• 瀏覽: 29,226
  • 回覆: 386
  • 追帖: 1
有50年歷史的星晨旅遊宣布,將啟動自動清盤程序。 公司在網頁中作出通告,表示公司董事已通過決議,將根據香港公司(清盤及雜項條文)條例,啟動自動清盤程序,並將於下月16日,下午3:30於灣仔溫莎公爵社會服務大樓,召開首次債權人會議。 根據星晨旅遊網頁資料,公司於1972年成立,曾經是本港其中一間大型旅行社。

隨住香港既外遊模式改變, 多左遊行人士選擇自由行, 小左人跟團, 旅行社已經小左生意,
加上疫情夾擊, 旅遊業真係變成一盆死水

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/星晨旅遊宣布將啟動自動清盤程序-150020839.html

傲翔萬里~

https://www.youtube.com/watch?v=n2goQfMCjT0&ab_channel=xj220adidas167

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2022-1-28 08:29 AM 發表
有50年歷史的星晨旅遊宣布,將啟動自動清盤程序。 公司在網頁中作出通告,表示公司董事已通過決議,將根據香港公司(清盤及雜項條文)條例,啟動自動清盤程序,並將於下月16日,下午3:30於灣仔溫莎公爵社會服務大樓,召開首次債權人會議。 根據星晨旅遊網頁資料,公司於1972年成立,曾經是本港其中一間大型旅行社。

隨住香港既外遊模式改變, 多左遊行人士選擇自由行, 小左人跟團, 旅行社已經小左生意,
...
怪政府唔開關又唔俾搞郵輪遊,搞死旅行社。

今日世界個個咁緊張,最好輕輕鬆鬆來享受…

市民唔配合點都冇用 
等睇輪到搶倉鼠d 19組織大爆

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-1-28 08:31 AM 發表
市民唔配合點都冇用 
等睇輪到搶倉鼠d 19組織大爆
如果果D乜乜關注組爆疫, 香港都唔會好過,
而家D黃人群組已經散播緊應該同病毒共存,
係咁散播話中左O仔無乜野, 只係同感冒差唔多, 個個都話應該減防疫操施
好多受影響要強檢同隔離既人都已經好多怨氣,

點解D人唔明白, 中左招唔一定會係輕症, 而家小人中招, 所以少人重症少人死亡
如果全港大爆發左幾十萬人中招, 1000人中死一個, 到時死百幾二百人果D可能係佢地自己或佢地家人,
嚴格防疫, 就係為左減少病毒抗散, 就係為左減小死亡, 點解D人覺得可以同病毒共存呢,
D黃人最叻就係串政府話D病毒6點後開工, 所以政府6點先要禁堂食, 難度病毒又會同人類簽左合同,
答應左共存就唔會有重症/死亡, 以後又唔會變種?

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2022-1-28 08:58 AM 發表

如果果D乜乜關注組爆疫, 香港都唔會好過,
而家D黃人群組已經散播緊應該同病毒共存,
係咁散播話中左O仔無乜野, 只係同感冒差唔多, 個個都話應該減防疫操施
好多受影響要強檢同隔離既人都已經好多怨氣,

點解D人唔明白, 中左招唔一定會係輕症, 而家小人中招, 所以少人重症少人死亡
如果全港大爆發左幾十萬人中招, 1000人中死一個, 到時死百幾二百人果D可能係佢地自己或佢地家人 ...
年年都有唔少因交通意外傷亡的人,咁不如禁交通。

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2022-1-28 08:29 發表

...
一鷄死, 一鷄鳴 !

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-1-28 09:16 AM 發表

根本電子道路系統講左19幾年
有監察揸車皮費重+9官肯重判, 就自然小車小意外

撞9死人, 坐得小過偷廁紙, 你唔能提下
回佢都晒氣啦, 黃人技倆, 偷換概念, 以為搵到位反駁好似好威咁
其實係問非所答, 為反而反.

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-1-28 09:16 AM 發表

根本電子道路系統講左19幾年
有監察揸車皮費重+9官肯重判, 就自然小車小意外

撞9死人, 坐得小過偷廁紙, 你唔能提下
所以都係控制,而𣎴是清零

經濟清零

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-1-28 09:38 AM 發表

所以都係控制,而𣎴是清零
咁有能力清, 會唔會揀共存???

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-1-28 10:06 AM 發表

咁有能力清, 會唔會揀共存???
咁都有能力唔要車,一字法例就得!冇車就冇交通意外。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]