• 瀏覽: 2,097
  • 回覆: 12
美國2月10日公布最新通脹數據,1月消費物價指數(CPI)按年升7.5%,高於市場預期的7.3%。若按月計,1月消費物價指數按月升0.6%。通脹7.5%的數字創4

美國的通脹越來越嚴重了,難得拜老頭,還想繼續增加對華關稅,令通脹壓力更加之大,面對中期選擇之日越來越近,他還可以做什麼挽回選民的支持!?繼續在全球煽風點火轉移視線!?

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/734373 ... 年升7-5-高於市場預期-創40年新高

低估左啦
食品+油+租起碼升10% +
其他成份就唔知+唔知點加權計法

哈哈 買定花生!!!

汽油+40%,食物+30%,租+10%
以後每個月老美公佈CPI時,我地都有好戲看,買定花生吧。
我國高瞻遠曯,去年已經用種種手段,壓抑通漲,可憐老美有得學都唔識學,註定要人民吃苦受罪!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2022-2-11 07:26 AM 發表
美國2月10日公布最新通脹數據,1月消費物價指數(CPI)按年升7.5%,高於市場預期的7.3%。若按月計,1月消費物價指數按月升0.6%。通脹7.5%的數字創4

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20220210/568563708721106944671039.jpeg/_haXZhFV28Esr08qNmitdB1nT85QMDEi_aDJG_2gyRs?v=w1280r16_9
無知一問聽講加息好似用來壓抑投資, 從而令消費物價下降, 咁點解咁耐都唔去加息嘅呢

引用:
原帖由 karenchan 於 2022-2-11 08:24 AM 發表

無知一問聽講加息好似用來壓抑投資, 從而令消費物價下降, 咁點解咁耐都唔去加息嘅呢
加息大有學問架.....

加得唔夠...通脹反而會升得重勁.....
加得過重....經濟除時1野打沉救唔返....

加埋年尾要選既政治因素就更加複雜....

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2022-2-11 08:07 AM 發表
汽油+40%,食物+30%,租+10%
以後每個月老美公佈CPI時,我地都有好戲看,買定花生吧。
我國高瞻遠曯,去年已經用種種手段,壓抑通漲,可憐老美有得學都唔識學,註定要人民吃苦受罪!
一般市民最有感果d加得勁....但話升7.5%....
香港都係...e.g. 租+水+電+煤升5%........CPI話2%

恭L喜哂.

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-2-11 08:29 AM 發表

加息大有學問架.....

加得唔夠...通脹反而會升得重勁.....
加得過重....經濟除時1野打沉救唔返....

加埋年尾要選既政治因素就更加複雜....
聽落升7.5%真係好誇張, 呢個應該係平均數, 實質可能有其他嘢升得仲多, 唔等洗嘅嘢升得少。加人工都冇可能加到咁多, 遠低過呢個數。如果個通脹持續落去, 即係人民購買力少好多, 對內嘅企業就會執曬啦, 咁更加要向外國輸入貨品, 脫離中國求其他國家入口都難上加難

向雙位數通脹踏前一步, 你老美爆廠必達...快Ld去死吧!

引用:
原帖由 karenchan 於 2022-2-11 08:33 AM 發表

聽落升7.5%真係好誇張, 呢個應該係平均數, 實質可能有其他嘢升得仲多, 唔等洗嘅嘢升得少。加人工都冇可能加到咁多, 遠低過呢個數。如果個通脹持續落去, 即係人民購買力少好多, 對內嘅企業就會執曬啦, 咁更加要向外國輸入貨品, 脫離中國求其他國家入口都難上加難
唔係平均數....係好多項目(唔同比重)再加權計算得出黎
美國汽油+食物+租, 最直接影響人民生既都起碼升10%+

印度咁GDP計法+項目比重唔同, 咪成日話經濟強勁lor....
理論上可以造數

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-2-11 08:38 AM 發表

唔係平均數....係好多項目(唔同比重)再加權計算得出黎
美國汽油+食物+租, 最直接影響人民生既都起碼升10%+

印度咁GDP計法+項目比重唔同, 咪成日話經濟強勁lor....
理論上可以造數
所以個世界好假, 金錢制度已經被扭曲了

CPI都7.5那主要生活用品超過10啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]