• 瀏覽: 60,018
  • 回覆: 648
+13
【Now新聞台】政府專家顧問袁國勇指按源頭不明個案宗數,目前疫情未算失控,若要完結這波疫情需加強追蹤能力,他又建議下月廿四日推行的疫苗通行證擴展至公共交通工具。

本港受Omicron及Delta病毒夾擊下,引發逾七百人染疫,至少有30宗源頭不明,政府專家顧問袁國勇認為未算是失控,因為Omicron傳播能力高,個案上升是預期之內,但他提醒目前個案追蹤辦公室約5百名人手不足以應付疫情。

袁國勇:「(追蹤)人數不足,以致沒有辦法追到這波疫情,現在只追浪尾。

疫苗通行證下月廿四日推行,政府有意擴大涵蓋的處所範圍,袁國勇認為可考慮擴展至公共交通工具,但要視乎實際情況。

袁國勇:「若在港鐵已入站但未出閘,有政府人員要查你發現你沒有疫苗通行證,是可以罰你,這也是一個方法,你上了巴士,有政府人員查疫苗通行證,發現你沒有是可以罰你,唯有這樣才有機會推高疫苗接種數量。」

袁國勇又指,目前社區有多條隱形傳播鏈,呼籲市民佩戴兩個口罩及避免在農曆新年四出拜年。

搭地鐵最好都係要排隊嘟卡才可入車廂
長者冇打針,有病都不能坐車求醫  

新聞來源連結:
https://news.now.com/mobile/editorsChoice/player?newsId=464785

袁狗,究竟香港市民做錯咩?

冚家剷猿蟈蛹

袁老頭自己唔撘巴士又唔比人撘巴士

一定要做足,官方認證法定大攬炒🤣🤣搭地鐵尖沙咀去旺角應該要個半鐘😂😂

引用:
原帖由 borofans 於 2022-1-28 05:28 PM 發表
一定要做足,官方認證法定大攬炒🤣🤣搭地鐵尖沙咀去旺角應該要個半鐘😂😂
點至,仲要計下中途有人大吵大罵保守4個鍾,影響班次

引用:
原帖由 s336990 於 2022-1-28 05:29 PM 發表
我一定強烈反對公交車要打針
反對無效

我屋企人有醫生紙,但upload唔到上安心出行,因為醫生紙根本無QR code,咁可以點?

引用:
原帖由 s336990 於 2022-1-28 04:29 PM 發表
我一定強烈反對公交車要打針
法國都玩
香港遲早都玩埋一份

好似是共存國家燒着起火頭
加快人地國家疫苖氣泡

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-1-28 05:37 PM 發表
我屋企人有醫生紙,但upload唔到上安心出行,因為醫生紙根本無QR code,咁可以點?
一般醫生紙應該無效

期望睇睇如何在公交上執行疫苗氣泡?

行路囉,辭職唔做都唔想冒險打針,命就得一條

引用:
原帖由 sylm01 於 2022-1-28 05:39 PM 發表

一般醫生紙應該無效
宜家邊度俾到有QR code既醫療豁免紙? 我屋企人嗰張似係跟政府要求既format印出黎的。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]