• 瀏覽: 4,319
  • 回覆: 15
我堅定的認為政權是來自戰場,來自選票是荒謬的。

大家發表一下自己的觀點,並說明理由。

引用:
原帖由 真面目 於 2022-2-5 16:52 發表

至理名言:「槍桿子裡出政權!」
選票係選治理國家嘅人材,但維護國家政權穩定治理而且不被外來勢力瓜分欺負以至分裂,就一定要有強大嘅武裝力量,人不犯我我不犯人,朋友來了有好酒,豺狼來了有獵槍

咁偉大的【民主大國】是在4/7/1776 前經全民一人一票公投誕生的嗎???

從來都係有槍就有權,唔發火你點會屈服

弱國有政權最多淪為操控國傀儡政權, 無論古代定現代都很多例子. 穩固既政權係需要有一個強大既軍事實力去支持, 如果話政權係用選票換取返來, 係太天真想法. 幾時都係邊個拳頭大邊個話事. 當國家有軍事實力後, 政權用咩方法選都係形式來. 無軍事力量既國家用選票得來既政權係唔穩陣.

好似以前古代, 好多政權都係和軍事活動有關, 尤其改朝換代, 有溫和, 亦有粗暴. 例如用軍事實力比拼去統一唔同群雄割據, 亦有因為朝政腐敗後計無人而迫於禪讓或者直接篡前朝而立新政權. 如今戰場很多形式, 貿易, 科技, 文化, 太空, 經濟. 但關鍵係政權掌握都係最後落係船堅炮利既軍事實力.

試想一個軍事實力軟弱既政權獲得大量選票, 但政權會否穩固? 其實選票都係一種形式, 唔係決定性. 要係戰場立功積先可以係政權分一杯羹.

但現今世界, 大部份國家都唔會貿貿然開戰, 最大隱憂都係影響經濟, 好似唐朝後期, 因為諸侯紛紛擴大自己實力, 唐朝用大部份時間去停止呢d戰事都無時間處理經濟問題, 衰退係必然. 當一個國家有內亂, 經濟一定受影響, 所以任何國家都唔想戰場係自己地方, 呢個亦係老尾除左南北戰爭同獨立戰爭(陰國內戰), 呢百幾年全球戰爭絕少係佢地方發生, 佢經濟先可以得到增長, 但世紀疫症令到好多國家政策受影響, 老尾通脹高企, 失業率高, 佢要將內部問題轉移成外部問題, 所以如果內部問題無正視, 蘊釀大規模內亂, 會令經濟受到嚴重內耗.

當一個國家民不聊生, 內部問題多多, 選票再解決唔到人民真正需要, 政權就會慢慢轉移去有能力之仕或集團身上, 以前古代亦有出現相同情況, 所以讀歷史, 可以給我們很多思想啟發機會.

政權來自戰場還是選票好視乎當時某國家的環境, 如果是國泰民安, 人人豐衣足食, 政權是很穩固, 所以一個國家的興盛不是靠一兩件厲害的武器, 而靠人民. 沒有人民做基礎支持, 政權是很脆弱, 隨時風雨飄搖. 選票看上去很虛無縹緲, 對實際施政效率沒有太多幫助. 相對而已, 政權來自人民反而有實實在在歷史根據.

引用:
原帖由 真面目 於 2022-2-5 16:52 發表

兩樣都得;直接就梗系戰爭啦,不過顏色革命都得,搶唔到都可以搞垮。

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-2-6 10:06 PM 發表

兩樣都得;直接就梗系戰爭啦,不過顏色革命都得,搶唔到都可以搞垮。
只有戰場決勝是合理的,其它都是無賴的,顏色革命是耍流氓。

引用:
原帖由 真面目 於 2022-2-7 01:03 發表

只有戰場決勝是合理的,其它都是無賴的,顏色革命是耍流氓。
達到目的,無賴又如何?
借力打力,用他國的民亂他國的政,達到了不戰而屈人之兵。高也!

選票只係當權者愚弄人民既一個工程罷了
不要太認真

要控制政權係屬於邊個嘅 一定係戰場 但係揸住政權嘅 就有權選擇點樣選擇話事人 但係最主要嘅 遙控制軍權 所以嚴格嚟講 政權係出自戰場

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-2-6 22:06 發表

顏色革命本身就係一種另類戰爭,包含思想戰,輿論戰,街頭斗爭等等

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-2-7 11:49 發表

顏色革命本身就係一種另類戰爭,包含思想戰,輿論戰,街頭斗爭等等
叻在只須動口,讓外國人鬼打鬼,邊個贏都系元氣大傷。

如果大家覺得戰爭合理,咁樣法制就係多餘,一齊決定於軍力上,咁中國當年可唔可以奪得政權,我諗而家仲掛緊日本國旗,大家認唔認都好,打敗日本嘅係美國而唔係中國

引用:
原帖由 albert111hk 於 2022-2-9 03:38 發表
如果大家覺得戰爭合理,咁樣法制就係多餘,一齊決定於軍力上,咁中國當年可唔可以奪得政權,我諗而家仲掛緊日本國旗,大家認唔認都好,打敗日本嘅係美國而唔係中國
的確係
所有法制建基於武力,冇武力支撐,所有法制只係廢紙

呢個世界從來係人多槍多話事,勝者為王,敗者為寇。

正如黑暴,就係政府vs有外國支持暴徒之間的戰爭,若黑暴勝利,香港法律就會被推翻,根據香港法律做事的警察就會成為罪犯

從日本角度,的確係輸給美國人,所以一直不向中國道歉。但係十四年抗戰中,日本從未成功征服中國全境,從戰略目的講已經係輸

引用:
原帖由 albert111hk 於 2022-2-9 03:38 AM 發表
法制只係俾人民去遵守,並不適用於國與國之間。

美國打伊拉克,
英國打福克蘭(馬爾維納斯),
以至最近的烏克蘭事件,有什麼法制呢?
嗎就係誰大誰惡誰正確。
只是較為斯文是做法是雙方/多方談判,其實,背後嗎又係比拼大殺傷力武器。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]