• 瀏覽: 2,775
  • 回覆: 20
政府為求谷針,無所不用。繼於下月24日推行疫苗通行證,涵蓋所有室內範圍外;而「安心出行」流動應用程式亦需更新,日後會以藍色和紅色標示,以區別已接種和未接種新冠疫苗的使用者。同時,安老院舍亦將向長者推行默許接種機制,除非長者或家屬反對,否則會為長者接種疫苗。

創新及科技局局長薛永恒今日(31日)於電台節目表示,更新後的「安心出行」流動應用程式,會以藍色和紅色標示,區別已接種和未接種新冠疫苗的使用者,並會在使用者掃描處所二維碼之後,啟動計時器,以防有人違規使用他人接種紀錄,包括對已接種人士的「安心出行」版面截圖。 薛亦指,上載針卡至程式後,由於電子針卡會有接種者的姓名等資料,亦有相關人士的電話號碼;相信日後如果有人曾到訪高風險的地方,衞生防護中心人員會更易追蹤確診者,或主動致電,提醒高風險市民進行檢測。但他強調,「安心出行」並無追蹤功能,當局只會透過「疫苗通行證」取得市民資料。

香港市民應該唔會擔心,齊心支持政府抗疫措施!👍🙏

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220131/bkn-20220131102232780-0131_00822_001.html

在位求穩,  在野求亂 !
相信只有作姦犯科者才會害怕洩漏行蹤!😪😂

講來講去都唔明重點

有無打針, 同防唔防傳染, 係兩件事。 

點樣助你追宗個案 ?

引用:
原帖由 sng850 於 2022-1-31 03:23 PM 發表
政府為求谷針,無所不用。繼於下月24日推行疫苗通行證,涵蓋所有室內範圍外;而「安心出行」流動應用程式亦需更新,日後會以藍色和紅色標示,以區別已接種和未接種新冠疫苗的使用者。同時,安老院舍亦將向長者推行默許接種機制,除非長者或家屬反對,否則會為長者接種疫苗。

創新及科技局局長薛永恒今日(31日)於電台節目表示,更新後的「安心出行」流動應用程式,會以藍色和紅色標示,區別已接種和未接種新冠疫苗的使用者 ...
政府做咁多野氹黃屎曱甴打針用安心
就罰守法市民陪黃曱做到先一齊放寬

完全唔明個運作
本身唔係話安心出行唔會上傳用戶資料咩
即係我部手機離線都可以用安心出行去scan code
好喇 到真係話有D地方要打針先可以入
本來針卡就可以download 到時show一show就可以
點解我仲要上傳針卡資料去安心出行度

一係就強制執行 一定要用安心 而且仲要上傳資料 否則都係嘥9氣

今日政府係咪玩緊安心出行,下午去食飯,在嘟安心出行時,一時彈個時間出嚟,一時彈過紅版出嚟,即話我無打針?有無搞錯?我已打了兩針了!

遲啲可能要植入晶片,到時唔使用apps. 不是強迫你,只是選擇少了.

引用:
原帖由 tomymt 於 2022-1-31 04:11 PM 發表
今日政府係咪玩緊安心出行,下午去食飯,在嘟安心出行時,一時彈個時間出嚟,一時彈過紅版出嚟,即話我無打針?有無搞錯?我已打了兩針了!
有冇用安心出行掃針紙右上角藍色二維碼?

引用:
原帖由 忙着發財 於 2022-1-31 04:20 PM 發表

有冇用安心出行掃針紙右上角藍色二維碼?
已記錄在安心出行手機上!

我今日出去食飯,用了新版的「安心出行」,顯示是藍色二維碼,咁就證明我已經接種了新冠疫苗
新版的「安心出行」果然係好使好用

引用:
原帖由 sng850 於 2022-1-31 03:30 PM 發表
相信只有作姦犯科者才會害怕洩漏行蹤!😪😂
東謊有好多呢類人?
😡

好方便

今日連在外地, 包括大陸的接種記錄, 都可以申請上載到安心出行喇
👍

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]