• 瀏覽: 7,078
  • 回覆: 42
我記得我其中一個文章

有人問我:靚仔真係咁重要咩?

其實我想講,你求其搵個時事事件,去街問100個香港人發生咩事

我保正100個香港人既答案都唔同

觀感佔一半,令一半係,其實香港人自己對呢事既睇法都係一知半解,唔會去研究件事成因?!

好似之前選區議員咁,甚麼政剛,當選後有冇做?邊個知?市民會理咩!?

腦中一片空白既香港人,全靠腦保,咁見邊個樣衰既,就入佢數

至衰我生得唔靚仔,如果我實出來選議員

1。在大腦皮層負責判斷「美」的區域,同時也是負責判斷「好」的區域。所以把外表「美」的人也判讀為「好」是人類普遍的認知偏差。

2。人可分為兩個自我,一個是經驗自我,一個是記憶自我。例如問一個老師某個學生如何?
用經驗自我回答,就是翻查學生這學期中每個星期的測驗成績,加總再平均,便知道某學生如何。
用記憶自我回答,就是憑記憶回想最突出表現(特別好或特別差),再加上最近表現,加總再平均。
雖然經驗自我比較可靠,但人們通常都在用記憶自我作判斷。所以很可惜,沒有機制把議員們任內政績按月打分數供市民投票時參考,唯有靠記憶自我看哪位議員表現突出了,也所以議員們必須狠駡勁駡,才能在選民的記憶自我中留下深刻印象。

就算民主大國的人,一樣係乜都唔知或一知半解。

例如:歐盟是什麼

引用:
原帖由 直線國國王 於 2022-1-25 05:51 AM 發表
1。在大腦皮層負責判斷「美」的區域,同時也是負責判斷「好」的區域。所以把外表「美」的人也判讀為「好」是人類普遍的認知偏差。

2。人可分為兩個自我,一個是經驗自我,一個是記憶自我。例如問一個老師某個學生如何?
用經驗自我回答,就是翻查學生這學期中每個星期的測驗成績,加總再平均,便知道某學生如何。
用記憶自我回答,就是憑記憶回想最突出表現(特別好或特別差),再加上最近表現,加總再平均。
雖然經驗自我 ...
以貌取人算係一個bug, 所以古代聖賢都教人唔好以貌取人, 到咗現代, 以貌取人就變咗老奉。

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2022-1-25 09:40 AM 發表

以貌取人算係一個bug, 所以古代聖賢都教人唔好以貌取人, 到咗現代, 以貌取人就變咗老奉。
因為長得好看、長得高大、左右臉對稱,都表示此人有好基因的機率較高,與之交配會生出有優勢的後代。這是人類進化萬年后的遺傳得來的生物性。所以其他訊息欠奉作縱合判斷下唯有以貌取人了。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2022-1-27 04:28 PM 發表

無錯,所以大陸人都係無知的文盲,只有習全能神係全知全能!
無知的西人/黃屍/法輪L相信民主女神全知全能

引用:
原帖由 分享者 於 2022-1-24 21:41 發表
我記得我其中一個文章

有人問我:靚仔真係咁重要咩?

其實我想講,你求其搵個時事事件,去街問100個香港人發生咩事

我保正100個香港人既答案都唔同

觀感佔一半,令一半係,其實香港人自己對呢事既睇法都係一知半解,唔會去研究件事成因?!

好似之前選區議員咁,甚麼政剛,當選後有冇做?邊個知?市民會理咩!?

腦中一片空白既香港人,全靠腦保,咁見邊個樣衰既,就入佢數

至衰我生得唔靚仔,如果我實 ...
無知但又扮專家

而且扮正義嘅專家

係香港人特色

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2022-1-27 11:23 PM 發表

我同意你講法呀!人民都係白痴無知,有乜可能叻過習全能神?
你估你係習全能神?
只有黃屍西奴美狗才會相信中國是習一人說了就是的。

中華人民共和國係一班精英領導,個個由基層做起,逐級升上高位的。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2022-1-28 01:46 AM 發表

由基層做起,精英領導,當然係紅二代三代,千秋萬代啦!唔通一大班垃圾白痴賤民可以做?
一大班白痴弱智仔,完全無紅二代、三代的智慧DNA! 

快啲返鄉下耕田吧!政治不是你這些普通賤民可以談論!
認同你一半

但香港情況係好多新一代完全咩都唔識,除左玩

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2022-1-28 01:46 AM 發表

由基層做起,精英領導,當然係紅二代三代,千秋萬代啦!唔通一大班垃圾白痴賤民可以做?
一大班白痴弱智仔,完全無紅二代、三代的智慧DNA! 

快啲返鄉下耕田吧!政治不是你這些普通賤民可以談論!
乜你地唔係話D領導人既仔女,家人去哂外國既咩,點解又會有紅二代三代?
究竟邊樣先係真架?

所以話,黃屍西奴美狗法輪L1450, 根本自相矛盾,腦殘。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]