• 瀏覽: 6,150
  • 回覆: 31
新西蘭實施嚴格的新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)防疫措施,要求所有回國者在軍方管理的酒店隔離10天。由於回國人數眾多,一名身在海外的懷孕記者未

新西蘭籍女記者貝利斯(Charlotte Bellis)2021年代表半島電視台到阿富汗採訪美軍撤出阿富汗,2021年9月,她回到半島電視台在卡塔爾(Qatar)的辦公室後,發現自己懷有伴侶的孩子。

由於婚前性行為和未婚懷孕在卡塔爾是違法,因此她須返回新西蘭,但她未能取得在酒店隔離的名額。她只好與比利時籍伴侶前往比利時,惟她並非比利時居民,所以無法在當地久留

阿富汗是貝利斯和伴侶唯一可用簽證居留的地方,於是她嘗試向塔利班高層求助。塔利班高層指她可回到阿富汗,並對她說:「只需告訴民眾,你已結婚,如果情況惡化,請致電我們, 別擔心。」貝利斯其後回到阿富汗,她已向新西蘭政府駐阿富汗的機構提交59份文件,申請緊急回國,但被他們拒絕

貝利斯1月29日在《新西蘭先驅報》(New Zealand Herald)刊登文章,她指自己曾質疑塔利班對待婦女的方式,現在則就同一議題質疑新西蘭政府,是「殘忍的諷刺」。她寫道:「當塔利班為你,即一個未婚懷孕的婦女提供避風港,你就知道你的處境是一團糟。」

一個被西方國家認為係恐怖分子管治而法律上未婚懷孕係犯法嘅國家居然可以為一個未婚懷孕嘅女子提供庇護反而滿口仁義道德嘅新西蘭就只係用名額唔夠就連自己國民身處險境也不理?

樓主最期望塔利班能夠一路向文明法制公平仁慈嘅方向走, 讓阿富汗成為一個幸福嘅國家! 向偽善嘅西方摑一大巴

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/730642/新冠肺炎-新西蘭懷孕記者受防疫措施影響無法回國-向塔利班求助

先唔好講阿富汗,
卡塔爾唔係同美國好好朋友? 點解連大肚婆都唔理.. 

新西蘭嘅總理自己都係女人仲在任期內懷孕, 點解都對一個自己嘅女國民沒有同理心?

引用:
原帖由 ar2man 於 2022-1-31 08:43 AM 發表
先唔好講阿富汗,
卡塔爾唔係同美國好好朋友? 點解連大肚婆都唔理.. 
美國狗做show就叻
叫CNN搵下當日見晒頭條...比美軍係機場抱走條B家下係邊

去到比利時同伴侶結婚咪得囉,除非條友唔認數

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-1-31 08:46 AM 發表

美國狗做show就叻
叫CNN搵下當日見晒頭條...比美軍係機場抱走條B家下係邊
美畜假惺惺都算, 新西爛得果幾百萬人口居然要保護一個懷孕國民都做唔到?

新西蘭輸曬

引用:
原帖由 mycarrera 於 2022-1-31 08:49 AM 發表
可能係佢想要仔唔要佬呢

引用:
原帖由 mycarrera 於 2022-1-31 08:49 AM 發表
就是未結婚所以唔可以留在比利士

幾靚女喎

仲話西方國家文明,到底邊個講

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-1-31 08:36 AM 發表
新西蘭實施嚴格的新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)防疫措施,要求所有回國者在軍方管理的酒店隔離10天。由於回國人數眾多,一名身在海外的懷孕記者未

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20220130/564580412525907968015487.jpeg/JOliXkmRsDUrangHEAuqwa8jPhwp0Zpt6eaC_enmgv0?v=w1280r16_9 ...
親中同親尾嘅分別

睇來全世界係塔利班最有人性同講人道,其它國家全部偽君子

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-1-31 08:36 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20220130/564580412525907968015487.jpeg/JOliXkmRsDUrangHEAuqwa8jPhwp0Zpt6eaC_enmgv0?v=w1280r16_9 ...
返去扭西難會比正苦告胖國送去老尾瓜塔那摩

塔利班也比西畜死白皮豬文明得多!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]