• 瀏覽: 13,413
  • 回覆: 124
  • 追帖: 1
+2

葵涌邨已現Omicron變種病毒大爆發,逸葵樓、映葵樓、夏葵樓先後須封樓強檢5天,特首林鄭月娥今(25日)坦言,本港受機組人員、巴裔婦及倉鼠3線播疫的影響,原定下月4日、即虎年初四大幅度取消「停業令」,及晚市禁堂食的機會很微。

她強調,就年初四的檢防安排,她指難有大幅度改動,但現時正研究是否可微調防疫措施,亦要加強推動「疫苗氣泡」,本周內會再向公眾交代,又呼籲公眾在假期間應減少聚會。

應該冇堂食,到時都係叫外賣算

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220125/bkn-20220125101430835-0125_00822_001.html

相遇九秒中招,著保護衣中招,養寵物中招,明顯呢唔係病毒,係蠱或降頭,政府顧問專家應調校抗疫方向,誠邀大法師祈福

有人要攬炒?一早明啦!

封足吧

封多幾日清咗0就好了。社會付出多但總比死人好。

唔洗諗, 爆得咁勁唯有全民檢測+禁足先可以停, 問題係香港仲有好多黃人想攬炒, 我覺得好難成事

最好禁埋拜年,想清靜D過年

嘩,依家仲講放寬,再收緊就有份

引用:
原帖由 touya08 於 2022-1-25 11:13 AM 發表
唔洗諗, 爆得咁勁唯有全民檢測+禁足先可以停, 問題係香港仲有好多黃人想攬炒, 我覺得好難成事
好難成事就唔好講啦~講埋d廢話

引用:
原帖由 一鑊淑 於 2022-1-25 11:18 AM 發表
最好禁埋拜年,想清靜D過年
正常人都唔會去拜年啦~一陣有咩事連累好多區……

引用:
原帖由 0987654 於 2022-1-25 11:21 AM 發表

好難成事就唔好講啦~講埋d廢話
咁你有咩高見可以完第5波又可行??

所謂小區檢測的別人地區, 發現一兩單本地確診就馬上封區進行多輪全民檢測, 他們平均在3-4星期就可以清零, 當區居民就可以恢復正常生活. 而自我感覺防疫政策非正式有成效, 不會貿貿然仿傚別人地區做法的林鄭政府, 根本就口號式講動態清零政策, 實質上推行緊西方國家的與病毒共存政策.
如果在12月底1月初時肯仿傚別人地區的所謂小區檢測, 應檢盡檢, 年初四取消是好大機會的, 現在已爆到全港遍地開花, 年初四取消限制措施根本不可能

引用:
原帖由 touya08 於 2022-1-25 11:22 AM 發表

咁你有咩高見可以完第5波又可行??
咁你睇返第一波第二波第三波第四波點樣完囉~
當爆疫嘅時間市民自然會小心好多……咁疫情就會慢慢開始受控,當然你唔好望兩,三個星期就搞掂啦~如果兩個月內可以受控已經很理想了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]