• 瀏覽: 55,408
  • 回覆: 473
+6
老美肯講真話只係經濟制裁知道自己不能和中國開戰 !

仲叫台灣不要害怕對抗 !

美國前海軍上將斯坦夫里迪斯(James Stavridis)近日接受法媒訪問談及台海議題,認為美國對中國大陸應採取雙面策略,又指如果大陸進攻台灣,美方將以經濟制裁回應,並向台灣提供自衞所需的武器裝備,包括彈道導彈防禦系統或網絡控制資源,並在情報與聯合軍事訓練上給予協助。

有關訪問於上周六(22日)刊出。斯坦夫里迪斯認為,美國應在與大陸關係未惡化到沒有退路前,一方面盡量找到共同點,另一方面在大陸不遵守人權或武力攻台時,不要害怕與其對抗。對於陸美會否因台灣而大規模開戰,他指出大陸的紅線是台灣正式宣布獨立,但認為不會發生,故不太可能出現美國登陸的情況。惟他指台海局勢不樂觀,雙方可能因一個意外、小型外交或軍事誤算,觸發沒法控制的軍事升級。

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intn ... 0124_00992_001.html

嘩!好L驚呀

即係點? 唔幫手打? 

打仗無著數.
經濟制裁先有得搲著數. 

呆蛙, 買武器自保吧!

呢個笑話嚟架美國制裁咗中國咁耐中國咪又係咁過

唔係已經制裁老尾裁制唔使搵真正理由,不過無贏家

怕鬼你經濟,經濟係互相既。吾打核戰無有怕

唔係17年就經濟制裁緊啦咩?????

我還想問, 其實佢影相典解要哨牙

美國一玩經濟, 中國拋晒美債, 睇邊個死先 

美狗仲有冇第二句?

引用:
原帖由 sylm01 於 2022-1-24 01:55 PM 發表
即係點? 唔幫手打? 
差不多講明唔幫手,台獨分子點算?

引用:
原帖由 supremeabc 於 2022-1-24 01:52 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20220124/photo/bkn-20220124120002039-0124_00992_001_01b.jpg?20220124120319

美國前海軍上將斯坦夫里迪斯(James Stavridis ...
美國制裁中國..
等於美國自玩超級通脹..
10-15%通脹.美國頂得順嗎...

引用:
原帖由 supremeabc 於 2022-1-24 01:52 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20220124/photo/bkn-20220124120002039-0124_00992_001_01b.jpg?20220124120319

美國前海軍上將斯坦夫里迪斯(James Stavridis ...
制飽佢囉,美國真係以為世界圍繞佢去轉。

又經濟制裁? 你有無問下你D國會議員先呀? 美佬仲有乜新技量呢? 咪只係一味話經濟制裁至得架, 唔WORK架啦. 呢批人頭豬唔該用下個腦諗下其他新意得唔得? 

64之後,全球制裁中國 ,中國都未 L 驚過

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]