• 瀏覽: 6,417
  • 回覆: 16
中聯辦主任駱惠寧前日在網上發布新春致詞,自問自答三個問題,第三個問題是「對香港實現良政善治怎麼看?」當中提到「以為可以『躺贏』而懈怠,或是遇到難題就繞道,只會失去奮鬥的激情和變革的勇氣。」這個「躺贏」論頗引起政圈矚目,甚至猜測駱惠寧是不是針對香港的愛國愛港陣營,覺得某些人因為可以「躺贏」而「懈怠」,借此表達不滿。

駱惠寧責駡得香港官員得一針見血, 樣樣都話自己做唔到等中央代攪就係自己功績, 香港班官唔係懶到咁嘛???

楊局長攪教育改革攪成點?
司法這個反中山頭, 阿林鄭你又攪成點?
香港防疫硬膠膠咁, 做咩陳笑恥仲可以留低?
香港社福咁大個黃人山頭, 做乜仲未重新整頓??
西九博物館做咩班友買咁多反中展品, 反而入面班友可以唔洗人頭落地??
太懶啦

香港班黃官真係好似懶到以為等中央自己做就乜都唔理喎, 炒魷啦

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1803226/即時-港聞-專欄-駱惠寧-躺贏論-針對甚麼

香港人始終要清醒,好多時候動力低怕犯錯乜都吾做,比人追上就浪費時間批評...所以好多野都差;
最近疫情,大家睇下內地健康碼同安心出行一比,真係吾同level;支付呢個重要發展八達通本來前面,現在比內地支付真係差,因為我哋起步快制約太多進步慢;現在我哋反而做左港燦

最緊要換左個唔Q做嘢嘅特首

引用:
原帖由 bi11 於 2022-1-28 09:09 AM 發表
最緊要換左個唔Q做嘢嘅特首
反而換嘅係咩都只識批評無建設,滿佈各階層嘅呆百特!🤭

換官有用嗎?
流水的縣官,鐵打的衙門。

怕什麼?現在有黨領導

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-1-28 08:46 AM 發表
中聯辦主任駱惠寧前日在網上發布新春致詞,自問自答三個問題,第三個問題是「對香港實現良政善治怎麼看?」當中提到「以為可以『躺贏』而懈怠,或是遇到難題就繞道,只會失去奮鬥的激情和變革的勇氣。」這個「躺贏」論頗引起政圈矚目,甚至猜測駱惠寧是不是針對香港的愛國愛港陣營,覺得某些人因為可以「躺贏」而「懈怠」,借此表達不滿。

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/4727e774401dfe1aa7ea4c2f71a325aa/stheadline/inewsmedia/20220128/_2022012807012374972.jpg ...
躺著就贏係高官最好的生存方式

香港公務員成個架構都有問題

引用:
原帖由 win888 於 2022-1-28 08:54 AM 發表
香港人始終要清醒,好多時候動力低怕犯錯乜都吾做,比人追上就浪費時間批評...所以好多野都差;
最近疫情,大家睇下內地健康碼同安心出行一比,真係吾同level;支付呢個重要發展八達通本來前面,現在比內地支付真係差,因為我哋起步快制約太多進步慢;現在我哋反而做左港燦
唔同意, 到今時今日, 八達通既穩定性, 交易速度同每次使用成功率都繼續贏內地支付幾條街, 追極都未追到

高官們退休仲要去私人公司做高位,用係政府工作時知道的機密換高薪

引用:
原帖由 Machatte 於 2022-1-28 02:44 PM 發表

唔同意, 到今時今日, 八達通既穩定性, 交易速度同每次使用成功率都繼續贏內地支付幾條街, 追極都未追到
逆水行舟呀!

引用:
原帖由 win888 於 2022-1-28 08:54 AM 發表
講得對,香港防疫同內地比,差天共地,現在的香港政府用等收工心態來形容,根本很多議員,新聞都講了,但政府用 你有你講 我有我唔做 心態去對抗 ,到最後仲要自我感覺良好 ,如果唔係無得遊行?日日去請願了

引用:
香港有啲人差到絕啦!被以美國為首的邪惡軸心帝國洗腦洗到連自己親生母親都唔要,走去跪拜西方

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2022-1-28 09:23 AM 發表
換官有用嗎?
流水的縣官,鐵打的衙門。
無交功課要罰留堂,罰企,洗廁所,你仲敢吾交功課?。你想講一雞死一雞鳴馬,甘咪雞一鳴剎一雞,剎到啲會鳴嘅雞無晒,咪正常返囉。好簡單剎到黃雞無晒自然會暢順。

引用:
原帖由 sungodj 於 2022-1-28 02:15 PM 發表
香港公務員成個架構都有問題
仲地效忠大陰蒂女皇。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]