• 瀏覽: 6,348
  • 回覆: 24
特首林鄭月娥出席行政會議前解釋,葵涌邨封兩三幢樓但不全面封邨,原因是全邨有三萬幾人,政府能力並非無限,另外政府亦要顧及市民的生活。

看着抗疫亂象,聽到特首的解釋,可以總結出多層次的問題。

第一,沒有預案。政府完全沒有封閉一座樓,甚至整個邨的預案,才會出現「咁急咁夜做唔到」的問題。特首話「唔可以一撳掣就做到」,其實,應急預案就是要「一撳掣」就可以做到。相信不用去到特首這樣高的層次,隨意一家普通公司的小主管,都要為重大問題作出預案。例如,突然有同事染疫,整個辦公室要封閉,同事都要隔離檢疫,如何維持公司的運作,這就是現時香港所有大小公司都會做的預案。

政府高官收幾十萬元一個月的高薪,竟然告訴我們政府沒有應對疫情問題的預案,的確令人震驚。更叫人費解的是,香港並非沒有封區的經驗。去年一月二十三日凌晨四時,特區政府圍封九龍佐敦的部份地區檢疫,區內有一百五十幢樓,受影響的居民超過一萬人。政府當時派出了一千七百名警員駐守,還有大量工作人員協助,目標是在四十八小時內完成封區式的強制檢測。

政府過去已有圍封一萬人地區的經驗,為甚麼今次沒有事先做好圍封一座樓的預案呢?當疫情爆發時,政府應該有圍封一千人、一萬人,甚至一個十萬人地區的預案。若超過某個人數的地區沒法安排圍封,就要做好其他替代預案。所以「唔可以一撳掣就做到」的講法,不能接受。

第二,心理上抗拒。政府不做好各種類型的封區預案,其中的一個原因可能是怠惰,另一個原因可能是心理抗拒。政府最高層抗拒封區,經常將「反對禁足令」掛在口邊。因為心理上抗拒,思考上就會迴避相關的問題。

政府甚至心存僥倖,覺得Omicron屬毒性較弱的病毒,不會致命,所以警覺性低。試想若這隻病毒是沙士,他們會否說「唔可以一撳掣就做到」?若一樣這樣說,就好得人驚。若說法不同,就是輕視Omicron大擴散後的災難後果。

第三,特區政府不在作戰狀態。這個老問題,在二○一九年黑暴時已經出現,如今再度重演。政府最高層扮演到領軍抗戰的角色,整天迷信「略加限聚,疫情很快就會過去」。政府第一次是估計加強限聚十四天後疫情可以過去,市民可以如常過年;第二次估計是經過兩輪限聚之後,到年初四就可以復常。兩次的估計都錯了,可以說對這輪疫情估計的往績是百分之一百錯。
https://hd.stheadline.com/news/columns/417/20220126/968624/專欄-巴士的點評-不要告訴我一百個做不到的理由-盧永雄

去年一月二十三日凌晨四時, 圍封區內有一百五十幢樓(九龍佐敦)的部份地區檢疫,當時特區政府面對的是抗疫初期, 又得到中央的支援, 那時林鄭還是想把香港搞好的。
現在她只想在她任內擴大自己的勢力, 再沒有心思放在抗疫的工作上, 反正爛攤子都是由下任特首去承接

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-1-26 09:12 AM 發表
特首林鄭月娥出席行政會議前解釋,葵涌邨封兩三幢樓但不全面封邨,原因是全邨有三萬幾人,政府能力並非無限,另外政府亦要顧及市民的生活。

第一,沒有預案。政府完全沒有封閉一座樓,甚至整個邨的預案,才會出現「咁急咁夜做唔到」的問題。特首話「唔可以一撳掣就做到」,其實,應急預案就是要「一撳掣」就可以做到。相信不用去到特首這樣高的層次,隨意一 ...
祢最尾那段!說出重點!也說出黃鄭陰謀!不同資本金主的港奸及淋粉只懂一味唱好

林鄭做野除左推卸責任,咩野都在算計
去年一月圍封區
從時間點可以睇到佢點諗
因為去年一月尾,港澳兩地特首要向北京述職
而一年多香港防疫,大家都拎黎同澳門比較
香港都輸澳門
林鄭被問到點解? 佢居然咁回答過: 因為唔同人做特首
好明顯係發老脾式的回應
既然要述職,逮到機會咪拿拿聲大陣仗去圍封區
俾阿爺睇下,香港政府係有做野,有用力去防疫
大家如果冇印象,可以查番報導
之後視訊述職,習主席讚揚賀一誠防疫得力
但係對香港防疫,並冇提及
阿爺冇咁笨,臨急抱佛腳,點會睇唔出
合理推測,咁辛苦圍封區,中央連半句讚下都冇
既然係咁,就冇需咁盡力
呢個女人又唔係第一日識佢
毫無使命感,做野專挑啲易做黎做
難做就縮沙,諸多藉口

引用:
原帖由 eman666 於 2022-1-26 09:23 AM 發表

祢最尾那段!說出重點!也說出黃鄭陰謀!不同資本金主的港奸及淋粉只懂一味唱好
抗疫初期可以, 為何現在不可以?
她要中央主動出手嗎?
她昨天回答問題時說: 「不抗拒求助中央。」
那就開口求助吧!
說什麼不抗拒?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-1-26 09:37 AM 發表
林鄭做野除左推卸責任,咩野都在算計
去年一月圍封區
從時間點可以睇到佢點諗
因為去年一月尾,港澳兩地特首要向北京述職
而一年多香港防疫,大家都拎黎同澳門比較
香港都輸澳門
林鄭被問到點解? 佢居然咁回答過: 因為唔同人做特首
好明顯係發老脾式的回應
既然要述職,逮到機會咪拿拿聲大陣仗去圍封區
俾阿爺睇下,香港政府係有做野,有用力去防疫
大家如果冇印象,可以查番報導
之後視訊述 ...
睇佢一上場就討好犯民和學界, 就知佢係一個見風駛舵之人。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2022-1-26 09:53 AM 發表

到呢個時候都唔搵廣東省幫忙,病毒好似星星之火遍佈全港嘅時候,清零成本更更更高
今次林鄭和笑恥難辭其咎!
向記者耍那麼太極拳 也不作為。
跟前年中央助她平暴時的表現判若兩人

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-1-26 10:17 AM 發表

淋枌都走入來屌七淋鄭🤣

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-1-26 10:12 AM 發表

睇佢一上場就討好犯民和學界, 就知佢係一個見風駛舵之人。
淋粉不斷替淋病施政失德,失誤,失責及失敗去找藉口開脫,及缷責至全港人身上!真無恥!

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-1-26 09:12 AM 發表

第一,沒有預案。政府完全沒有封閉一座樓,甚至整個邨的預案,才會出現「咁急咁夜做唔到」的問題。特首話「唔可以一撳掣就做到」,其實,應急預案就是要「一撳掣」就可以做到。相信不用去到特首這樣高的層次,隨意一 ...
今波疫情,睇到嘅係月頭社區仲係得幾單流咗入社區嘅Omicron個案,連葵涌邨爆發源頭仍然住緊喺檢疫酒店,內防已經嚴到同第三四波百幾單一樣,停晒所有非必要場所、活動同晚市堂食

政府今次比對上四波疫情更加緊張,先要咁快咁狠,但點解仲可以爆成咁樣?今次個源頭,無論Delta定Omicron絕對唔係禁止嘅場所同活動,政府有話疫情期間唔買得倉鼠?檢疫酒店臨住滿先中招嘅巴基女人,傳俾去葵涌邨垃圾房拾荒個老公,依個係咪漏洞?清潔工惹晒葵涌邨兩座樓都冇辦法,因為收垃圾係絕對必要,可以懷疑到佢嘅,係咪有保持好衛生同戴好口罩

自從第三波以來,政府明顯好唔想令經濟停擺,唔想人返唔到工,所以封一晚做檢測,朝早出完結果可以俾人返工,政府上星期葵涌邨都係咁諗,最多晚晚做檢測日頭俾人返工,跟住情況失控先臨急抱佛腳話要封五日,但事實上一有社區爆發,面對傳染性越來越高嘅病毒,要清零通關,短暫經濟停擺始終擺脫不了

由此可見,抗疫唔係停晒依啲非必要活動同晚市咁簡單,高官人人收幾十萬人工一個月做乜?如果唔係國泰嗰幾單,一早停晒晚市堂食,加上時值過年前消費餐飲旺季,政府喺葵涌邨咁嘅反應,暫時仲係最高百幾單,今次算係不幸中之大幸

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-1-26 10:17 AM 發表

因為有人知道連任無望所以就發老脾一不做二不休,hea做抗疫,追殺敵人,希望留個爛攤子俾下一屆政府!

引用:
原帖由 百厭超人 於 2022-1-26 11:21 PM 發表

因為有人知道連任無望所以就發老脾一不做二不休,hea做抗疫,追殺敵人,希望留個爛攤子俾下一屆政府!
雖說不一定, 但都不遠矣

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2022-1-26 12:03 PM 發表

因為黑暴期間實際係中央支招,宜家疫情係港人治港。
港人如果識得治港,就唔使回歸廿三年後搞到一鑊粥啦。
宜家全中國包括澳門就係度睇戲,澳人治澳同港人治港對照組
相信林鄭一早收到風她不能連任, 所以抱著不做不錯, 不得罪黃狗的心態下, 希望日後去到英國團聚, 見番晒啲英朝餘孽都唔使搵窿捐

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-1-27 08:54 AM 發表

相信林鄭一早收到風她不能連任, 所以抱著不做不錯, 不得罪黃狗的心態下, 希望日後去到英國團聚, 見番晒啲英朝餘孽都唔使搵窿捐
淋粉只懂一味找藉口替淋漏缷責予全港市民!真係好無恥,仲妁意思叫自己做祖國人👎
淋病不嬲都黃皮向心,崇洋奶西出晒面!英國才是佢老家

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]