• 瀏覽: 41,575
  • 回覆: 104
+2
中國太空能力發展速度被美國高層形容為「步步緊逼的挑戰」,近日,美媒再爆料稱,中國的SJ-21 衛星「似乎正在發揮太空拖船的作用」,它將一顆失效

美國「突發防務」網站周三(26日)報道,商業空間監測公司ExoAnalytic Solutions的空間態勢感知(SSA)首席架構師在美國智庫戰略與國際研究中心(CSIS)主辦的網絡研討會上,報告了一項觀察結果,指本月22日,中國SJ-21衛星圍繞並接近一顆失效的北斗二號導航衛星(CompassG2)執行「近距離操作」後,從其軌道位置上「失蹤」了幾個小時。隨後發現SJ-21進行「大機動」將失效衛星拖離地球同步軌道。另據最新跟蹤數據顯示,SJ-21已經和失效的北斗衛星分離,回到近地軌道。它將後者留在「超級墓地漂移軌道」中。

能夠將有問題衛星[拖走]即係有能力可以將敵人衛星送去見上帝
遲d美國嘅太空站[退休], 可以請中國將佢送入墳墓

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/729694/美媒-中國衛星化身-太空拖船-將失效衛星送入-墓地軌道

中國嘅衛星能夠準確接近同拖走有問題嘅衛星, 即係中國唔需要動用反衛星武器就能夠令敵人變成[太空盲人]

官媒新華社稱,實踐二十一號衛星主要用於空間碎片減緩技術試驗驗證

引用:
原帖由 6674 於 2022-1-29 04:44 PM 發表
官媒新華社稱,實踐二十一號衛星主要用於空間碎片減緩技術試驗驗證
即係太空清道夫, 但亦可以係衛星殺手

美國又再失威,竟然比中國超越了!
特朗普口中的「再次強大」都唔知幾時先至會實現呢?而拜登上場後,「繼續失敗」就經常出現,搞到連美民都唔再信任美國政府了!

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-1-29 04:48 PM 發表
特朗普口中的「再次強大」都唔知幾時先至會實現呢?而拜登上場後,「繼續失敗」就經常出現,搞到連美民都唔再信任美國政府了!
美畜只說不做
中國只做不說

美國又眼紅了。

咁多年放咗咁多衛星上去,好多都已經過期,係時候要清理返,讓返啲位置出嚟俾新衛星射上去,呢門生意有得做

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-1-29 04:48 PM 發表
「令美國再次強大」這口號就已經鬼拍後尾枕了,點解要「再次」強大?即係曾經強大過,而家唔強大了,所以先要「再次強大」,否則係「一直強大」,根本唔使再次了。

順豐速運太空版

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-1-29 04:50 PM 發表

美畜只說不做
中國只做不說
一個產能空虛,一個產能過剩。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-1-29 04:31 PM 發表
中國太空能力發展速度被美國高層形容為「步步緊逼的挑戰」,近日,美媒再爆料稱,中國的SJ-21 衛星「似乎正在發揮太空拖船的作用」,它將一顆失效

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20220128/563678185795883008573068.jpeg/i3cK5n5i2oaexmh6ljgneWpOcfDqggEy8uX5VvLl-VY?v=w1280r16_9 ...
自己垃圾自己處理,其實係付責任表現

引用:
原帖由 @PICO@ 於 2022-1-29 05:08 PM 發表

自己垃圾自己處理,其實係付責任表現
可以順便清理埋果d[偷窺]衛星

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]