• 瀏覽: 71,742
  • 回覆: 738
  • 追帖: 2
+11
【明報專訊】政府計劃2月24日推出「疫苗通行證」,市民入食肆需出示針卡。有市民因藥物敏感,獲私家醫生開出不適合接種新冠疫苗證明書,惟近日致電多間餐廳預訂2月中旬的餐枱時,18間表明不承認證明書,她感遭歧視。平機會表示,去年3月起收到約200宗關於接種疫苗的查詢及10多宗相關投訴,已按既定程序處理。

佢有乜病可以免打針?
個醫生係咪黃黑醫黎架??

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/要聞/article/20220129/s00001/1643394586557/醫生證不宜打針-市民遭18餐廳拒訂枱

手寫證明無效,要醫生發出電子豁免證明先有用,叫醫生重發一次就得,有效期90日,但記住要訂時檢測啊

就算打左針,餐廳有權唔做你生意

強如祖高域都輸官司啦,你以為自己係邊位呀?

引用:
原帖由 liuche01 於 2022-1-29 10:20 AM 發表
強如祖高域都輸官司啦,你以為自己係邊位呀?
祖高域係隱瞞同講大話先輸官司姐

笑左,醫生紙 有冇話你唔適合飲茶?

黃絲曱甴夾埋黃畜醫護而家仲有咩好做呀!🤭

最多就係呢啲小動作!😂

引用:
原帖由 sylm01 於 2022-1-29 10:14 AM 發表
手寫證明無效,要醫生發出電子豁免證明先有用,叫醫生重發一次就得,有效期90日,但記住要訂時檢測啊
師兄你突破了盲點......

求其搵阿茂阿壽整張"証明"去話自己唔打得針...咁兒戲既...

引用:
原帖由 ellaeni 於 2022-1-29 10:22 AM 發表
笑左,醫生紙 有冇話你唔適合飲茶?
公道d的確有人會對某些物質有不良反應, 例如好多人對花生有過敏, 一滴花生油都足以致命!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2022-1-29 10:24 AM 發表

師兄你突破了盲點......

求其搵阿茂阿壽整張"証明"去話自己唔打得針...咁兒戲既...
事實上私家醫生嘅文件就係咁簡陋! 佢地推薦病人睇政府嘅專科文件都係咁上下

你有權選擇餐廳,同樣人地都有權唔做你生意啫!

到底是因為「不適合打疫苗」的問題,還是「未有有效的陰性檢測報告」呢?
黑記就最鍾意混淆視聽,有冇病 同 可唔可食藥 係兩樣嘢,真係抵班黑記x全家!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2022-1-29 09:56 AM 發表
【明報專訊】政府計劃2月24日推出「疫苗通行證」,市民入食肆需出示針卡。有市民因藥物敏感,獲私家醫生開出不適合接種新冠疫苗證明書,惟近日致電多間餐廳預訂2月中旬的餐枱時,18間表明不承認證明書,她感遭歧視。平機會表示,去年3月起收到約200宗關於接種疫苗的查詢及10多宗相關投訴,已按既定程序處理。

https://fs.mingpao.com/pns/20220129/s00006/537ff97a03522c8b16160b9096beead0.jpg
佢黃絲病上腦冇得救, 經病友醫生證實不宜打針, 及不宜配合香港政府做任何事情。  

引用:
原帖由 巴巴先生 於 29-1-2022 09:56 發表

https://fs.mingpao.com/pns/20220129/s00006/537ff97a03522c8b16160b9096beead0.jpg
你肯比錢睇病,一定可以證明有病。

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-1-29 10:28 AM 發表
到底是因為「不適合打疫苗」的問題,還是「未有有效的陰性檢測報告」呢?
黑記就最鍾意混淆視聽,有冇病 同 可唔可食藥 係兩樣嘢,真係抵班黑記x全家!
乜入食肆需要[陰性檢測報告]架咩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]