

香港民意研究所,換湯唔換藥,咪又係港大話民調

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1807602/即時-港聞-疫情消息-民研-支持反對全民強檢各佔四成-近六成人認同有用

檢完無方艙醫院既,又有咩用?

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2022-2-11 08:30 PM 發表

香港民意研究所公布有關抗疫政策的調查結果,支持與反對強制全民檢測的受訪者各佔41%,有15%受訪者認為「一半半」。另亦有58%受訪者認為強制檢測對疫情有幫助,37%受訪者認為沒有幫助。

研究所於本周一至周四訪問7,000名群組成員,發現有58%受訪者認為全民強檢對疫情有幫助、37%認為沒有幫助,不知道者有4%。民主派支持者當中,69%反對推行全民強檢,只有15%支持;而非民主派支持者中則 ...
現代版漢奸又襯疫走出黎作亂!
閉門作調查。

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2022-2-11 08:30 PM 發表

研究所於本周一至周四訪問7,000名群組成員,發現有58%受訪者認為全民強檢對疫情有幫助、37%認為沒有幫助,不知道者有4%。民主派支持者當中,69%反對推行全民強檢,只有15%支持;而非民主派支持者中則 ...
又做民調有乜用呀,抗疫係要搵有料嘅專家,而唔係搵埋啲普通市民去俾意見,因為抗疫係要靠科學而唔係靠個人意見嘅。
好想問嗰班反對嘅人,話打疫苗反對都可以話佢地驚疫苗有副作用啫,但檢測唔通都會死人咩。配合做檢測係一種社會責任,唔係個人喜好,如果唔肯配合嘅咁就不如離開香港啦,因為佢地都唔肯盡一個公民應有嘅責任。

有用好,冇用好,首先要知道,全民強檢,市民要做甚麼先至去講啦!
我就唔知要做甚麼,但至少知道應該會要禁足,要禁幾多日就唔知!
而禁足其間,d獨居長者有冇飯食?有冇人照顧?露宿者要點樣隔離禁足?冇手機的人要點樣通知其檢測結果?而因應人手採樣的時間和每日檢測的數量限制,以每日50萬人次計算好唔好,香港7百幾萬人,檢測完都要15日;未檢測的人是否應該也要禁足以避免隱形傳播?而因應只有檢測結果呈陰性先至可以解除禁足,到時又會否有人爭要優先檢測呢?禁足期間7百幾萬人的糧食供應如何解決?
民研唔該研究一下,有幾多香港人可以接受禁足14日呢種代價呢!

引用:
原帖由 果個大大名車 於 2022-2-11 08:33 PM 發表
檢完無方艙醫院既,又有咩用?
所以必須要有全盤計劃,而唔係見步行步囉。
如果預計疫情嚴重,會有大量確診者,咁就必須要有相應嘅設施去安置。
基本上確診者可以分成三類:
1. 無症狀嘅確診者:呢啲可以用大型嘅場館集中觀察,即係安置喺方艙醫院。
2. 輕症嘅確診者:呢啲就需要一啲有較齊全醫療設備嘅場館,可以作簡單治療,以防病情惡化。
3. 重症確診者:呢啲就需要由醫院嘅ICU作深入治療。
在進行全民檢測之前,呢三類設施都應該先準備妥當,再進行全民強制檢測,而檢測亦不是只檢測一次,而係要14日內進行多次檢測。只要檢測能力足夠強,就能快速將病毒傳播速度減至最低,從而清零。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2022-2-11 09:11 PM 發表

所以必須要有全盤計劃,而唔係見步行步囉。
如果預計疫情嚴重,會有大量確診者,咁就必須要有相應嘅設施去安置。
基本上確診者可以分成三類:
1. 無症狀嘅確診者:呢啲可以用大型嘅場館集中觀察,即係安置喺方艙醫院。
2. 輕症嘅確診者:呢啲就需要一啲有較齊全醫療設備嘅場館,可以作簡單治療,以防病情惡化。
3. 重症確診者:呢啲就需要由醫院嘅ICU作深入治療。
在進行全民檢測之前,呢三類設 ...
可惜有無人會聽依個全盤計劃?有計劃都好啦,有無能力去執行?人手?設備?流程?

超多人排隊人山人海,大人後生仔個個排晒隊

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2022-2-11 09:03 PM 發表
其實一超過每曰千宗,就應該全民強檢,還大家一個清白
你唔清白?

引用:
原帖由 果個大大名車 於 2022-2-11 09:19 PM 發表

可惜有無人會聽依個全盤計劃?有計劃都好啦,有無能力去執行?人手?設備?流程?
睇唔到有依個需要。
將打針率提高到9成就得。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-2-11 09:37 PM 發表

睇唔到有依個需要。
將打針率提高到9成就得。
如果又無方艙醫院!又無全民檢測既話,打針變左係唯一選擇!如果太多重症患者時,而公立醫院無能力再接收時,就好大問題!無論你認唔認同政府都好!打針係現時唯一可減少重症既方法!醫療系統崩潰就咩都唔洗再講落去!

講得坦白啲,果啲「57%贊成與病毒同存」係人哋中病毒,而唔係自己久唔久中招。
一但中招,駡政府駕到九彩。

引用:

多區出現極大型集會,清零?躺平就有

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]