• 瀏覽: 23,807
  • 回覆: 85
+3
由於新冠肺炎疫情至今虧損嚴重,新巴、城巴所屬的匯達交通今日(24日)宣布,將全數拋售所持的八達通股份,當中大部分已於今日

疫下勁蝕?點會呀?
人地開寵物店疫下勁賺喎分店多多病毒又多

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220124/bkn-20220124191156680-0124_00822_001.html

主題、回帖內容純屬幻想,可用於科幻小說
係香港人成日覺得巴士車費貴啫。
其實香港公共交通費一啲都唔貴

呢間公司要撲水救亡, 依家百業蕭條根本唔需要咁多巴士在路上兜來兜去, cut 一半班次喇, 司機放無薪假期.

蝕?賺少左就真.點會蝕呀玩咩

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-1-24 08:36 PM 發表
呢間公司要撲水救亡, 依家百業蕭條根本唔需要咁多巴士在路上兜來兜去, cut 一半班次喇, 司機放無薪假期.
贊成,巴士都咁串。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2022-1-24 08:36 PM 發表
係香港人成日覺得巴士車費貴啫。
其實香港公共交通費一啲都唔貴
深圳巴士, 兩蚊人仔, 車程距離可以由港島東坐到港島西.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-1-24 20:40 發表

深圳巴士, 兩蚊人仔, 車程距離可以由港島東坐到港島西.
人地深圳都得,係香港唔得,仲要係係香港賺到襪都穿唔落

八達通咁好搵都退股?

引用:
原帖由 paintkin 於 2022-1-24 08:42 PM 發表

人地深圳都得,係香港唔得,仲要係係香港賺到襪都穿唔落
香港油價幾錢?

深圳油價幾錢?
你叫香港巴士司機份糧$5000一個得唔得?

樣樣都唔,但係又要車費同深圳比?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2022-1-24 08:47 PM 發表

香港油價幾錢?

深圳油價幾錢?
你叫香港巴士司機份糧$5000一個得唔得?

樣樣都唔,但係又要車費同深圳比?
巴士汽油免稅.

地鐵揸重貨, 咪即係政府揸重貨囉.

引用:
原帖由 武德鼎 於 2022-1-24 08:44 PM 發表
八達通咁好搵都退股?
所以先on 居
長線有錢賺,大半個銀行甘,點解要走

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-1-24 08:53 PM 發表

巴士汽油免稅.
所有柴油車免稅十幾年。

九巴獨食霸著新市場唔心人做係主因。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]