• 瀏覽: 8,835
  • 回覆: 58
  • 追帖: 1
祖國嘅統一,係中華民族嘅歷史任務,亦係每一個中國人嘅歷史責任。

引用:
原帖由 真面目 於 2022-1-29 17:49 發表
台灣是中國不可分割的領土,台灣並不是2300萬台灣人所擁有,是14億人民所擁有,台灣想用武力拒統一,那就徹底消滅台灣的軍隊,沒有第二種選擇。

台灣除了投降,就是被摧毀攻占,台灣人自己選擇吧。

有人用南北韓舉例子並不恰當,南北韓軍事比較平均,這才能維持兩邊兩國。

台灣遠遠弱於大陸,所以別無選擇只能投降。
個人睇法;大陸其實並不急于統一台灣。兩岸各是其是,攜手合作。直到大陸人均收入遠高于台灣人的時候,台灣人自然要求統一。
不過目前台灣民進黨似乎步向台獨,而國民黨也在暗獨。此情此景,大陸人冇得揀了。

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-1-29 11:54 PM 發表

個人睇法;大陸其實並不急于統一台灣。兩岸各是其是,攜手合作。直到大陸人均收入遠高于台灣人的時候,台灣人自然要求統一。
不過目前台灣民進黨似乎步向台獨,而國民黨也在暗獨。此情此景,大陸人冇得揀了。
綠魔黨不會坐以待斃的。
情勢大家都看得明白:中國發展迅速,國力蒸蒸日上,時間在中國一邊。
美國也有強大動機:既然統一是不可避免,那么迫使中國武統肯定好過和統。
美國會鼓勵綠魔黨冒險的。
我認為,台海之戰不可避免。

引用:
原帖由 robin09 於 2022-1-30 10:21 AM 發表

綠魔黨不會坐以待斃的。
情勢大家都看得明白:中國發展迅速,國力蒸蒸日上,時間在中國一邊。
美國也有強大動機:既然統一是不可避免,那么迫使中國武統肯定好過和統。
美國會鼓勵綠魔黨冒險的。
我認為,台海之戰不可避免。
其實武統以及和統,
最終都係靠大殺傷力武器,
分別在於武統就真係打,
和統就展示一下,對方就驚。

最終因素都係美帝驚唔驚中國的大殺傷力武器。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-1-30 10:35 AM 發表

其實武統以及和統,
分別在於武統就真係打,

美國當然不會和中國直接開戰。
美國的想法:既然統一是不可避免的,那么中國付出的代價越大越好,顯然,真打的代價遠遠大于以武迫統。
正好,綠魔黨也有鋌而走險的動機,一拍即合。
美國一些人(比如前國安顧問奧布萊恩),慫恿台蛙全民皆兵,進行巷戰和治安戰,把解放軍拖入泥潭。假若美國奸計得逞,那么中國的代價將非常大。

引用:
原帖由 robin09 於 2022-1-30 10:41 AM 發表

美國當然不會和中國直接開戰。
美國的想法:既然統一是不可避免的,那么中國付出的代價越大越好,顯然,真打的代價遠遠大于以武迫統。
正好,綠魔黨也有鋌而走險的動機,一拍即合。
美國一些人(比如前國安顧問奧布萊恩),慫恿台蛙全民皆兵,進行巷戰和治安戰,把解放軍拖入泥潭。假若美國奸計得逞,那么中國的代價將非常大。
這個當然,

但最後都係台灣人民想唔想打/敢唔敢打/有冇能力打。

台灣人民會利用自己屋企附近打巷戰???
我就認為唔會啦。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-1-30 10:44 AM 發表

這個當然,

但最後都係台灣人民想唔想打/敢唔敢打/有冇能力打。

台灣人民會利用自己屋企附近打巷戰???
我就認為唔會啦。
我以為絕大多數台蛙當然不會頑強抵抗打巷戰。
但問題是:只有解放軍進入台北,台蛙才會投降。
那么,過程就會是:大規模導彈和空中打擊徹底摧毀台灣軍事能力,陸軍渡海登陸。期間必然要摧毀很多財物,殺死很多人。
仇恨會延綿好幾代人。
美國當然樂于見到這種情景。

小日本都想推台🐸去搏,再攬炒中美!🤬

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2022-1-30 10:35 AM 發表

其實武統以及和統,
分別在於武統就真係打,

現代戰爭層面已經不乏經濟, 科技, 貿易, 生物. 但去到最後階段如果都解決不到, 武統係唯一出路, 但時機好講究.

最佳時期應該都係呢幾年, 尤其老尾內部矛盾急轉直下, 發生老尾歷史上第二次南北戰爭, 當老尾自顧不暇, 佢都無咁多時間攪中國, 到時係武統最佳時機.

當中國綜合國力大大超過老尾時, 基本上唔洗武統, 到時老尾會奉上台灣比阿爺, 但要等到呢個時候可能相對長時間, 現在問題唔單只係經濟, 台灣已經中毒已深, 已經遠離正道. 但以逸待勞定主動出擊都係要睇當時世界格局大環境先可決定.

引用:
原帖由 supertom123 於 2022-1-30 11:15 AM 發表

現代戰爭層面已經不乏經濟, 科技, 貿易, 生物. 但去到最後階段如果都解決不到, 武統係唯一出路, 但時機好講究.

最佳時期應該都係呢幾年, 尤其老尾內部矛盾急轉直下, 發生老尾歷史上第二次南北戰爭, 當老尾自顧不暇, 佢都無咁多時間攪中國, 到時係武統最佳時機.

當中國綜合國力大大超過老尾時, 基本上唔洗武統, 到時老尾會奉上台灣比阿爺, 但要等到呢個時候可能相對長時間, 現在 ...
美國分裂,世界才有和平

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-1-29 23:54 發表

咁只會成為另一個香港

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2022-1-31 12:47 發表

咁只會成為另一個香港
我睇法系咁;人望高處,點解的人咁崇拜美、日?因為過去三十年來佢地真系比我地叻咗好多。依家佢地系跌緊Watt,所以依家崇拜又冇咁明顯了。
我相信大陸發展方向系啱嘅,遲早就要超越佢地,果時唔單只台灣要回歸,美國人都想移民來中國。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]