• 瀏覽: 30,666
  • 回覆: 230
  • 追帖: 3
+2
本港新冠病毒Omicron及Delta疫情嚴峻,新增確診連續三日過百宗,料短期內仍不樂觀,正值即將運農曆新年,據了解,為應對新年期間的確診大廈「圍封及強檢行動」,公務員事務局發電郵向退休紀律部隊人員招手,召募專隊成員,時薪為390元。《香港01》正向公務員事務局查詢。

工作包括到有確診者大廈上門探訪

據了解,紀律部隊內部廣傳,公務員事務局現正透過退休後服務合約計劃,以短期及兼職形式,招募退休紀律部隊人員,參與在農曆新年期間的圍封及強檢行動專隊,即由1月31日至2月3日如有相關行動,會獲每小時390元報酬,工作包括到高感染風險樓宇上門探訪、協助居民登記、處理特別案例如協助長者、人流管制、維持秩序等。

招聘內容提到,專隊的行動時間約由下午5時至凌晨3時結束,行動亦可能在日間進行,實際時間視乎個別行動情況。以此推算每次做10小時,薪金有3,900元。

疫情其間,全港市民要注意個人衛生,盡量小外出,如要外出,盡量在家用餐。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/社會新聞/728376/01消息-當局急徵退休紀律部隊人員協助過年圍封行動-時薪-390

金融市場只有盜賊,一定唔會有好人,好人一定係騙子。
唔好俾班毒人走出嚟!

點解唔調派在家居工作嘅公務員去做,浪費納稅人金錢請人😡 

返一晚有成幾千蚊,現職公務員落區有冇$390一個鐘?

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2022-1-25 15:38 發表
點解唔調派在家居工作嘅公務員去做,浪費納稅人金錢請人😡 
公眾假期係放緊假,唔係WFH.

人與人的連結, 故唔到葵涌村D人行得咁密

我都想做😂

不如搵班黃畜監躉出嚟畀被圍封人士當沙包出氣
打足一晚,送香煙一包

Good job

引用:
原帖由 onnam 於 2022-1-25 03:39 PM 發表

公眾假期係放緊假,唔係WFH.
公務員放公眾假期有無出糧?

引用:
原帖由 s336990 於 2022-1-25 03:41 PM 發表

能WFH嘅,目測都唔係紀律部隊呱
紀律部隊一樣有

引用:
原帖由 s336990 於 2022-1-25 03:52 PM 發表

文職?
係紀律部隊嘅海關同入境處都有,視乎個人工作崗位。

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2022-1-25 15:48 發表

公務員放公眾假期有無出糧?
公眾假期係屬有薪假期。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]